Translate

253. OCHTENDHUMEUR.

 

Heeft u last van ochtendhumeur ? Dan bent u een van de velen ! Het kleurt de dag, althans de ochtend. Voor een ochtendmens is het dan weer geen prettig vooruitzicht samen te leven met iemand, die het onrechtvaardig vindt wakker te moeten worden, te moeten opstaan, te moeten ontbijten en zich te moeten klaarmaken om te vertrekken naar het werk. Met kleine kinderen is het anders, je groeit er overheen, ze maken je wakker met zoveel energie, dat je op slag mee bent. 


Wat is dat toch met die mensen, die de ochtend niet verdragen ? Niets is toch mooier dan het opgaande licht, de vogels die kwetteren en de energie die door je heen stroomt ?! De ochtendmens schiet uit de startblokken, de eerste uren zijn de productiefste van de dag ! De avondmens bengelt achteraan het peloton, komt later op het werk toe en blijft dan nog een half uur sudderen bij de koffie, maar kijk, tegen de middag heeft hij zijn achterstand ingehaald en misschien steekt hij de haantjes-de-voorste nog wel voorbij ! Hoe kan dat, hoe zit dat, om het te zeggen op de populaire manier van Martine Tanghe in het VRT-nieuws ? Wel, het schijnt te maken te hebben met je biologische klok en die dan weer met hormonen. Sommige mensen hebben minder of geen ochtendhormonen zogezegd. Vermits de wetenschap tegenwoordig bijna alles kan, vraag je je af of die mensen niet geholpen zouden zijn met een injectie aan hormonen, doping dus, maar dan verantwoord ! Kijk, dit gaat uit van de veronderstelling dat ochtendmens zijn beter is ! Dat is uiteraard wel zo, maar we respecteren iedereen, nietwaar...


Op reis ben ook ik een vroege opstaander, meteen klaarwakker, en wil ik graag vroeg vertrekken. Het gebeurt dat het hotelontbijt nog maar half is uitgestald, terwijl onze koffers al gepakt staan en we ongeduldig trappelen om erin te vliegen. Hotels, die op hun webstek aankondigen dat het ontbijt wordt opgediend vanaf  8 uur probeer ik te mijden. Ze maken het soms nog gekker door op zaterdag en zondag nog later te beginnen ! Terwijl de zondag de beste reisdag is om kilometers te maken voor een rit naar en langs een grote stad, bijvoorbeeld Bordeaux of Barcelona, wegens beduidend minder verkeer. Snappen die uitbaters dat niet ? Ook in de week heeft vroeg vertrekken een voordeel : je komt in de vroege namiddag op je bestemming, goed voor een betere parkeerplek en je kan ook nog de stad in ! De horeca is niet altijd mee, ze moet het nochtans hebben van reizigers ! Een tip voor hotels die klanten willen werven : ons hotel verwelkomt ochtendmensen ! 


In de politiek wordt veel ‘s avonds vergaderd en op moeilijke overlegmomenten tot diep in de nacht. Daar zou ik me tegen verzetten. Het kan licht gebeuren dat je aandacht verslapt en je de volgende dag vaststelt dat je er ingeluisd bent. Mijn eis zou zijn niet te vergaderen na 18 uur, want je moet ook nog naar huis, waar de kroost op je wacht. En als het niet anders kan, dan met een wisselbeurt. Een keer tot ‘s avonds laat, maar dan ook een keer om 6 uur ‘s morgens, ja toch ! Kwestie van die laatbloeiers een ochtendlijke hak te zetten !


Er bestaan middeltjes. Men zegt dat melatonine goed is. Heb het een keer geprobeerd bij een groot tijdsverschil na een vliegreis. Noppes, ik raakte ervan van de wijs, zodat de eerste vakantiedag om zeep was. De avond van die eerste dag in Vancouver verzeilden we ook nog in een eetcafé, waar de dienstdoende oberin of kelnerin ons vriendelijk uitnodigde om ook een liedje te zingen, bleek het een karaokebar te zijn. Dat helpt dus ook niet. 


Zo te zien heeft de ochtendmens alleen maar voordelen. Maar als je getrouwd bent met een avondmens, wat dan ? Zou de rechtbank het als een scheidingsgrond aanvaarden ? En wat zegt de Katholieke Kerk ? Het kan hoe dan ook spanningen geven. Als de één bij het ontbijt honderduit wil tateren en de ander nog niet wakker is, dan kan je in aanvaring komen : nu niet schat...Daarover zou ik wel eens een tv-programma willen zien. Hoe zou dat gaan bij Jean-Marie Pfaff of bij de Planckaerts ? Kijk, die programmamakers zoeken van alles uit de hoek om interessant te doen, tot en met een kasteel in Frankrijk opbouwen, maar echte kwesties gaan ze uit de weg. Waarom vragen ze er niet naar ? Een ideetje voor Paul Jambers of Luc Alloo ? 


Zou er een verschil zijn qua nationaliteit ? Aan het schrale ontbijt te zien zijn de Fransen ochtendlijke slaapkoppen. Ze dopen hun croissant ook nog in de koffie, jeetje. De Engelsen eten ‘s morgens van alles wat wij ‘s avonds zouden eten, gesteld dat we die dingen zouden eten natuurlijk. Bonen in tomatensaus bij het ontbijt, dan moet je wel goed wakker zijn ! 


Ik stel vast dat er mensen zijn met ochtendhumeur. Echt begrijpen doe je niet, net zomin als je echt begrijpen kan wat het is om een andere kleur te hebben, homo te zijn, van een ander geloof, van een vreemde cultuur. Diep begrijpen is moeilijk, voor wie eerlijk in de spiegel kijkt. Hoe kan je je inleven in de ander ? De ander blijft altijd een ander, met of zonder ochtendhumeur.


Best is er niet te zwaar aan te tillen, dat doet de avondmens zelf wel ! Er doen gezegdes de ronde over ! Zoals : 


Als slapen een sport is, is een ochtendhumeur dan een sportblessure ?


Mijn gezicht staat drie uur later op dan ik. 


Ik heb geen ochtendhumeur. Ik wil ‘s ochtends alleen geen gezeur aan mijn hoofd.


Mijn ochtendregels :

1.Graag je bek dicht.

2.Loop me niet voor de voeten.

3.Stel geen domme vragen. 


Ik heb geen ochtendhumeur. Ik ben altijd onuitstaanbaar. 


Hoe ik me voel als er bij het opstaan geen koffie is ? Zwaar depresso. 


Zo zie je dat het ochtendhumeur diepzinnige beschouwingen loslaat. De ochtendmens heeft daar geen last van en schiet meteen in actie. Laat me eindigen met een kanjer van een waarheid. 


De ochtendstond heeft goud in de mond. 


Herman van Schoten, Schoten, België, 20/03/2021.

Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten