Translate

201. APRIL 2020 WAS OOK…

-corona : de pandemie gaat verder en slorpt alle aandacht op. Economie en samenleving vallen stil, er is dan ook weinig anders om over te rapporteren. Opvallend is de losgekomen creativiteit, o.a. in de muziek. Muzikanten bedenken gezamenlijke initiatieven, elk vanuit zijn/haar kot. Grappig maar zeker ook een heuse riem onder het hart. We staan ook terug stil bij ons leven, ook dat is goed.
-Margrethe Vestager : is Eurocommissaris Mededinging. In de vorige Commissie viel zij op, in dezelfde functie, door haar daadkrachtige aanpak van bedrijven als Apple, Amazon, Google, Gazprom, Starbucks en andere. Haar naam werd genoemd als kandidaat-voorzitter. Misschien wel de beste kandidaat, maar de beslissing viel op puur politieke gronden. Voorzitter werd de Duitse von der Leyen, die vooral opvalt door napraten en dramatiseren. Nu pakt Vestager uit met een opmerkelijke mening, nota bene in haar hoge functie. Door de coronacrisis zal een aantal bedrijven zodanig verzwakken dat ze een overnameprooi worden. Zij waarschuwt voor Chinese overnames. Ze heeft ook een wapen om de Chinezen af te houden : staatsparticipatie ! Een kleine bom in het neoliberale wereldje van de markt als alpha en omega ! Zij is geen socialiste, geen communiste, ze heeft gewoon gezond verstand èn moed. 
-ideologische ommezwaai : bij De Tijd ? De krant pleit voor een gezonde aankweek van meer financieel vet. Bedrijven kloppen bij de overheid aan omdat ze financieel naakt staan. Ze keren hun winst uit aan de aandeelhouders, houden geen stock aan door de zelfopgelegde dwang van just-in-time, kopen eigen aandelen in inplaats van een reservepotje aan te leggen. De bekendste belegger ter wereld Warren Buffett : het is bij eb dat je ziet wie in zijn blootje aan het zwemmen was.
-overleden : Louis van Dijk (78), begenadigd pianist. Bij ons bekend door optredens met Pim Jacobs. Hij was een gedreven muzikant, altijd erop uit zijn publiek te plezieren. Daarom werd hij door een deel van de jazzscene niet ernstig genomen. Er ging plezier van hem uit en hij was niet doodernstig met zichzelf bezig, zoals helaas vandaag de dag al te veel muzikanten. 
-overleden : Sterling Moss (79), Britse autocoureur en legende. In het Formule-1-circuit draait het uiteraard niet alleen om klasse, maar ook om persoonlijkheid en presentatie en daarom was mijn favoriet Juan Fangio. Moss werd nooit wereldkampioen, maar werd aanzien als de beste. 
-nieuwe exoplaneet : Kepler-1649c. Staat op 300 lichtjaar van de aarde, is 1,06 maal zo groot en ontvangt van haar ster 75 % van het licht dat wij op aarde ten geschenke krijgen. De planeet is wellicht levensvatbaar. Het is een steenplaneet, je kan er dus landen ! Ideetje voor Egon Musk om ook daar een Tesla naartoe te sturen ?! Ernstig nu : zouden Allah en Jezus Christis daar ook gepasseerd zijn ? 
-Michail Gorbatsjov : op tv in een lang interview. Hij is een historische figuur door zijn rol in de modernisering van de Sovjet-Unie en de eenmaking van Duitsland. Hij staat nog altijd achter zijn perestrojka en glasnost. Perestrojka was een programma van modernisering van het immense land in alle geledingen, van politiek tot productie en dienstverlening. Dat was hard nodig na de jarenlange stilstand onder de seniele leiders Brezjnev, Andropov en Tsjernenko. Glasnost stond voor openheid. De Sovjetburgers moesten open worden voorgelicht, de Staat moest verantwoording afleggen, de burgers moesten vrij worden om hun mening te zeggen. Helaas, een dergelijke politiek geeft opportunisten de kans om de macht te grijpen, met name Jeltsin. Als je de teugels viert, is het risico groot dat het land uiteenvalt. Dat is de reden van de streng-autoritaire opstelling van de Chinese overheid. Gorbatsjov is in het westen een held en wordt in eigen land uitgespuwd. De gewone man kreeg het veel slechter onder zijn opvolgers, gewoon omdat die opportunisten de Staat plunderden en een hard kapitalisme voor de rijken invoerden. Met Poetin bijvoorbeeld zal het nooit goed komen. Gorbatsjov verdient groot respect, hij was ook helemaal niet uit op eigen glorie. Zijn fout was zijn opponenten niet weg te zuiveren, zodat ze de kans niet zouden gekregen hebben een staatsgreep te plegen. 
-Booking.com : vraagt staatssteun aan in Nederland. Dit Nederlandse bedrijf en dochter van een Amerikaanse moeder, heeft 5.500 medewerkers alleen in Nederland. Nu de omzet is ingezakt door corona komen ze in de problemen. Begrijpelijk dus. Maar toch. Ze romen 15 % af op elke hotelboeking en hun stijl is agressief : nog slechts 2 kamers, boek snel ! Ze reserveren slechts enkele kamers in het hotel en maken de klant wijs dat het hotel haast is volgeboekt. Hoteluitbaters stonden er aanvankelijk welwillend tegenover, de klanten werden zomaar aangeleverd. Later veranderde dat, nu raden ze klanten aan om rechtstreeks bij het hotel te boeken. Qua stijl, klantvriendelijkheid en commissie typisch Amerikaans. Op de keper beschouwd : is Booking.com nodig ?
Herman van Schoten, Schoten, België, 03/05/2020.
Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten