Translate

233. JANUARI 2021 WAS OOK...


-het Deense eiland Samsoo : heeft 3.700 inwoners. Het probeert fossiele brandstoffen te weren. Reeds 70 % van de huishoudens is aangesloten op een warmtenet op basis van biomassa, gestookt met o.a. door de boeren aangeleverd stro. Het is een voorbeeld voor de hele wereld. Er is één probleem : de kosten. Met hulp van de Deense overheid werd op 10 jaar tijd 17 miljoen euro geïnvesteerd om 1.000 huishoudens energieneutraal te maken...


-bestorming van het Capitool : in Washington door een meute, opgehitst door president Trump. Je wist al langer dat hij een verwend kind is en sinds zijn uitspraak over Biden (sluit hem op, sluit ze allemaal op) wist je dat hij gestoord is. Zijn kritiek over de ouderwetse verkiezingsprocedure was wél terecht. Stemmen per post met een niet-aangetekende zending opent de deur voor misbruik. Net zoals de ponskaartenaffaire, waardoor Bush junior president werd en niet Al Gore, met verstrekkende gevolgen, met name de op leugens gebaseerde inval in Irak. Dat de VS in menig opzicht een derdewereldland zijn, ook daarin heeft Trump gelijk. 


De commentaren in de media waren voorspelbaar : Trump pookte de verdeeldheid op, kortom hij is een slecht mens. Prof. David Criekemans daarentegen benoemde de oorzaken : de erosie van de middenklasse, de scheve welvaartsverdeling, de structurele uitstoot van arbeid, het verdeelde medialandschap, de klikeconomie, de echokamers van de sociale media. Dat is inderdaad de grote boodschap voor Links en Liberaal in ons land. Alleen schieten op de anti-systeempartijen brengt deze alleen maar meer stemmen op. Je zou wensen dat politici dit snappen. Te zien aan de Groenen op tv en Gwendolyn Rutten van de VLD is die kans klein. Pak de oorzaken aan ipv de tegenstander van populisme te beschuldigen en in de ban te doen...Wie lokt de polarisering uit ? 


-besnijdenis : de rechtbank van Sintra (Portugal) heeft voor een Portugese primeur gezorgd door de veroordeling van een moeder voor de besnijdenis van haar dochtertje. De feiten hadden plaats in Guiné-Bissau toen het kind 1,5 jaar oud was. De straf bedraagt 3 jaar effectieve gevangenis en een schadeloosstelling van € 10.000. De rechtbank heeft hiermee een voorbeeld willen stellen. Dit feit staat niet op zichzelf. Het illustreert, weliswaar in extreme mate, de noodzaak om bepaalde culturen te dwingen zich aan te passen aan onze waarden. De leuze ieder zijn cultuur in zijn eigen kot leidt tot ontwrichting van de samenleving. 


-overleden : Martin Veldman (89). Nederlands Nobelprijswinnaar natuurkunde 1999. Zijn theoretische verworvenheden leidden ondermeer tot een doorbraak in de computeralgebra. De Nederlandse pers berichtte dat hij voor Nederland een te uitgesproken gigant was, je moet binnen de regeltjes blijven. Veltman was onconventioneel. Met zijn uitgesproken meningen kwam hij wel eens in aanvaring met de officiële beleidsmensen. Zo meende hij dat allerlei mensen op de verkeerde plek zaten en dat het een tijd duurt vooraleer competente mensen competente dingen gaan doen. Kijk, dat hoor je in Nederland (en zeker ook België) niet te zeggen, de panels van praatprogramma’s zitten er vol van ! Een anekdote : tijdens een lezing kreeg hij na een half uurtje een seintje van de voorzitter, zijn spreektijd was op. Prima, reageerde hij, dan gaat u toch weg ! Waarop hij zijn uiteenzetting verderzette. 


-toeslagenaffaire : zo heet de politieke kwestie waarover de Nederlandse regering Rutte struikelde. De essentie : gezinnen kregen een vergoeding voor kinderopvang, maar er werd misbruik vastgesteld. Enkele organisaties bundelden de aanvragen, maar namen het niet zo nauw met de administratieve voorwaarden. En een groep Bulgaren werd voor een kort verblijf naar Nederland gehaald om snel de toeslag te innen. Dat liet de Belastingdienst niet over zijn kant gaan. Maar ze trad daarbij ongezien hard op, waarbij ook onschuldige ouders hun toeslag moesten terugbetalen. De burger werd per definitie verdacht. De kwestie sleepte drie jaar lang aan. Het rapport Ongekend Onrecht van de Tweede Kamer sprak van onvolledige en onjuiste informatie aan de Kamer, aan de pers en zelfs aan de rechtbanken. Rutte besloot de spons te vegen en elke gedupeerde terstond minstens € 30.000 schadevergoeding uit te betalen, door de Belastingdienst even terstond weer opgeëist. Het was te laat, Rutte kon zijn regering niet meer redden. Een paar bedenkingen :


-een toeslag lokt fraude uit; het is beter belastingvermindering voor hetzelfde bedrag toe te kennen, dan kan er minder worden gefraudeerd. Sociale rechten zijn nu eenmaal fraudegevoelig en werken in het buitenland als een grote pot honing; 

-de regering bleef star op haar standpunt staan, ook toen de signalen van onnodige hardheid voortdurend weerklonken;

-de Belastingdienst is een staat in de Staat;

-Rutte komt gewoon weer terug als eerste minister na de verkiezingen in maart, dat is de verwachting. Hij spoelt de affaire even door en deelt zwaarwichtig mee dat men hem de kans moet geven te leren van fouten ! Na tien jaar in die hoge functie ! Een staaltje cynisme ! Het weekblad De Groene Amsterdammer is vernietigend voor zijn beleid van de afgelopen 10 jaar. Hij verontschuldigt zich, maar toont daarbij geen emotie, het glijdt van hem af, hij eet een appel, fietst naar huis en gaat gewoon verder. In de grond is Rutte de Shell-manager gebleven die hij was : rechtlijnig, doelmatig, regeren als manager zonder begrip en zonder mededogen. Hij kleedde de verzorgingsstaat zo goed als uit en privatiseerde wat maar kon. Maar goed, toch net iets meer fatsoen dan in België, waar de regering gewoon zou blijven zitten. Gelukkig hebben wij hier nog vakbonden die van zich afbijten om toestanden als onderbetaalde pakjesbezorgers en Zelfstandigen Zonder Personeel te voorkomen. 


-overleden : Roger Hassenforder (90). Frans wielrenner, die de koers kon relativeren. Hij was een grapjas, bijvoorbeeld door te rijden met de handen op het zadel en de benen op het stuur, door een kwartier voorsprong te nemen en dan een ijsje te gaan eten of een pastis naar binnen te slaan. De sport heeft af en toe een clown nodig, zoals Eddie the Eagle in het schansspringen. In het wielrennen werd zijn rol als clown later overgenomen door Gerben Karstens. Het moet niet allemaal bloedernstig zijn, zoals nu bijvoorbeeld in voetbalpraatprogramma’s op tv, jeetje...


-Duitse CDU : kiest nieuwe partijleider in opvolging van Merkel. Laschet wint met een kleine voorsprong op de meer rechtse Merz. Hij wil de lijn van Merkel doortrekken. Gezien de stemverhouding is nochtans niet iedereen wild van Wir-Schaffen-Das-Merkel. Enkele bedenkingen : 

-er waren maar 1.000 stemgerechtigden binnen de partij, terwijl de nieuwe leider een aanzienlijke kans maakt de nieuwe Bondskanselier te worden. Dat de gewone duizenden leden niet mochten stemmen laat veronderstellen dat ook in Duitsland de democratie ondergeschikt is gemaakt aan de particratie;

-Laschet moet het voor het ambt van bondskanselier nog opnemen tegen de kandidaat van de Beierse zusterpartij CDU, Söder en die zal zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven;

-gezien het belang van Duitsland voor België en voor de Europese Unie, verwachtte je dat de VRT de verkiezing uitgebreid zou verslaan. Niets daarvan, zelfs het bestaan van een derde kandidaat werd niet vermeld. Het kwam haast over als randnieuws. We weten dat bij de VRT de neuzen niet richting Berlijn staan, maar naar Washington en daarna ook Parijs. Dat is, objectief gezien, een zware fout, Berlijn is nu eenmaal politiek en economisch belangrijker voor België dan de twee andere. Leest in Brussel dan niemand de Duitse pers ? Of verstaan ze gewoon geen Duits ?! Dat laatste is een feit. 


-Boeing 737 Max : vliegt binnenkort weer in Europa. Nu vliegen wij minder en minder, maar toch even kijken naar onze voor de hand liggende maatschappij, gezien Eindhoven dichtbij is : Transavia. Hun vloot is niet echt jong en het zijn allemaal Boeings. Kan ook moeilijk anders voor een dochter van KLM, die zweert bij de Amerikanen. Ook Air France zweert bij Boeing. Dat Airbus Europees is, is blijkbaar noch in Amstelveen noch in Parijs al doorgedrongen. Terwijl de eindassemblage van Airbus notabene in het Franse Toulouse gebeurt ! Nu overweegt Transavia inderdaad om de Max aan te kopen. Als klant wil je weten met welk toestel je vliegt, dat wordt bij boeking niet gegarandeerd, ze doen eigenlijk met je wat ze willen. Daarom even een rondje opzoeken. TUI vliegt uitsluitend met Boeing, ook met de MAX. Lufthansa vliegt hoofdzakelijk met Airbus, Brussels en TAP uitsluitend met Airbus. Easyjet schakelde in één beweging over van Boeing naar Airbus, dat kan blijkbaar zonder al te veel kosten. Ryanair is dan weer Boeing, ze ontwikkelden zelfs een eigen Ryanair-variant, zo kaal aangekleed als een kletskop. Het is maar dat je het weet.


-energie-armoede : wordt veroorzaakt door de kosten van energie in combinatie met de slechte isolatie van de woning. In Vlaanderen leeft het thema weinig, hier is men vooral verontwaardigd over het zigzagbeleid over zonnepanelen. Uit de Scandinavische landen hoor je ook zo goed als niets over dit thema. Wel uit Zuid-Europa. In landen als Italië, Griekenland, Malta, Cyprus stelt zich het probleem op prangende wijze en niet alleen in de Griekse vluchtelingenkampen. Neem Portugal, mij meer vertrouwd. Volgens het toonaangevend weekblad Expresso is ruim 70 % van de woningen slecht geïsoleerd en slecht verwarmd. De verwarming bestaat hoofdzakelijk uit airco’s hoog tegen de muur. Een vervuilende open haard is populair in landelijke gebieden. Centrale verwarming is een uitzondering. Er wordt ‘s winters massaal kou geleden. Merkwaardig is wel dat Madeira er uitspringt qua koude-leed : in de top 25 van meeste kou lijden staan liefst 21 gemeenten van dit eiland. In de zomer wijzigt het beeld drastisch, dan is de Alentejo op het vasteland het gebied waar men de warmte in huis het minst kan terugdringen. Dezelfde airco als in de winter werkt in de zomer onvoldoende. Naast de gebrekkige kwaliteit van de woningen speelt ook het financiële onvermogen mee om er zelf wat aan te doen : ramen, dikke gordijnen, rolluiken. In corona-tijd, met verplicht thuiswerk, wordt het probleem extra aangevoeld. Voor overwinteraars is de Algarve het meest geschikt, het binnenland is vaak te koud. 


-de haan mag kraaien : en kikkers mogen kwaken en geiten mogen mekkeren ! Aldus een besluit van de Franse Senaat, die een wettekst goedkeurde, getiteld zintuiglijk patrimonium van het platteland. Aanleiding was Maurice, niet die uit het liedje Allez Maurice !, maar de beroemde haan van het eiland Oléron, waartegen stedelingen met een tweede verblijf een geding aanspanden voor lawaaioverlast. Intussen waren er nog honderden andere gerechtelijke klachten, zowat overal in het land. Die verwende stedelingen moeten niet denken dat ze op de buiten ook nog de les kunnen spellen ! De gilets jaunes halen eindelijk een overwinning binnen, zij het een symbolische. Een vraagteken bij dat zintuiglijk patrimonium, wat zou daar allemaal onder kunnen vallen ? En geldt het ook voor industriële varkensstallen, om maar wat te noemen ? 


-burgerzin : enkele virologen stellen dat er te goedgelovig is gerekend op de burgerzin van de bevolking. Maar dat wist een kind vooraf ! Men verschool zich achter burgerzin - in Nederland graag benoemd met met zijn allen - om geen te ingrijpende maatregelen te moeten nemen. Vlaamse psychologen en politici hebben het over draagvlak, om zich achter te verschuilen. De politiek nam halve maatregelen zonder overtuiging, zonder intrinsieke motivatie zoals dat in de motivatiepsychologie genoemd wordt. Oproepen op sociale media tot burgeropstand en gewelddadige rellen zijn het dieptepunt van het gebrek aan burgerzin. Welnu, zonder drastisch ingrijpen gaat die pandemie niet weg en sterven nog duizenden en duizenden mensen...Hier is even, tegen het populistisch gekwaak van politici in, een harde hand nodig. Ter herinnering : bij de pestepidemie in Frankrijk in 1720 was isolatie zowat de enige beschikbare maatregel. Wie die overtrad riskeerde de doodstraf. 


-de rechtsstaat : onder de loep ! De Nederlandse politicus Pieter Omtzigt stelde de Tweede Kamer voor het Nederlandse bestuursrecht te laten onderzoeken door de zogenaamde Venetië-commissie, die doorgaans het democratisch rechtsgehalte van landen als Polen en Hongarije onderzoekt. Nederland moet iets minder naar andere landen kijken en iets meer naar onze eigen rechtsstaat. Aanleiding was de Toeslagenaffaire, waardoor de regering Rutte ontslag moest nemen. De motie van Omtzigt werd door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund (129 voor en 20 tegen (PVV van Wilders !)). Niet dat de volgende regering - wellicht opnieuw Rutte - er iets mee zal doen, maar het signaal is niet mis te verstaan. Als Brussel steevast op de kap zit van Oost-Europese landen voor het afwijken van de West-Europese democratische norm, dan mag ook wel eens in eigen boezem worden gekeken. De kern van de zaak is particratie, maar dat woord werd (nog) niet in de mond genomen. 


-overleden : Carlos do Carmo (81). Fadozanger en bijna een Portugees nationaal monument. Door hem maakten we kennis met de fado, in Viana do Castelo, de bekende kustplaats in het noordwesten. Het maakte indruk. We logeerden op de berg Santa Luzia, maar die stond in brand. De brandweer loodste ons naar boven op de enige toegangsweg. Gelukkig was er een kabelbaan naar beneden, recht het stadje in. Carlos do Carmo is voor ons niet alleen fado, maar ook bosbrand ! 


-de farmabedrijven : kunnen de coronavaccins niet op tijd leveren. De Europese Commissie en Astrazeneca twisten over het begrip naar best vermogen, opgenomen in het contract. Dat is een dus een goodwill-intentieverklaring, geen waterdicht contract ! Een professioneel onderhandelaar had waterdichte garanties ingebouwd met termijnen en een boetebeding bij laattijdige of niet-levering. Uiteraard zou dat de prijs hebben opgedreven, maar wat dan nog ?! Als zelfs Israël aan haar vaccins komt ! Is de geldpers van Frankfurt er alleen maar voor de banken en de beurzen ? 


-overleden : Uderzo (93). Auteur van de stripboeken Asterix. Zeer leesbaar en grappig, maar historisch niet helemaal correct. Het fictieve dorp Armonica zou als enige de Romeinen hebben kunnen weerstaan. Nochtans zegt Caesar dat de Belgen de dappersten onder de Galliërs waren en Asterix was geen Belg ! Het is maar fictie natuurlijk, maar door de enorme oplagen heeft Asterix wel miljoenen lezers beïnvloed. 


-rellen in Nederland : over de coronamaatregelen, meer bepaald de avondklok. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam haalt in een video keihard uit naar de relschoppers en hun ouders : heeft u uw zoon gebeld toen hij om 9 uur nog niet thuis was ? Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed ? Ontslagnemend eerste minister Rutte : ik ga mij niet verdiepen in sociologische analyses, dit is onaanvaardbaar en moet worden bestreden. Dit heeft niets te maken met een strijd om vrijheid.


Het verschil tussen de beide bewindslieden is hun authenticiteit. Aboutaleb komt echt over, bij Rutte kleeft er berekening aan, een verkiezingsgeurtje. 


-Bart Van Loo : in strijd met historici ! De bestseller-auteur met smakelijke historische verhalen wordt blijkbaar benijd door zijn academische collega’s. Excuus, het zijn geen collega’s want Van Loo is geen historicus ! De afwijzing doet denken aan wat Gavin Menzies overkwam met zijn boek 1421, het jaar waarin de Chinezen de wereld ontdekten (zie mijn artikel 10. Als kapitein van een onderzeeboot voegde Menzies een dimensie toe aan het historisch onderzoek, door zijn kennis van scheepskaarten, astronomie en navigatie. Hij werd hooghartig doodgezwegen. Ja, Bart van Loo, in de door jou bestudeerde middeleeuwen noemden ze dergelijk gedrag corporatisme…


-Jorden van Foreest : wint het schaaktornooi van Tata Steel. Voor het eerst sinds 1985 wint een Nederlander dit Nederlandse Wimbledon van het schaken, meestal bijgewoond door zo’n 10.000 toeschouwers ! Het ging gelijk op tegen de genaturaliseerde Nederlander Anish Giri, zodat een tiebreak van drie vluggertjes moest beslissen. Schaken is heerlijk, maar wedstrijdschaken niet. Je moet dan zoveel partijen, openingen en strategieën uit het hoofd leren, dat het leuke eraf gaat. Als een sport voorspelbaar wordt tot het laatste vluggertje, zeg maar de penalty's, dan is het spel te beredeneerd, te statisch. Dat krijg je met beroepsspelers, in vele sporten. 


Herman van Schoten, Schoten, België, 01/02/2021.

Alle rechten voorbehouden : vanschotengerman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten