Translate

75. AUGUSTUS 2017 WAS OOK…

Elke maand weer gebeurt er van alles, interessant en boeiend, maar te vluchtig voor een artikel in dit hoog geroemd blogboek. Het zijn soms belangrijke gebeurtenissen, vaak ook kleine voorvallen en feitjes, die best betekenisvol kunnen zijn, maar niet het schreeuwerige breaking news halen, waarmee de media ons willen vastlijmen aan hun kanaal.

Daarom het pretentieuze ideetje van een vaste maandelijkse rubriek. De selectie is volstrekt onvolledig, willekeurig, gevoed door de media en door persoonlijke ervaringen. Dingen die zich in mijn geheugen hebben vastgekleefd, zo van vergeet mij niet.

Augustus 2017 was ook de maand van :

-zeldzaam staaltje sportieve zelfmoord. Sportieve prestaties zijn niet echt voor het nageslacht. Je geniet ervan op het moment zelf en je denkt er later, bij een volgende gelegenheid, nog eens aan terug. Wereldschokkend zijn ze uiteraard niet. Maar nu deed zich een merkwaardige gebeurtenis voor tijdens de damesfinale 400 m. hardlopen op de wereldkampioenschappen atletiek in Londen. Shauney Miller van de Bahamas stond er tegenover de Amerikaanse Allyson Felix. Hun concurrentie werd in de media opgestookt, meer bepaald omwille van de Olympische finale van 2016, waar Miller op de meet won door voorover te duiken, wellicht niet expres maar door vermoeidheid. De dames hadden zich voorbereid. Miller vertrok razendsnel in baan 7, met achter zich Francis in baan 6 en Felix in baan 5. Felix zag zich genoodzaakt te volgen, geforceerd wellicht. Na 200 m. zette Miller dan ook nog de turbo aan en Felix trachtte opnieuw te volgen. In de laatste 50 meter viel Felix stil, compleet kapot. In de laatste 20 m. verkrampte Miller, door een kramp of blessure in het linkerbeen. Resultaat : 1. Francis, 2. Naser, 3. Felix, 4. Miller. Nooit gezien hoe twee concurrenten elkaar en zichzelf afmaakten. Miller wilde forceren vanaf het begin, ook omdat ze geen zicht had op Felix, die achter haar liep. Felix wilde tegen elke prijs volgen. De prijs voor beiden was hoog. In een normale wedstrijd worden ze 1 en 2. Memorabel.

-omvallen boom met catastrofale gevolgen. In Funchal, Madeira, deelgemeente Monte, viel een boom om. Een eik van hoge leeftijd. De gevolgen waren rampzalig : 13 doden en 51 gewonden. Hoe dat kon ? Het ongeluk gebeurde uitgerekend op 15 augustus, de grote lokale feestdag van Maria Hemelvaart, die altijd duizenden mensen op de been brengt. Monte ligt hoog boven Funchal. Je kan de kerk vanop de wandelpromenade aan zee duidelijk onderscheiden. Voor de toeristen gaat er zelfs een kabelbaan naartoe. Je kan de volksverzameling beschouwen als een soort jaarlijkse processie. Als je op die dag in de buurt bent, sta je te kijken van de massa Madeirezen die naar boven gaan. Het vorig jaar werd de bijeenkomst afgelast wegens de grote bosbranden, nu deed zich deze tragedie voor.

-overlijden van Kees Sorgdrager. Markante journalist, uit op feiten en duiding, niet uit op scoren.

-laatste optreden Anneke Grönloh. Ze is dan ook al 75 geworden. Ze vertegenwoordigt een voltooid verleden tijd, waarin showbizz nog meer show dan bizz was. Niet dat de jeugd er een voorbeeld aan moet nemen, maar toch : ze was echt. Voor mijn generatie blijft bij : Brandend Zand en Soerabaja.

-paardenrennen Oostende. De laatste koers van het seizoen. Voor de eerste keer in ons leven gaan kijken, dankzij vrijkaarten. Het is een gestroomlijnd spektakel. En dan die paarden, die vlak voor je neus hun entree maken op een kleine zijpiste, toch wel erg groot en de jockeys erg klein. Sommige paarden zijn nerveus, andere als het ware zelfzeker en stoer. Er zijn er mooie bij en gewone, zelfs een enkele lelijke. Er zijn ook vrouwelijke jockeys, zo licht als een pluim, je zou ze zo in je binnenzak kunnen steken. Er wordt gewed, we laten het ons uitleggen. De grote bedragen, dat is verleden tijd. Ook het prijzengeld, een paar duizend euro, vroeger kon dat oplopen tot € 20.000/wedstrijd. De piste is lang, de koers volgen aan de overkant van de piste is moeilijk zonder verrekijker. In de laatste rechte lijn breekt het rumoer op de tribunes los. Heeft de 8 gewonnen, dedju, ik had op de 9 ingezet ! Er is een incident. Een ruiter valt van zijn paard en dat paard loopt nu zonder ballast gemakkelijk mee in de groep. Na de aankomst blijft het maar doorrennen, nog een ronde. Men probeert het dier tegen te houden, maar daar schrikt het van en het springt over de omheining. Het blijft echter steken en valt er zijwaarts overheen. Even consternatie. Wat tegenvalt is het publiek. Van Waregem Koerse op tv herinner je je de chique dames met breedgerande fruithoeden, welnu, hier is het bal populaire. Het zou voetbalpubliek kunnen zijn. De kenners weten het en verzuchten : waar is de goede oude tijd ? Want van min of meer aristocratische ontmoetingsplek is het verworden tot folklore voor toeristen. Na afloop is er Vlaamse en Nederlandse schlagermuziek, helaas ongenietbaar wegens veel te luid. Het is een ons onbekende wereld met eigen gewoonten en regels. Zouden ze allemaal belasting betalen, vroeg ik me af. Prima overnachting in BB Pegasus, met direct uitzicht op de oefenrenbaan en de luchthaven. Om 6 uur ’s morgens word je wakker gebruld door een Tui-vlucht naar Spanje of zo, dat wel.

-overlijden Mireille Darc. De sexy starlet die toch meer uitstraalde dan die geprefabriceerde Brigitte Bardot. Le Grand Blond avec une chaussure noire was een film, die je je nostalgisch herinnert. Ze was 15 jaar samen met Alain Delon, een prestatie.

-overzichtstentoonstelling Mondriaan. In het Gemeentelijk Museum Den Haag. Als je van moderne kunst houdt is dit een hoogtepunt. Een doordenkertje van de Meester : alleen door intuïtief aanvoelen, veel zien en vergelijken kan men tot volkomen waardering van het nieuwe komen.

Herman van Schoten, Schoten, België, 01/09/2017.
alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten