Translate

312. DECEMBER 2022 WAS OOK…

 

-Belgische voetbalploeg: kansloos uitgeschakeld op WK. Trainer Martinez vertrekt, eindelijk. Hij hield vast aan de oude spelers, zonder noemenswaardige verjonging. Maar bovendien is hij een conservatieve trainer met een starre tactiek: aanvallend omdat hij nu eenmaal goede aanvallers had. De wankele verdediging met slechts drie spelers, dat zag hij niet. Een toptrainer ziet dat wel, zet vier man achteraan, één ervoor en loert op de tegenaanval, die, met de aanwezige klasse van aanvallers, succesrijk moet en kan zijn. Bovendien is het internationale voetbal geëvolueerd, wie aanval als tactiek ziet loopt in een mes. Daarvan had deze middelmatige trainer geen benul. En dan Hazard. Martinez is een Latijnse trainer op de hand van de Franstaligen, daarom is hij ingehuurd. Een beetje kenner zag dat de ploeg rond Debruyne moest worden gebouwd, niet rond Hazard. Een klassiek Belgische manier van doen, een compromis eerder dan mikken op resultaat. Zoals trainer Guy Thijs zaliger, die voor de wedstrijd voor de derde en vierde plaats van het WK een halve reserveploeg liet spelen, dan hadden die jongens ook een kans. En overigens: de eerste de beste supporter met een beetje inzicht kon deze ploeg leiden, met dergelijke kwaliteit val je als trainer niet snel door de mand, dat verklaart het zogenaamde succes van Martinez. Want met een defensieve trainer - Raymond Goethals! - waren we in 2018 wereldkampioen geworden en niet Frankrijk. De Vlaamse pers? Braaf meelullen op zijn Belgisch. Tot de afgang, pas dan komt wat brave kritiek los. Hij heeft ons toch ver gebracht! 


-overleden: Ercole Baldini (89). Italiaans wielrenner met matige erelijst. Behaalde goud op de Olympische Spelen en won een rit in de Rondes van Frankrijk en Italië. Een persoonlijkheid en daarom herinner ik me hem.


-overleden: Mylène Demongeot (89). Franse actrice, minder bekend, vertolkte o.a. de rol van verleidster van David Niven in de film Bonjour Tristesse naar de roman van Françoise Sagan. Ze kwam echt over, waardoor ze mijn sympathie had boven met name de gemaakt aandoende Catherine Deneuve. 


-gesjoemel: in het Europees Parlement. Een vice-voorzitster betrapt. De schaal waarop is ongezien. We bezochten het Parlement één keer en de conclusie was duidelijk: een ongelooflijke praatbarak. Is dit parlement is er voor zichzelf of voor de Europeanen? 


-Kroatië: treedt toe tot de Schengenzone. Europese politici betreuren het verzet van Nederland en Oostenrijk tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Maar het verzet is terecht, deze landen zijn onbetrouwbaar, zowel in financiële zin als qua grenscontroles. Stel dat de Europese burger erover mocht stemmen, dan was de uitslag voorspelbaar: neen. 


-overleden: Linda de Suza(74). Portugese zangeres, die het in Frankrijk maakte. Une fille de tous les pays is wellicht haar bekendste nummer. 


-Propere Handen: zo heet het gerechtelijk onderzoek naar gesjoemel in het Belgische voetbal. Het blijkt een grootschalige zaak te zijn om veel geld en met veel betrokkenen. Nu wil het parket de zaak regelen met minnelijke schikkingen! Wat inhoudt dat geen schuld wordt bekend en geen veroordeling wordt uitgesproken, zodat de zonden van de voetbalbobo’s vergeven en vergeten worden. Dit is ronduit schandalig en ergerlijk in een democratie. Het recht moet zijn beloop hebben en er moet schuldig of onschuldig worden uitgesproken. Afkoop van belastingontduiking verheft de financiële, zakelijke en politieke elite boven de kleine man. Je kan al raden wat het motief is: we kunnen het voetbal toch niet kapot laten gaan! Als de stal niet wordt uitgemest is het een aanmoediging om opnieuw creatief om te gaan met inkomsten, uitgaven en vergoedingen. Met democratie heeft het niets te maken.  


-vluchtelingen zijn geen varkens: verklaart Vlaams minister Demir, nadat ze had beweert dat Vlaanderen vol is en geen eindeloze stroom vluchtelingen aankan. Onze open ruimte en ook onze voorzieningen staan op alle vlakken onder druk: van opvangcapaciteit voor vluchtelingen, over de bevolkingsgroei tot de veestapel. Wij kunnen hier ook geen miljoenen varkens houden, ik kan geen lappen grond bijmaken. De andere partijen vielen over haar heen, van smakeloos tot ranzig. De redenering klopt nochtans als een bus. Maar Demir is niet de gladgestreken diplomaat en loopt als minister in de kijker. Dus wordt er geschoten op de onhandige pianist en verdwijnt de grond van de zaak naar de achtergrond. Men wil zo graag duidelijk overkomen bij de mensen. Welnu, Demir doet het, toch?!


-Europese Marokkanen hebben een probleem: dat tot uiting kwam na elke voetbalwedstrijd van Marokko op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Altijd weer vernielingen in stadscentra, van Amsterdam over Antwerpen en Parijs tot Montpellier. Is het zoals altijd een kwestie van verongelijkt zijn, discriminatie en klaagcultuur? Ook Marokkanen behoren zich in de publieke ruimte te gedragen (en thuis ook). Japanners noch Zuid-Koreanen gingen zich te buiten aan baldadig gedrag na de nederlaag van hun land. Het zijn altijd weer dezelfden, hallo Marokkaanse Belgen?! Kom het eens uitleggen in de praatprogramma’s, maar wel niet met het gewone riedeltje van achterstelling en slachtofferschap. 


-Indische en Molukse Nederlanders: krijgen excuses van de Nederlandse eerste minister Rutte. De opvang na 1949 had minder kil en bureaucratisch moeten zijn. Daarmee voegt Rutte weer een bladzijde toe aan zijn politiek van excuses, waarna de bladzijde kan worden omgedraaid en we weer gewoon overgaan tot de orde van de dag. Voor buitenlanders met ervaring in Nederland is kil en bureaucratisch een wezenskenmerk van dat land. Wat je nochtans moeilijk kan geloven in het licht van het persoonlijk contact met Nederlanders, die wij ook in onze vriendenkring hebben. 


-NHS in crisis: in het Verenigd Koninkrijk. De Nationale Gezondheidsraad disfunctioneert al lange jaren door een chronisch tekort aan middelen, zowel financiële als personele. Een Vlaamse kinderarts uit Londen getuigt dat het misschien wel de bedoeling is om het systeem op de klippen te laten lopen, zodat vervolgens met veel poeha de privatisering kan worden georganiseerd. Nederland is eveneens de weg van de privatisering opgegaan en past ervoor om de sector ruimhartig te ondersteunen. België mag fier zijn op haar gezondheidszorg, al zijn er evidente problemen en koerst de sector aan op grote tekorten, door de Staat bijgepast. Bijpassing door de Staat is terecht. De budgettaire problemen worden veroorzaakt door de particratie, die alles in dat landje beâalt. Werd er gewoon zakelijk bestuurd, dan was er voldoende geld beschikbaar voor vele en uiteenlopenede basisbehoeften. Tevens maken we een extreme uitwas mee van het kapitalisme. Alle systemen - in onze tijd katholicisme en communisme - kenden hun uitwassen en botsten op een gegeven moment tegen een muur. Uitwassen zijn de onvermijdelijke evolutie van elk systeem. Het is wellicht wachten tot de Amerikanen in opstand komen tegen de extreme gelddictatuur in eigen land.  


-prinses Bha: van Thailand zou nog leven, na een hartinfarct bij het trainen van honden. De prinses is de vermoedelijke troonopvolgster van koning Rama. Ze heeft geen kinderen, wat een bezwaar kan vormen. Het is in korte tijd de tweede zware slag die de koning te verwerken krijgt, na het overlijden van een poedel. 


-Aquadom: gebarsten! Het groot aquarium in de hal van het Radissonhotel in Berlijn barstte, waardoor 1 miljoen liter water en 1.500 vissen naar buiten stroomden. Een catastrofe! In werkelijkheid een uiting van decadentie. 


-Angus Deaton: is een Amerikaanse Nobelprijswinnaar. Aanvankelijk hemelde hij het kapitalisme op, in zijn laatste boek, Deaths of Despair, komt hij erop terug. Hij deed een schokkende vaststelling. Na 1999 is er een bevolkingsgroep bij wie de levensverwachting scherp is gedaald: blanke mannen en vrouwen tussen 25 en 64 zonder diploma hoger onderwijs. De automatisering heeft de banen van deze mensen verwoest. Hij vreest dat hetzelfde staat te gebeuren met gediplomeerden, indien de artificiële intelligente zwaar zou toeslagen. Deaton lijkt wel bekeerd te zijn. Zorg hoort niet aan de vrije markt te worden overgelaten. Zorginstellingen zijn feitelijke monopolisten en artsen hebben een informatievoorsprong die hun patiënten nooit kunnen overbruggen. Wij kunnen niet beoordelen of de art ons een behandeling of medicijn aanbeveelt omdat wij er beter van worden of omdat de arts er zelf  beter van wordt. Van een bekering gesproken! Kritiek op de vermarkting van de zorg is geen ideologie, het is een feitelijke vaststelling, zie het verschil in zorgsysteem tussen België en Nederland. Slimme of wanhopige Nederlanders komen in Antwerpen hun medisch heil zoeken. 


-geen excuses: van België aan Congo, Rwanda en Burundi voor het koloniale verleden. De parlementaire commissie bereikte geen akkoord. De kwestie ligt gevoelig, ook en misschien vooral omdat excuses de weg kunnen openen naar herstelbetalingen. Daarover stelde ik vroeger reeds dat uitsluitend de Société Générale de Belgique en het Koningshuis en hun rechtsopvolgers verantwoordelijk zijn. Het Koningshuis zou milde invloed hebben uitgeoefend voor geen excuses. Bij de installatie van de commissie was het al duidelijk dat er uiteenlopende agenda’s en motieven waren. Het voorzitterschap werd toebedeeld aan Wouter De Vriendt van Groen. Dan weet je dat de kans op succes klein is!  Als het menens was had men een voormalig politicus met de allure van een staatsman ingeschakeld, toch?! Excuses aanbieden is een symbolisch maar ook vrij gratuït gebaar. Relevanter zou zijn de opening van de koninklijke archieven over deze kwestie. 


-overleden: Benedictus XVI(95). Duitse paus, die de geschiedenis ingaat door zijn aftreden, ongebruikelijk in die kringen. Hij was een traditionele paus, een ijzervreter als het om hervormingen gaat. Zijn opvolger Franciscus oogt moderner maar komt evenmin tot grondige hervormingen. Is dat overigens wel mogelijk in een dergelijk vastgeroest traditioneel en bureaucratisch systeem? Vaticaanstad lijkt in dat opzicht het kleine broertje van België. 


-de laatste dag van het jaar: is altijd een moment. Klassiek blikt men terug en vooruit. In het geval van schrijver dezes overheerst het gevoel dat het alsmaar sneller lijkt te gaan. 


Herman van Schoten, Armação de Pêra, Portugal, 31/12/2022.

Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten