Translate

226. NOVEMBER 2020 WAS OOK…

 

-terreuraanslag Wenen : met doden en gewonden. Het houdt niet op. Het is de prijs van een veel te laks toelatingsbeleid. De aanslagen volgen elkaar op. Hongarije wordt bekritiseerd wegens streng toelatingsbeleid, wel, je ziet de resultaten…

-Biden : is de nieuwe Amerikaanse president. De overwinning was ruim – 306 tegenover 273. De spanning werd grotendeeld veroorzaakt door de vertraging bij het tellen van de massa poststemmen, uitgebracht wegens corona. De stijl zal veranderen, tot opluchting van wie nog wat geeft om fatsoen en omgangsvormen. Biden wordt een overgangpresident en Kamala Harris kan zich als vice-presidente al warm lopen voor het hoogste ambt. Zij kan als politieke belofte worden gezien, waaraan de VS behoefte hebben. 

En Trump ? De branie en het onfatsoen op tv waren stuitend, hij reageerde als een verwend kind dat in de hoek wordt gezet. Wat zullen de Chinezen en de Russen gelachen hebben. Hij zou kunnen emigreren naar Slovenië, geboorteland van zijn echtgenote. Sloveens eerste minister Jazez Jansa feliciteerde Trump voorbarig met zijn overwinning, want ja, er kan er maar één de eerste zijn ! Daar is hij welkom, zeker. Maar alle gekheid op een stokje, je moet ook recht doen aan de verdiensten van Trump ! Hij organiseerde ooit de Trump-tour, een Amerikaanse variant op de Ronde van Frankrijk voor wielrenners ! 

De belangstelling van de media was buiten proportie. Maarten van Rossem : de VS zijn helemaal niet zo belangrijk voor ons als de media-aandacht suggereert. Duitsland is veel belangrijker. Zo hoor je het eens van een echte Amerikakenner.

-scheiding der machten : in een aflevering van De Afspraak stelde Amerikakenner en prof Kerremans, naar aanleiding van de verharde politieke toestand in de VS,  dat de Amerikaanse scheiding der machten vervangen lijkt door een scheiding der partijen. Concreet : het benoemen van een partijgenote tot opperrechter net voor de verkiezingen. Of het veranderen van de spelregels van de Senaat door de Democraten, toen zij de meerderheid hadden. De partijen trachten het terrein te bezetten in hun eigen belang en de kiezer is slechts kiesvee, dat om de vier jaar even naar de mond wordt gepraat. Moderator de Vadder ging er niet op in. In de grond speelt dat in België evenzeer en dat spel heeft een naam : particratie. Zij heeft de wetgevende macht volledig uitgehold door het bezetten van het parlement met trouwe partijsoldaten, die op bevel op het knopje moeten drukken. De verbijsterend hoge partijfinanciering is een ander voorbeeld. We moeten de Amerikanen in deze geen lessen leren.

-overleden : Robert Fisk (74), buitenlandcorrespondent en journalist voor Britse kranten, kenner van het Midden-Oosten. Studeerde Arabisch om mentaliteit, belangen en standpunten beter te kunnen begrijpen. Kritisch voor de westerse aanpak. Bewoog zich haast per definitie in de frontlinie in conflicten in Afganistan, Syrië, Beiroet, Irak, Iran. Overleed nochtans in zijn bed. Fisk is een model voor de journalistenopleiding en voor het westerse – oppervlakkige – journaille van corrrespondenten, voorlezers en moderators van praatprogramma’s, die er doorgaans weinig van kennen. Onze Rudi Vranckx komt een beetje in zijn buurt, maar moet toch nog veel Arabische boterhammen eten (taal). 

-gele hesjes : in een Nederlandse tv-reportage van Geert Mak. De bekende beelden en gesprekjes met actievoerders. Daar bleef het bij. Niet één interview met een bekende Franse intellectueel en die zijn er nogal wat. Moesten we daar de voetbalinterland België-Engeland voor laten staan ?! Hallo Geert Mak, een reportage die elke middelmatige journalist kan maken, is dat jouw niveau ? We betrapten hem al eerder op overacting bij de brexit, toen hij voorbarig het fake news als oorzaak van het verkeerd gelopen referendum aangaf, net als iedereen uit dat middelmatige mediacircus deed. In werkelijkheid was de afkeer voor nog meer immigratie uit Europa de hoofdoorzaak, zoals achteraf uit een gedegen onderzoek bleek. Niet naast je schoenen lopen Geert ! Of ken je te weinig Frans om zo’n Franse spraakwaterval te intervieuwen ?

-X : op je identiteitskaart ? De Belgische identiteitskaart onthult het geslacht van de drager : M of V. Daar zou nu X bijkomen voor niet-binaire personen, alles wat tussen M en V ligt zeg maar. Het is geen politiek afleidingsmaneuver voor corona of voor politieke kwesties, het Grondwettelijk Hof besliste reeds in 2019 dat de transgenderwet van toenmalig minister Geens op enkele punten ongrondwettelijk was, met name ook t.a.v. dat geslacht X. Benieuwd wat het parlement ermee gaat doen want het geslacht zonder meer schrappen lijkt een stap te ver, ook in internationaal verband. 

-overleden : Diego Maradona (60). Begenadigd voetballer, die tegen het Belgische elftal twee memorabele wedstrijden speelde. In 1982 won België op het wereldkampioenschap de openingswedstrijd tegen Argentinië met Maradona door één doelpunt van Erwin Van den Bergh. Vier jaar later haalde Maradona zijn gram. De beproefde tactiek om hem met drie verdedigers constant in te sluiten werkte niet, hij dribbelde zich er doorheen, liet de Belgen als houten klazen achter en scoorde. Argentinië won met 2-0. Hij scoorde ook hoge ogen in Napels, waar een cafeetje in de binnenstad nog altijd zijn triomfen herbeleeft. Maar ja, maldita cocaïna….

-Fernand Huts : is de mega-ondernemer uit de Antwerpse Seefhoek. Hij geeft wereldwijd werk aan 17.000 mensen. Hij is een eigenzinnig Antwerpenaar, die zich uit onvrede in Engeland heeft gevestigd en van daaruit met de helikopter overvliegt naar zijn Antwerpse vestigingen. Huts wil altijd geld verdienen, dat is zijn ondernemingskant. Ooit verwoordde hij zijn kritiek op de Vlaamse regering die hem verplichtte erkende havenarbeiders in te zetten in zijn inpakjesbedrijf in de Antwerse haven op deze manier : ze willen dat ik dokwerkers inzet om soutiens in te pakken ! Hij heeft ook een culturele kant en zelfs een eigen stichting met kunstwerken. Nu koopt hij de iconische Antwerpse Boerentoren, 95 m. hoog en gebouwd in 1931 ! Hij wil de toren renoveren, herinrichten, een beperkt aantal appartementen voorzien en er vooral een kunsttempel van maken. Zoals altijd is zijn ambitie niet min : het moet iets worden dat alles overstijgt dat overstegen kan worden. Huts bewijst aan de lopende band dat hij een uitstekend zakenman is, die elke opportuniteit benut, zakelijk en fiscaal. Maar in de grond is hij een cultuurmens. We mogen er veel van verwachten. En, o ja, zo’n appartementje in zijn toren, zou dat niet enig zijn ?! 

-rotte appels : moeten eruit, stelt onderwijsminister Weyts. Het systeem van de evaluaties, waarbij een onderpresterende leerkracht ondanks vaste benoeming toch kan worden ontslagen, werkt onvoldoende. Er worden te weinig vastbenoemden ontslagen ! Nu zal de goegemeente dat wellicht een goed idee vinden omdat leerkrachten vaak overkomen als lui liggend in een comfortabele hangmat. In werkelijkheid bereidt die leraar thuis lessen voor, beraadt zich over zijn didactiek, schrijft cursussen of een boek, kortom presteert veel meer dan de uren effectieve lestijd, ook in vakanties. De evaluaties werden ingevoerd om directies een hulpmiddel aan de hand te doen om van leerkrachten af te komen. Waarom willen directies dat ? Drie omstandigheden vormen de achtergrond. Ten eerste zijn de scholen, zeker in het hoger onderwijs, door fusies tot grote schoolgemeenschappen samengeklonterd, waarbij men graag leraars heeft, met wie men probleemloos kan schuiven. De leraar is meer en meer uitvoerder geworden, zijn mening telt niet meer mee. De eerder onpersoonlijke leraar geniet de voorkeur, de leraar met een mening wordt als moeilijk ervaren. Ten tweede : de kwaliteit van de directies, door mij ervaren als onbekwaam en het resultaat van vriendjespolitiek. Ten derde : de schoolvisie op onderwijs, sterk toegespitst op vaardigheden. Wie kennis voorop stelt, krijgt het moeilijk. Leraar was een mooi beroep, vandaag de dag zou je spontaan naar de privésector trekken. 

-Bart De Wever : nog maar eens herkozen als partijvoorzitter met een score van 97 %. Dan heb je een mandaat ! Toch kan je betwijfelen of het een goede zaak is. Het zal vooral de splijtzwam verbergen tussen Vlaamsgezinden en neoliberalen. Het begin van het einde ? Ondanks zijn welbespraaktheid op eenzame hoogte gaat er van de man niet veel uit qua visie. Hij past zich in de Belgische realiteit in en stuurt zeldzame doordenkers als Hendrik Vuye de laan uit. In het beste geval wordt hij de leider van een soort liberale CVP, vooraleer de Vlaamse vleugel eruit trekt en naar het Vlaams Belang verhuist… 

-woord van het jaar : want het jaareinde komt in zicht. We worden nog niet overspoeld met voorstellen en stemuitnodigingen, maar ik heb mijn woord al klaar ! Mijn woord is niet gebruikelijk in Vlaanderen, maar drukt wel perfect uit waarrond dit jaar draaide : huisarrest ! Toch wat anders danlockdown, avondklok, social distancing, triagetent. De dikke van Dale begint er op 1 december aan en je kan nu je voorstel insturen, gedocumenteerd met woord, foto of film ! En het moet populair zijn ! Dikke van Dale, tja, ik heb de laatste uitgave op de plank staan, maar zou dat commerciële ding niet meer aanschaffen. 

-spelen met je pensioen : dat doet het Nederlandse pensioenfonds Zorg en Welzijn. Ze beleggen de premies van hun (verplichte) leden op de beurs en leden dit jaar een verlies van 4 miljard. Het fonds belegde 8,6 miljard in contracten voor ruwe aardolie met verschillende leveringstermijnen. Dat noemt men speculatief beleggen met andermans geld. Het gevolg is een zoveelste korting op de pensioenen en een verhoging van de premie van de actieve deelnemers. Het is onvoorstelbaar, onverdedigbaar en bijgevolg onaanvaardbaar. Spelen met het geld van anderen, met name van de belastingbetaler, is een normale praktijk door overheden op alle niveaus, op de eerste plaats in België. Pensioenen behoren door de overheid te worden georganiseerd, althans bij verplichte deelname. Bij vrije deelname kan de privésector meedoen. Dat is een essentieel onderscheid, binnen een maatschappijvisie die haaks staat op de neoliberale koers van vandaag. De slinger zal wel weer een keer de andere kant uitslaan, maar ondertussen heb je prijs…

-Polen en Hongarije : liggen dwars in de besluitvorming Europese subsidies afhankelijk te maken van respect voor de rechtsstaat. Klinkt mooi want de rechtsstaat is het fundament van beschaving, toch ? Zo eenvoudig ligt het echter niet. Wie gaat dat respect beoordelen en met welke bril ? En functioneert de rechtsstaat zo voorbeeldig in onze West-Europese landen, met particratie, uitholling van de wetgevende macht en ideologie binnen hoge rechtbanken ? De voormalige oostbloklanden zijn er als de dood voor in de E.U. een nieuwe Sovjet-Unie op het bord te krijgen, die hen voorschrijft wat te doen. Goed, met de democratie in die bekritiseerde landen loopt het slecht, maar loopt het bij ons zo goed ? Een suggestie : landen met doorgedraaide particratie op droog Europees zaad zetten…

-overleden : Willy Kuijpers (83), Vlaamsnationaal politicus, rechtschapen en principieel, zoals er maar weinigen zijn. Hij was een flamingant met een groot hart voor de mensen, vooral voor de zwaksten. Hij nam ze op in zijn huis, hij bezocht ze in de gevangenis, hij kwam voor hen op in het parlement bij de sluiting van hun fabriek. Willy ontbrak op geen enkele Vlaamse betoging in Brussel of de Voerstreek of langs de taalgrens, in Komen. Hij was een man van de ludieke acties ook als die met politiegeweld werden beteugeld. Zijn zin voor humor was letterlijk ontwapenend. Op een massabijeenkomst in Barcelona gaf hij een toespraak weg in het Catalaans, wat op zich al gejuich ontlokte. Na afloop vroeg hij om een stormachtig applaus voor de net uit de gevangenis ontslagen leider Jordi Pujol. Toon Van Overstraeten had met hem gewed om iets te zeggen in het Vlaams : Willy, dat durft ge niet ! Toen sprak Willy : sta me toe in het Vlaams te zeggen : Pujol kust mijn hol ! Waarop hij de diepontroerde Pujol omhoog tilde en de massa uit het dak ging. Bart De Wever : ik zou wel iets meer in mij willen van Willy Kuijpers…Tja, Bart, tja…

-Charlie Hebdo : is wel heel erg principieel met zijn cartoons, je kan twisten over de wenselijkheid het antimoslimgevoel aan te wakkeren. Op het proces in Parijs betoogt de redactie dat “laf links” het gevecht om de laïcité en om de vrijheid van meningsuiting heeft opgegeven. Het is niet onwaar. Krijgt rechts deze beschavingswaarden zomaar in de schoot geworpen ? 

-Jos Brech : werd veroordeeld tot 12 jaar voor zedenfeiten met de elfjarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Tevens moet hij zes extra maanden uitzitten voor het bezit van kinderporno. De zaak deed zich voor in 1998 op de Brunssummerheide, vlakbij België. De zaak beroerde Nederland. Van maar liefst 21.500 mannen werd een DNA-test afgenomen, zonder resultaat, Brecht had zich niet aangeboden. Zijn DNA, bekend door een eerdere gerechtszaak, bleek echter te kloppen met aangetroffen sporen. De man werd in 2018 op eerder spectaculaire wijze aangehouden in Spanje. Hij heeft altijd ontkend. De bewijzen zijn wat ze zijn, overtuigend maar volgens de verdediging niet sluitend. De man gaat in beroep. Voor de ouders is de veroordeling een zekere genoegdoening, maar een bekentenis zou belangrijker zijn geweest dan de strafmaat. 

-België in sleutelrol : voor de wereldwijde verdeling van vaccins. In Waver staat de grootste fabriek ter wereld van de Britse reus GSK, die enkele onderzoekscentra opkocht. En in onderzoek en klinische testen staan onze onderzoekscentra op de eerste plaats. In ons land blijkt enorm veel expertise te zitten, iets wat je, als gewone burger, niet echt wist. De grootste producent van vaccinspuiten bevindt zich in Temse, in Puurs staat een productie-eenheid van Pfizer, Janssen Farmaceutica zit in Beerse en Merksem, transportfirma Essers uit Genk heeft expertise in vaccinvervoer, het Rega-instituut in Leuven is vermaard voor vaccinonderzoek, het Tropisch Instituut in Antwerpen speelde in het verleden een rol bij de ontwikkeling van een Sars-vaccin, enz. Nu zou ons land als draaischijf dienen voor de verspreiding van het coronavaccin. Vliegveld Zaventem bereidt zich al voor op massaal diepvriestransport van de vaccins en ook Oostende is kandidaat. De Antwerpse haven beschikt over 8.000 plugs voor koelcontainers. Komen wij bijgevolg eerder aan de beurt ? Neen, dat is voorbarig…Maar goed, zijn wij als klein landje toch ergens goed in ! 

-overleden : Guy Van Cauter (70). Kok uit Berlare die 25 jaar lang een Michelinster had. Hij kookte ook op tv. In de jaren ’80 en ’90 ging de culinaire top schuimpjes spuiten en zalfjes smeren en Guy ging van de weeromstuit met vol-au-vent aan de slag, met lang gegaard varkensvlees en ander oerklassiek eten uit de Vlaamse keuken. Bij zo’n man wil je gaan eten, bij al die komieken die show belangrijker vinden dan eten blijf je liever weg. 

-coronavaccin verplicht ? : neen, wellicht niet. Hoewel best een debat kan worden gevoerd over de verhouding individuele rechten-maatschappelijk belang. Je zou neigen naar een verplichting en de weigeraars sanctioneren. Strafrechtelijk ? Burgerrechtelijk door ze de toegang tot de werkplek en de school te weigeren of de kinderbijslag stop te zetten ? Praatprogramma’s genoeg, maar niet hierover. Vrijstelling aanbieden aan bepaalde categoriën, bijvoorbeeld getuigen van Jehovah, complotdenkers, bakfietsmoeders, blijf-van-mijn-lijf-fanatici, wollensokkendragers, niet-Belgen ? Of vrijwillige inenting, met als gevolg dat het virus nooit uitgeroeid geraakt ? Het virus is niet democratisch, dat moest men toch al lang weten….

-Nicola Sturgeon : is de Schotse eerste minister. Ze wil een nieuw referendum houden over Schotse onafhankelijkheid, kort na de algemene verkiezingen van 6 mei 2021. Ze heeft daartoe de toestemming nodig van de Britse eerste minister. Dat is Boris Johnson…Anders komt zij in hetzelfde straatje terecht als de Catalaanse nationalisten. Je hebt dus toestemming nodig van je tegenstanders, althans binnen de grondwet. Revoluties vinden doorgaans plaats buiten de grondwet. Dat nu is niets spectaculairs, zo is bijvoorbeeld België ontstaan.

-kernuitstap : leidt tot politiek gesteggel. De nieuwe Belgische regering wil de bestaande wet uitvoeren, NVA is mordicus tegen. Argumenten over en weer. Toch een bedenking : als de bevoorrading in het gedrang komt – niet denbeeldig gezien het beruchte Belgische getreuzel -, dan voeren we elektriciteit in uit Duitsland (kolencentrales) of uit Frankrijk (kerncentrales). Wat is dan de winst ? Anderzijds : als zich in Antwerpen een Tsjernobyl voordoet, zal de politiek zeker met de handen in de lucht staan, opnieuw gezien de beruchte besluiteloosheid. Ten slotte : kunnen we ons kernenergie veroorloven in een zo dichtbevolkt en bestuurlijk wankel landje ? 

-Maria Espina : is uitgeleverd aan Spanje, in het jargon overgeleverd. Ze maakte deel uit van het Vizcaya-commando van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Ze stond op de uitkijk bij acties, naar wordt beweerd ook bij de moordaanslag op 4 agenten en 2 militairen, waaronder een kolonel. In 1984 vlucht ze naar Frankrijk, in 1988 naar Mexico met haar tweede man, die daar op verzoek van Spanje wordt opgepakt. Zij versast naar Gent, waar een sympathisantengroep haar opvangt. Ze neemt een schuilnaam aan en bouwt aan een loopbaan als kok, met succes. Onder die schuilnaam opent ze een facebookaccount mèt foto’s en ze werkt mee aan een kookboek, voorwaar geen activiteiten om onder de radar te blijven. Twee uitleveringsverzoeken worden afgewezen wegens geen garantie van de mensenrechten bij de Spaanse gerechtelijke afhandeling. De derde keer is het wel prijs en ze wordt op een vlucht naar Madrid gezet. Haar advocaat Paul Bekaert had betoogd dat de Spaanse beschuldiging in België na 15 jaar verjaart, terwijl de feiten dateren van 40 jaar terug. Hij herhaalt ook tevergeefs het argument van de mensenrechten bij de Spaanse behandeling van politieke gevangenen. De vrees is dat ze berecht wordt door de beruchte uitzonderingsrechtbank en terecht komt in een gevangenis op de Canarische eilanden of in de enclave Melilla, ver van haar Baskenland. Je vraagt je een paar dingen af. Waarom nu wel en voorheen tweemaal geen uitlevering ? Heeft het te maken met de nieuwe Belgische regering zonder NVA ? Want de onafhankelijkheid van de Belgische Justitie, daar geloof je al lang niet meer in. Vervolgens : gaat het hier om de mensenrechten van betrokkene of om de mensenrechten van de vermoorde Spanjaarden ? Na collectief gewapende conflicten heeft men de neiging de verantwoordelijkheid te individualiseren, zie ook de vervolging van Nazi-sympathisanten in België (waarbij Leon Degrelle niet werd uitgeleverd door Spanje !). Hoe moet je je verhouden op leden van verzetsbewegingen als het Farc in Colombia, het People’s Liberation Front in Eritrea, de Unita in Angola, de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika en andere ? Er is geen duidelijke lijn in internationale afspraken. Hangt het af van de gevoerde ideologie, in de zin dat wat ons aanstaat door de beugel kan en wat ons niet bevalt niet ? 

Herman van Schoten, Schoten, België, 04/12/2020.                                                        Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten