Messen geef je niet snel als geschenk,
het is te persoonlijk en ook wel enigszins opdringerig. Daarom deze bijdrage na
de feestdagen.
Messen heeft iedereen. Vooral in de
keuken natuurlijk. Ook voor op de camping of op avontuur. Padvinders en
trekkers zijn vertrouwd met het betere mes. Wat opvalt : mensen kopen een
mes uit het toevallige aanbod in de winkel en vervolgens op het gevoel. Dat
mag, maar het levert niet per definitie een goed resultaat op. De wereld van de
messen is gespecialiseerd en is wereldwijd een grote markt. Amerikaanse messen
geven de toon aan. Maar de Italianen, Fransen, Duitsers, Japanners en
Scandinaven doen ook mee. Sinds enige tijd wagen de Chinezen zich op de markt,
met nota bene eersteklas materiaal.
Het is niet de bedoeling een
introductie voor beginners te schrijven. Dat zou zowel vervelend als
aanmatigend zijn. Daarom gewoon een kort verslag van eigen bevindingen door de
jaren heen.
Keukenmessen : als beginnende
keukenpiet weet je niet wat je nodig hebt en koop je maar wat messen op het
zicht. Later leer je natuurlijk je behoeften kennen en dat is een echt
persoonlijke aangelegenheid. Een klein voorbeeld : schilt u een tomaat met een gekarteld of
niet-gekarteld mesje ?! Wat je ook verkiest, schillen is in een wip
gebeurd in plaats van eerst water op te zetten, te wachten tot het kookt en dan
de tomaat op te warmen om ze vervolgens in ijswater te dompelen, wat de
beroepskoks ons steevast wijsmaken.
Los van eigen voorkeuren zijn er wel
een paar vuistregels natuurlijk : een vleesmes bijvoorbeeld mag niet
gekarteld zijn, anders vermaal je het vlees. Soms krijg je in het restaurant
een gekarteld mes voorgezet, dan haal ik mijn persoonlijk restaurantmes boven,
een eenvoudige maar scherpe Laguiole. Naar het schijnt krijg je in
toprestaurants zelfs een keuze aan messen aangeboden door de ober, maar die
deuren gingen voor mij nog niet open, ik ben dan ook geen politieker. Om thuis
een groot stuk vlees te versnijden volstaat een vleesvork en een wat groter
uitgevallen vleesmes, maar een elektrisch vleesmes, brr, commerciële prul, wat
mij betreft.
Een slagersmes of kapmes moet stevig
aanvoelen, zowel heft als lemmet en dat lemmet mag absoluut niet plooien. Het
aanbod in de gespecialiseerde winkel is verder enorm : koksmessen,
vleesmessen, vis- en vissersmessen, groentemessen, fileermessen, kaasmessen, trancheermessen,
uitbeenmessen, officemessen, chefmessen, bakkersmessen, schilmessen… Het ene
oogt al mooier of indrukwekkender dan het ander en dan heb je nog die
mesblokken, die zo mooi op het aanrecht staan te blinken ! Mijn
devies : niet doen, ga voor minder en beter ! Er zijn vele merken,
waaronder het klassieke Wüsthof uit Solingen, Duitse degelijkheid. Japanse
keukenmesen ogen mooi en hebben een oerdegelijke reputatie, bijvoorbeeld Kai. Persoonlijk
houd ik het bij een slagersmes of kapmes, een degelijk vleesmes, een paar
groente- en fruitmessen, enkele dunschillers, een wortel- en aspergeschiller,
een kaasmes en een oestermes. Een assortiment Franse kazen vraagt om een fraai
kaasmes, verschillend voor harde en zachte kaas. Een klomp smakelijke Hollandse
kaas is dan weer tevreden met een kaasschaaf. En mijn oestermes ! Van EZ
Profi uit Goes, het allerbeste oestermes ! Als een klungelaar als ik er
vlotjes de oester mee open, zonder door
te schieten in mijn hand, dan moet het wel klasse zijn ! Zie foto :
Naast de keuken zijn er uiteraard andere
domeinen met eigen snijbehoeften. Daartoe dienen vooral zakmessen en
jachtmessen. Hier moet ik meteen een spijtige vaststelling maken : het
fysieke aanbod in de winkel is zeer beperkt terwijl op internet werkelijk alles
te koop is. Dat is een probleem want een zakmes en jachtmes moet je eigenlijk
met je eigen hand kunnen vasthouden, de greep aanvoelen, de maten toetsen aan
jouw hand en aan je bedoeling, eventueel leren openen met één hand. Het fysieke
contact is dus wenselijk. Aankoop op internet is dan ook slechts aan te bevelen
voor wie al enige ervaring heeft, weet wat hij wil en de vaktaal enigszins
onder de knie heeft. Kortom, het is een leerproces.
Zakmessen zijn er in overvloed en in
alle kwaliteiten. Uitgangspunt is waarvoor het moet dienen. Showmessen zijn een
grote markt, met merken als Laguiole
op kop. Ze zijn mooi van ontwerp, vooral de vorm en het heft in de meest
diverse en soms exotische hout- en diersoorten, bijvoorbeeld palissander, rozenhout,
buffelhoorn, jeneverbes, pistache, es, cactus, hertshoorn, krokodil, slang,
mammoet. De gesmede veer is aan de beide kanten afgezet met bewerkte metalen
plaatjes, platines genoemd. Je kan
zelfs een mes bestellen met dubbele platines.
In het najaar is er meestal een demonstratie van de firma Laguiole-en-Aubrac in De Messenwinkel aan het Mechelseplein in
Antwerpen. Daar kan je het mes zelf samenstellen. Laguiole-messen voor de
verzamelaar zijn natuurlijk minder geschikt voor het dagelijks gebruik, meer om
ze te etaleren in een vitrinekast, eventueel in een verticale houder, of in een
glazen kastje tegen de muur, als een soort trofee. Echte Franse merken zijn Laguiole-en-Aubrac, Fontenille Pataud, Forge
de Laguiole, Durand. Maar het merendeel is namaak, vooral uit China. Als je
van namaak kan spreken, want het merk Laguiole
is niet beschermd. De handel in Laguiole is zodanig uit de hand gelopen, dat de
burgemeester van het dorp op een gegeven dag het verkeersbord Laguiole deed wegnemen, een ludiek
protest. Er worden ook kleine oorlogjes uitgevochten. Zo is de metalen bij
bovenop het mes evenmin beschermd. Een of andere Rus had patent genomen op een bepaald ontwerp van
bij en eiste schadevergoeding van een kleine firma, die daarvan onwetend was.
Er is wellicht maar één oplossing : dat president Macron de Europese Unie
zover krijgt om een herkomstbenaming af te kondigen. Naast Laguiole zijn er nog zovele andere merken uit vele landen te zien
op de webstek van Knives and Tools
uit Apeldoorn. Ga er eens langs als u toch eens naar de Veluwe wil !
(klassiek Laguiole-zakmes)
(Laguiole
zakmes met heft in mammoet-ivoor en lemmet in damaststaal in mozaïek)
Herenmesjes zijn relatief kleine, galante dingetjes. Ze strelen het ego en je kan er perfect een appel mee schillen. Fijn om te hebben en passend bij een zekere levensstijl. De volgende foto betreft een herenmesje, een Japanse Moki, ingelegd met parelmoer, een juweeltje – het is kleiner dan de foto suggereert :
Een blitse bril voor als je op stap
gaat, is nog zo’n aanrader, al moet je er niet dagelijks mee lopen pronken als
een aangeklede kerstboom of ermee op tv komen, op zichzelf al een slecht idee
natuurlijk. Je beschaafd optutten is geen exclusiviteit van dames meer,
gelijkberechtiging, weet je wel !
Bruikbaar voor iedereen is uiteraard
het multimes. Een grote merknaam, naast andere, is Leatherman. Per vergissing had ik mijn exemplaar een keer in mijn
handbagage. Dat werd door de attente controleur op de luchthaven Berlijn
opgemerkt. Inbeslagname is dan de standaardprocedure. Verslagen liet ik de man
de verpakking openen, hij zag het kostbare en mooie multimes en zei : een echte Leatherman ! Hij bekeek
me nog eens, monsterde ook mijn echtgenote en zei : steek het gauw weg, maar de volgende keer ben ik onverbiddellijk.
Ik wreed content.
Een aanrader voor iedereen is een
overlevingsmes voor in de auto ! Stel je voor, je belandt op vakantie op
een smalle bergweg in de kant of in de gracht en je moet jezelf en je passagier
eruit helpen. Dan is een reddingsmes de
uitkomst. Mijn voorkeur gaat uit naar Gerber
Hinderer Rescue 22-01534N. Het mes is ontworpen door brandweerman Rick
Hinderer, die uiteraard kennis heeft van noodsituaties.
Het mes heeft een stompe punt om het
slachtoffer niet nog meer te verwonden, het is gekarteld om vezelrijke
materialen als touw, twijgen, kabels en kleding door te snijden, het heeft een snijhaak
om de gordel door te snijden en een glasbreker om een ruit in te slaan. Er is
ook nog een rechthoekige opening voorzien voor het openen van zuurstofflessen,
dat laat ik echter over aan Tom Waes. Er is nog een setje schroefbits bij voor
noodgevallen en het mes is voorzien van een handige pocketclip.
De afmetingen zijn voor mij persoonlijk
perfect : lengte lemmet 8,7 cm., hoogte lemmet 3 cm., dikte lemmet 2,95
mm., lengte open 21,7 cm., lengte gesloten 13,2 cm., duimsteun voor openen,
vergrendeling lemmet, handgreep van glasversterkt nylon, gewicht 160 gram. De prijs
is navenant. Invoer uit Amerika of kopen op ebay
is goedkoper, maar pas op, je riskeert hoge importtaksen ! Bij gebruik van
de glasbreker verdient een handschoen aanbeveling ! Op de volgende foto
zie je de snijhaak en het toebehoren. Moet een reddingsmes verplicht worden in
de auto ? Natuurlijk niet, men heeft al zo veel verplicht in de auto,
zoals een alcoholtest in Frankrijk of liefst twee gevarendriehoeken in een auto
met Spaans kenteken.
Er zijn nog zoveel andere, schitterende
messen. Toonaangevend zijn merken als Spyderco, Cold Steel, Fox, Lionel Steel, Buck, CRKT, Gerber enz. Scandinavische
messen zijn wat apart, ze blinken uit door soberheid en efficiëntie,
bijvoorbeeld het Zweedse Helle en het
Finse Puukko. In feite zijn dat geen
zakmessen meer, maar jachtmessen. Een opkomend merk is het Chinese Rike, te bewonderen op de twee volgende
foto’s. Het afgebeelde mes heeft een integraalframe uit gefreesd titanium, een
technisch hoogstandje. Nu is titanium licht maar ook duur. Er zijn ook
mengmaterialen, met carbon bijvoorbeeld. Of de ene kant carbon en de ander kant
titanium. Het aanbod is enorm.
Dan heb je nog de aanvalsmessen. Daar
heb ik niets mee, sterker nog, ik heb er schrik van. Ze zijn bovendien niet
altijd toegelaten, zodat je ze gedwongen thuis moet bewaren. Ik druk geen foto
af want ik wil u niet op slechte gedachten brengen.
Voor de duidelijkheid : een springmes
is bij wet verboden. Een halfautomatisch mes, aangestuurd door een flipper
bijvoorbeeld, is wel toegelaten, maar de
politie is er wellicht niet altijd goed van op de hoogte, zodat je inbeslagname
riskeert. Daarom is een reddingsmes ideaal : het is noch springmes noch
halfautomatisch mes en je kan het doel en het gebruik perfect uitleggen.
Om een mes te sluiten moet je goed
opletten, want je vingers, indien rond het heft geklemd, kunnen door het plotse
uitschieten van het lemmet behoorlijk in de verdrukking komen.Vroeg of laat kom je er toch eens met
een vinger tussen, het is haast niet te vermijden. Uit ervaring : een
vinger kan verdorie hevig bloeden. Een verpleegster in huis is handig.
Een mes kopen veronderstelt enig
studiewerk. Want net zoals je nu al een Mercedes kan kopen met een
Peugeot-motor, zijn de combinaties in de messenwereld al even uitgebreid, om
niet te zeggen van een verdoken gesjacher. Böker
bijvoorbeeld is een toonaangevend Duits merk, met als symbool een boom. Maar je
hebt ook Böker Plus, eveneens van
onberispelijke kwaliteit maar gemaakt in Taiwan. Dan is er nog Böker Argentina, een mindere kwaliteit.
En ten slotte voor een spotprijs Böker Magnum en dat is rommel. Het is dus uitkijken, zeker op internet wegens
geen fysiek contact.
Heeft een mens een zakmes of jachtmes nodig ?
Neen, het is luxe. Zoals zovele dingetjes om je heen die het leven
veraangenamen. Er zijn ook verzamelaars natuurlijk, net zoals in alles. Internet
en veel vrije tijd zijn de gevaarlijke cocktail voor de aanschaf van spullen en
prullen, die je niet nodig hebt, maar, gewoon, hebben wil. De mens is een
verzameldier, net als eekhoorns een voorraad eikels en noten aanleggen.
Hamstergedrag, compensatiegedrag ? Of gewoon een leuke hobby ?
Ten slotte : een artikel over
messen in een literaire kroniek ? Waarom niet, als je er maar niet over opsnijdt en een mens behoort met de
beide benen op de grond te staan, toch !
Herman van Schoten, Schoten, België,
16/07/2017.
alle rechten
voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten