Translate

262. SEPTEMBER 2021 WAS OOK…

 

-overleden : Jean-Paul Belmondo (88). Populair Frans acteur, die beschouwd wordt als behorend tot de Franse artistieke legende. Hij trad aanvankelijk op in ernstige films, maar schakelde over naar het genre van het amusement. Hij was de beau garçon op wie je niet kwaad kon worden, ook al zag je snel in dat hij een geconstrueerd leven in de jet-set uitbeeldde, ook privé. Bij zijn overlijden licht zijn media-ster nog eenmaal op om daarna voorgoed te doven. 


-11/09 : is al 20 jaar geleden ! De aanslagen veranderden de wereld. Oorlogen en veiligheidsobsessie waren het resultaat. De wereld werd een veralgemeend kruitvat. Europa moet eindelijk onder ogen zien dat een politiek van Grote Holle Waarden geen zoden aan de dijk zet, maar dat in deze gevaarlijke wereld een inzetbaar leger nodig is. Die grote humanistische waarden worden trouwens maar omarmd, omdat men niets anders heeft om mee naar buiten te komen. Als zelfs vredesapostel Geert Mak ervoor pleit…


Een merkwaardige stem : Louis Michel. Hij was Belgisch buitenlandminister in de periode van de aanslagen in New York, nu 20 jaar geleden. Hij heeft een klare mening : Ik ben helemaal niet tevreden over de strategische beslissingen die Europa neemt. Als Europa nu, na al die gebeurtenissen, nog altijd niet bekwaam is om een Europese militaire macht op te bouwen, dan moeten we niet meer geloven in de Europese droom. Europa moet nu echt inzien dat het enkel op zichzelf is aangewezen om de veiligheid te garanderen in plaats van altijd op de VS te rekenen. Sommige lidstaten hebben altijd meer belang gehecht aan hun relatie met Amerika dan hun relatie met Europa. Maar het is nu America first, en dus moeten we durven zeggen: Europe first. We zullen het maar voortgeschreden inzicht noemen ! Met dank aan, jawel, Donald Trump, die Europa wakker schudde…


-overleden : Jorge Sampaio (81), gedurende 10 jaar president van Portugal. Hij was een bezield president en een eerlijk en bescheiden mens. We mochten hem even ontmoeten aan de ingang van het Tropisch Instituut in Antwerpen bij een officieel bezoek. Hij had niet de uitstraling van een Mario Soares, maar was ernstiger en betrouwbaarder. 


-Jean-Michel Saive : is de nieuwe voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité. Tegenkandidate Heidi Rakels haalde het niet, ofschoon zij als burgerlijk ingenieur een zakelijke loopbaan kon voorleggen na haar judoka-verleden. Haar reactie : ik gun het Jean-Michel, maar het is duidelijk dat men geen frisse wind wil. Is dit belangrijk ? Feit is dat de Vlamingen altijd weer toegeven aan de Franstaligen. Je herinnert je de sportvrouw van het jaar 2014, waarbij onze Vlaamse stemgerechtigde Kim Clijsters voor de Nederlandsonkundige Waalse Thiam stemde ipv voor de gelauwerde bokskampioene Delfine Persoon, die erdoor aangeslagen was, ondanks haar eerste plaats in de vier grote boksbonden. Je zal zeggen, we zijn toch Belgen ?! Jaja, dat gaat op zolang de Franstaligen hun zin krijgen. Splitsen dat geval ! 


-corona-pas : nu ook ingevoerd in Nederland. De Nederlandse horeca klaagt dat het niet te controleren valt. Onze ervaring in Frankrijk leert dat elke horecazaak controleert, ofwel overtuigd van de noodzaak ofwel uit schrik voor een torenhoge boete. Het werkt ! Nu België nog. Het is verbazend dat rechtse partijen, die doorgaans voor identiteit gaan, met lange tanden noodzakelijke maatregelen goedkeuren en keer op keer op versoepelen aansturen. En de gezondheid van hun eigen volk eerst dan ?! 


-meer alcohol, minder kleding : zo blijkt uit een analyse van het aankoopgedrag tijdens de pandemie. Nochtans blijkt uit een navraag van De Tijd dat modezaken het weer beter doen, er worden opnieuw herenpakken verkocht en zelfs dassen ! Een zekere jeugd blijkt dan toch gevoelig te zijn aan stijl. 


-taalkronkels : van deze maand : 


-opnieuw branden twee katholieken kerken af in Brits-Columbia;

-mocht je pindasaus met water gemaakt hebben en enigszins geschift zijn, voeg dan een scheut melk toe;

-epilator voor vrouwen met een brede, flexibele kop;

-zoals het nu gaat hebben inwoners van Westerwolde niets aan;

-de ramp kon niet vermeden worden, wel beter voorbereid;

-hengelsportketen waarschuwt voor phishing na datalek;

-overlegruimte 1.01 : maximaal 1 persoon. 


-Michel Wuyts : moet verplicht op pensioen. Hij is de tv-verslaggever voor wielerwedstrijden. Hoofdredacteur Sporza Pieter De Windt : het is met zeer gemengde gevoelens dat we dit nieuws bekendmaken. Met Michel Wuyts nemen we deze winter afscheid van een monument. Voor vele generaties is hij de stem van de koers. In een actualiteitenprogramma werd er nog eens royaal op teruggekomen, iedereen in verering voor deze commentator, inbegrepen minister Dalle.


Behalve ondergetekende. Wuyts volgde de onnavolgbare Marc Uytterhoeven op, die terzake kundig was, informatie gaf, de koers analyseerde en een relativerende humoristische noot kon plaatsen. Wuyts kon niet relativeren, de koers was het belangrijkste in het leven en hij zwol telkens weer in emotionele uitroepen, als van een puber. Erger nog : hij gaf geen commentaar bij de beelden ! Keer op keer vroeg ik me af wie deze of gene renner in beeld was, want de truitjes wisselen elk jaar, zodat je niet meer weet wie in welk tenue rijdt. Dat vertelde Wuyts niet, hij noemde wel namen van renners  - Sagan is er ook bij - maar ja, waar zit hij, dat moest je zelf maar raden. Bij een ontsnapping in het WK voor profs in Leuven was hij verzeild geraakt in een historisch overzicht, zodat ik snel overschakelde naar Eurosport om te weten om welke renner het ging. Hij ging op in zijn eigen emotioneel verhaal. Een keer was hij zodanig afgedwaald in een ploegtechnische beschouwing, dat hij de verkeerde renner de wedstrijd liet winnen. Ik had het wel gezien, want ik volgde de koers. Die man was dus objectief incompetent. Vroeger hadden we keien van verslaggevers : Jan Wauters op de radio en Marc Uytterhoeven op tv. Deze laatste becommentarieerde ooit éénmaal samen met Wuyts, het klikte helemaal niet en Uytterhoeven kon het niet nalaten zijn nieuwe collega even voor schut te zetten. Daarna trok hij zich terug, hij wilde vermijden dat zijn reputatie besmet raakte door de blinde onzin van Wuyts. De verering is typisch VRT : wie een bepaalde positie inneemt, wordt per definitie op het schild gehesen en kritiek is taboe. Wie een officiële fout maakt, zoals Eddy Demarez, die zich lacherig uitliet over het aantal lesbische speelsters in de basketploeg terwijl de microfoon nog aanstond, wordt gelijk afgebrand. Povere VRT, arm Vlaanderen. 


-Angela Merkel : stopt ermee als Bundeskanzlerin, na bijna 16 jaar. Wat bracht zij ? In elk geval een voortzetting van de politieke stabiliteit, die Duitsland kenmerkt. Ze was een uitgekookte politica, die per definitie wachtte om een standpunt in te nemen, tot ze alles en iedereen gepeild had en dan nam ze de beslissing, die het meest gedragen werd. Twee uitzonderingen nochtans. Haar reactie Wir schaffen dass bij de vluchtelingencrisis en haar beslissing kernenergie af te bouwen. Niet toevallig twee hete dossiers. Het eerste zal haar blijven achtervolgen, voor het tweede wordt haar land geconfronteerd met het probleem dat ook overal elders is opgedoken : het veiligstellen van de bevoorrading van elektriciteit. Zowel gascentrales als kolencentrales vormen een probleem. Maar wat dan wel ? 


Merkel stond voor stabiliteit. De Duitsers zijn, sinds de oorlog, allergisch voor verandering. En blijven een volk dat braaf ja knikt en aan lage lonen wil werken, in tegenstelling tot de Fransen, die hun emoties graag tot politiek verheffen. Heb je van de beide een portie nodig ?  


-aukus : is het nieuwe veiligheidspact tussen de VS, Australië en het VK. Frankrijk en de E.U. voelen zich buitenspel gezet. Het Franse contract voor onderzeeërs met Australië wordt zelfs opgezegd. De wrevel is begrijpelijk. Als zelfs Michel en von der Leyen hun beklag maken over de Amerikaanse politiek…


Donald Trump was de gebeten hond terwijl van president Biden in Europa veel werd verwacht. Ten onrechte, nu blijkt dat de koers van Trump wordt aangehouden. Europa moet een eigen koers varen, voorbij de retoriek van Europese waarden. Een Europese machtspolitiek is nodig. Maar dat vereist leiders en niet de tweederangs figuren, die altijd weer worden aangesteld om te vermijden dat ze de nationale politici in de schaduw zetten. 


Frankrijk - de gebeten hond in het nieuwe pact - zint op een reactie. President Macron zou het initiatief willen nemen voor oprichting van een Europees leger. Uiteraard met Franse wapens en het Franse kernarsenaal. Macron zou zelfs zover gaan de Franse zetel in de Veiligheidsraad op te geven ten voordele van een Europese vertegenwoordiging. Wat hem in Frankrijk op beschuldigingen van verraad komt te staan, van links en rechts. Maar wie Frankrijk verdenkt van arrogantie en spelen boven zijn gewicht, moet zich toch eens afvragen welk ander Europees land de militaire leiding zou kunnen nemen ?! 


-taalwetten Brussel : worden systematisch niet nagekomen. Matthias Vanden Borre (NVA) diende in de Brusselse gemeenteraad een motie in om de taalwetten na te leven. Een motie om bestaande wetgeving na te leven, begrijpe wie begrijpe kan ?! Resultaat : 1 stem voor (de indiener), de rest stemde tegen of onthield zich, ook de Vlaamse partijen. Buitenlanders vragen zich af waarom de taalstrijd nog altijd woedt ? Daarom dus. Je kan met Brussel geen kanten uit. De beter verdienende Brusselaars wijken uit naar de Vlaamse rand en zelfs tot Aalst. En blijven Frans spreken. Daarom en omwille van het financieel uitmelken van Vlaanderen moet België op de schop. 


Een anecdote. In Koksijde woont en werkt een Waalse vrouw en ze heeft een kind. Dat kind brengt ze elke ochtend naar school in Duinkerke en ze haalt het ‘s avonds ook op. De afstand is 25 km. x 4 verplaatsingen = 100 km. Dat liever dan haar kind naar een Vlaamse school te sturen. 


-WK wielrennen : in Leuven. Een sportieve hoogdag voor een massa Vlamingen. Ook ik kijk die dagen tv. Maar toch. Een stad die een dergelijke sportmanifestatie organiseert, scheurt er over het algemeen haar broek aan. Men heeft het altijd over terugverdieneffecten, met de natte vinger geschat en die vervolgens niet blijken te kloppen. Huidig burgemeester Ridouani is geen wielerfan, tussen de regels kon je bedekte kritiek horen op zijn voorganger Louis Tobback, die het wereldkampioenschap naar zijn stad had gehaald. Het stadscentrum ligt een week plat, studenten kunnen hun kot niet bereiken terwijl het academiejaar voor de deur staat, winkels zien zich genoodzaakt enkele dagen te sluiten. Kortom, een maatschappelijke prijs die al of niet in verhouding staat tot het geboden spektakel. Populisme wint het van algemeen belang. 


Moeten we in zo’n klein en zeer druk bevolkt landje zulk spektakel organiseren ? Het doet denken aan het initiatief om het WK voetbal 2018 naar Nederland en België te halen, wat - opluchting opluchting ! - niet lukte. Zoveel geld en inzet voor een sportmanifestatie, waaraan je gegarandeerd je broek scheurt ? En de belastingbetaler maar dokken. 


Hoe mooi wielrennen ook zijn kan, de Vlaamse wegen zijn er niet meer geschikt voor. Het parcours zit vol drempels, eilandjes, straatmeubilair, geparkeerde auto’s en andere hindernissen voor de renners, wat zeer geregeld zware valpartijen tot gevolg heeft. Het drukke verkeer moet urenlang worden omgeleid. Nuchter bekeken hoort wielrennen thuis in verkeersarme gebieden en op de piste. Tony Martin, wereldkampioen tijdrijden gemengde ploegen, neemt afscheid : ik voel me niet langer veilig in het peloton, vind wielrennen niet meer leuk. Ik train en fiets nog graag, maar als je constant moet nadenken over crashes en hoe ze te vermijden, houdt het op.


-Europees kampioenschap zonnewagens : voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen door de studenten van universiteit Leuven. Ze waren, door een uitgekookte tactiek, op het autocircuit van Zolder iets sneller dan de Nederlandse collega’s in de 24 hours iLumen European Solar Challenge. Overdag moet het autootje het met zonne-energie doen, ‘s nachts mag men tweemaal een uur energie bijtanken. Bereiden deze piepkleine zonnewagentjes de weg voor de elektrische auto’s, die voorlopig nog constant aan de oplaadpaal moeten ? 


-duurzaam beleggen : is schadelijk. Zo besluit Tariq Fancy van vermogensbeheerder Black Rock. Ilham Kadri werd om deze reden zelfs ontslagen door Solvay en Desiree Fixler door de vermogensbeheerder DWS. Wat is er aan de hand ? De hippe drievuldigheid ESG (Environment - Social - Governance) van de zogenaamde duurzame fondsen is slechts een pr-truc. Het bezorgt het bedrijf een ecologisch imago, terwijl het voor 90 % doorgaat met niet-duurzame productie. Als bijvoorbeeld een klein percentage van de beleggers in de oliesector afhaakt, staat er direct een nieuwe lichting beleggers klaar om hun plaats in te nemen. Het is een geval van perceptie, meer niet. Je kan het vergelijken met automerken, die op hun nieuwe wagens het label eco plakken. 


-Afghanistan : en de chaotische evacuatie. In Nederland struikelen er twee ministers over. In België is het niet eens een agendapunt. Alles wat het overleven van de federale regering kan bedreigen is taboe. Leve de stilstand….


-Carles Puigdemont : aangehouden op Sardinië. De voormalige president van Catalonië tart het lot. Voor de tweede keer reisde hij naar een land buiten België en voor de tweede keer werd hij gevat op grond van een internationaal aanhoudingsmandaat van Spanje. Je zou haast denken dat hij het doet om Spanje te testen of te tarten. 


-overleden : Mikis Theodorakis (96). Internationaal bekend geworden door zijn muziek voor de film Zorba de Griek. Hij was veel meer dan een gewaardeerd componist. Hij was een verzetsheld in de tweede wereldoorlog. Zijn protest tegen het kolonelsregime bracht hem de gevangenis, waaruit hij onder internationaal protest werd vrijgelaten. Later werd hij minister, ideologisch werd hij gezien als communist. 


-Nederlandse regeringsvorming : uit het slop ? Op deze laatste dag van de maand lijkt het erop. Het zou een voortzetting worden van het oude kabinet, bestaande uit VVD-D66-CDA-CU. Als buitenstaander kijk je er met toenemende verbazing naar. Nederlanders zijn nuchter en zakelijk, toch ? Wat een slechte toneelopvoering ! Partijen die andere partijen uitsluiten, waardoor een pat-situatie ontstond, waarvoor massage door informateurs niet meer kon baten. Alleen VVD-Rutte stond sterk, gezien het verkiezingsresultaat. CDA gaat uiteindelijk met iedereen mee, maar D66 - nota bene met haar zogenaamde nieuwe bestuursstijl - wekte op die manier de indruk van partijbelang boven landsbelang. Het was onderhandelingstechnisch zwak.Handiger zou zijn bereidheid te tonen, enkele weken te onderhandelen met de ongewenste partij(en) en vervolgens moedeloos te erkennen dat het niet is gelukt, ondanks zoveel goede wil. Het vervolg is dan jouw voorkeurscoalitie. Maar D66-Kaag hield de poot stijf tegen de CU, om vandaag uiteindelijk toe te geven. Niet erg slim. Cursus onderhandelen mevrouw Kaag ?! 


-energieprijzen : schieten omhoog. De elektriciteitsprijs in Vlaanderen wordt voor 32 % bepaald door het product zelf. Komt erbij : netkosten 23%, samen 55 %. De rest van de factuur zijn BTW en allerhande ondoorzichtige heffingen. De overheid heeft bijgevolg de sleutel in handen om de prijzen onder controle te houden. De elektriciteitsfactuur is vandaag een soort tweede belastingbrief. Het oneigenlijk toevoegen van allerlei heffingen is een klassiek Belgisch kwaad, zijnde het uitsmeren van allerlei taksen over die producten, die algemeen worden afgenomen en onmisbaar zijn. Je zou denken dat het een gunstige weerslag heeft op de belastingtarieven, dat is echter niet het geval. Het is een specifieke toepassing van de bekende koterijenpolitiek, altijd weer wat bijbouwen.


Op tv werd verklaard dat het een collectieve verantwoordelijkheid betreft. Zo luidt altijd weer het excuus om politici te sparen. Het is de bevolking voor de gek houden. 


Herman van Schoten, Schoten, 30/09/2021.

Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten