Translate

153. APRIL 2019 WAS OOK…


-zwart gat : voor het eerst gefotografeerd. Het schijnt een mijlpaal te zijn in het ruimte-onderzoek. En zou de theorie van Einstein bevestigen. Of het ook in praktische zin relevant is, werd niet gemeld. Het ruimte-onderzoek blijft niettemin fascineren, wat zouden Ptolemaeus en Galilei glunderen…

-kilometerheffing : in Vlaanderen voorlopig van de baan. De politiek durft niet in de aanloop naar de verkiezingen van mei. Kiezers zijn belangrijker dan files ! Nochtans toch ook een nuancering : het zou in de praktijk wellicht de kleine man treffen terwijl salariswagens buiten schot blijven.

-eerste verkiezingsdebat : tussen NVA-kopstuk Bart De Wever en ECOLO-kopstuk Nollet op de webstek van de Vlaamse krant De Tijd. Fel uiteraard met zo goed als onverzoenbare standpunten. Opvallend : de redactie laat Nollet toe in het Frans te debatteren, in Vlaanderen !

Alle partijen beloven gouden bergen, zonder voldoende financiële dekking en de overheidsschuld interesseert niemand. Infantiel en populistisch. Die zwaar gesubsidieerde politieke partijen spelen sinterklaas met uw en mijn belastinggeld. Na de verkiezingen zullen ze aan de burger zeggen : Sinterklaas bestaat niet…

In mijn jonge jeugd zei iemand : af en toe een oorlog is goed, dan vallen de mensen weer met de pootjes op de grond. Dat schokte mij, reden waarom ik het altijd heb onthouden. Maar nu, wijs geworden en gezien de permanente strapatsen van de particratie, zou je in de verleiding komen te denken : af en toe een sterke man om de democratie te redden van die onverantwoordelijke politiekers…
-watertappunten : de Nederlandse regering trekt subsidie uit voor 1.000 watertappunten op scholen, ter bestrijding van de consumptie van frisdranken. Goed idee uiteraard, maar je kan die frisdranken toch ook gewoon weren ?

-bedreiging met geweld : enkele gewelddadige berovingen in het Antwerpse schokken de publieke opinie. Zo werd een man van 59 bedreigd om geld, werd hij zwaar in het aangezicht geschopt en werd zijn gsm gestolen. Iemand filmde alles en even later circuleerden de namen en de adressen van de minderjarige daders op de sociale media. Reactie van buurvrouw : opnieuw de verplichte militaire dienst instellen !

-Vlaams in Frans-Vlaanderen : de burgemeester van Duinkerke wil in september een tweetalige basisschool organiseren, Frans en Nederlands. Bijna niemand spreekt nog Nederlands, betreurt hij. Zijn kinderen stuurt hij naar de Vlaamse school in het Vlaamse Abele, bij Poperinge. Wij zijn toch een stukje Vlaanderen in Frankrijk, aldus de burgemeester. Naast het cultureel aspect is er ook een economische aanleiding. Meer dan 16.000 Fransen werken in West-Vlaanderen. Zij zetten makkelijker de stap naar Vlaanderen dan de Walen.

-De Notre Dame : brandt. Parijzenaars stromen toe, kijken zwijgend toe, zingen dan de Marseillaise. President Macron spreekt en belooft plechtig dat de kathedraal heropgebouwd zal worden. Op slag worden grote giften aangekondigd door een aantal Franse industriëlen.

Het toont aan dat identiteit ertoe doet.

Het illustreert de gigantische overvloed van superrijken, die oeverloze winsten binnenhalen en vervolgens de mecenas spelen. Mag je verwachten dat zij eerder hun tienduizenden werknemers beter behandelen en betalen, in binnenland en vooral in de arme, verre buitenlanden ?

Het legt de vinger op de wonde van de Franse cultuurpolitiek. Het kerkbestuur van de Notre Dame moest, in een schaamtevolle traditie, geld bedelen overal ter wereld, terwijl de presidenten van het land hun persoonlijke grandeur op het oog hadden : Pompidou met zijn Centre Pompidou, Giscard d’Estaing met het Musée d’Orsay, Mitterrand met zijn pyramide van het Louvre en andere grote werken, Chirac met zijn Musée du Quai Branley en de Hallen. Sarkozy daarentegen, bekend nochtans om zijn hang naar blingbling, had warempel een visie voor een Groot Parijs. De meeste presidenten willen een persoonlijk landmark nalaten. Show en gloriol terwijl het patrimonium verpietert.
-Herman Horion : is een eenzame man van 80 en alleen op de wereld. Hij zette een bord in zijn voortuin : gratis inwonen, alleen voor vrouwen zonder kinderen. Hij wil gezelschap en geen seks. De uitverkorene valt later zijn eigendom ten deel. Herman stelt wel voorwaarden : geen tattoos, katholiek, Belgisch, Nederlands of Pools, bewijs van goed gedrag en zeden. Op zijn leeftijd heeft hij lak aan opvattingen en spelregels, hij zegt gewoon waar het op staat. Vrijheid !

-busongeval Madeira : met 29 doden. Het eiland is erg steil, de wegen smal en bochtenrijk. Toeristenbussen mijden doorgaans de echt smalle wegen, maar de bussen van de vier lokale vervoersmaatschappijen uiteraard niet, vermits zij de kleine dorpen aandoen. Het eiland is druk bebouwd en het verkeer is eveneens druk. Een ongeluk als dit, vermoedelijk te wijten aan kapotte remmen, kan altijd gebeuren, het is wonderlijk dat er niet meer ongevallen zijn. De baan, waarop het ongeval gebeurde, kennen we niet, maar wel de omgeving en tientallen andere en vergelijkbare. In al die jaren vakantie op Madeira kregen we slechts één kleine steen bovenop de auto – klassiek fenomeen bij afbrokkelende rotsen - en schuurde een cementwagen even tegen onze auto, zonder veel erg.Vaak is er een smalle gracht of aangelegde goot, waar je best uit blijft. Het is onmogelijk om alle bochten en afgronden af te schermen, het landschap is nu eenmaal wat het is. Voor wie een auto huurt een goede raad : voldoende vermogen voor de steile hellingen maar tegelijk een niet te grote auto gezien de smalle wegen. Afgezien hiervan blijft het een prachtig eiland, dat telkens weer lokt : het bloemenfeest, de eindejaarsfeesten !

-Nederland sportland : voetbalclub Ajax schakelt in het Europees voetbal zo maar even Real Madrid en Juventus Turijn uit. En Adrie van der Poel zet de wielrennerij op de kop met zijn reeks overwinningen als eerstejaarsprof op de weg. Om nog te zwijgen van de Nederlandse wielrensters, die gensters slaan. Waar komt dat allemaal vandaan ? Het antwoord is niet zozeer geld, maar vooral professionaliteit. Een heuglijke vaststelling. 

-aanslagen Colombo : met ongeveer 250 doden. Bij de doden een Portugese jongeman op huwelijksreis. Hoe dan ook, aanslagen, zoals we die ook in West-Europa kennen, ondermijnen het vertrouwen en het gevoel van samen-leven. Veiligheid is een opperste betrachting.

Aanslagen zijn haast altijd van etnische en/of religieuze oorsprong. Aanslagen zijn er in de geschiedenis altijd geweest, soms met een oorlog tot gevolg, zoals de aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz-Ferdinand in 1914 in Sarajewo. In mijn mensenleven markeren twee aanslagen het begin van een tijdperk van terreur, al is dat louter persoonlijke geschiedenis natuurlijk, want de geschiedenis van terreur is eeuwenoud : het opblazen door Palestijnen van een Swissair-toestel in Zürich in 1970 en de Palestijnse gijzeling van de Israëlische delegatie op de Olympische Spelen van München in 1972. Daarna werd terreur als het ware een gangbare methode. Vandaar mijn twijfels aan de westerse steun voor de Palestijnen.

In onze contreien komen de aanslagen altijd weer uit dezelfde hoek : fanatieke moslims. Hebben andere godsdiensten dan geen fanatici ? Wat doet de vreedzame moslimgemeenschap binnen de eigen gelederen aan opvoeding tot tolerantie en respect ? Na de aanslagen in Parijs was er geen medewerking vanuit de Brusselse moslimgemeenschap, men zweeg. Is de oproep tot religieuze tolerantie niet vooral vrijblijvend gepraat door machthebbers, die het als schaamlap gebruiken voor hun gebrek aan moed en verantwoordelijkheid ?

Pleitbezorgers voor open grenzen, voor tolerantie tegenover intoleranten, voor democratische rechten voor niet-democraten mogen wel eens geconfronteerd worden met hun naïef en objectief bondgenootschap met een van de vijanden van onze beschaving : moslimextremisme. Men vond voor minder het cordon sanitaire uit.

-Zelensky president : van Oekraïne. Massale onvrede over de arrogantie en corruptie van de klassieke politieke elite. Het is overal hetzelfde fenomeen : VS, VK, Europa, Rusland, Oekraïne : anti-systeempartijen en -figuren, niet zelden met een autoritair trekje.

Studies zien de grote oorzaak in het ontspoorde liberalisme, dat algemene onzekerheid heeft veroorzaakt. De media spelen een rol : ofschoon commercieel en populistisch hebben zij de burger zelfbewust gemaakt. Die macht geeft de kiezer niet meer af. In die zin beleven we een fascinerend tijdsgewricht, weliswaar gevaarlijk ook.

-Belgen agressief : in het verkeer. Karin Genoe van verkeersinstituut Vias : ons verkeer wordt steeds drukker. Dat uit zich in meer en meer agressief en onaangepast rijgedrag. De Belgen behoren tot de agressiefste bestuurders van Europa, volgens de Fondation Vinci Auroroutes. 63% gebruikt hevig zijn claxon om ongenoegen kenbaar te maken, alleen de Spanjaarden doen beter (!) met 66 %. Vloeken tegen andere bestuurders doet 50 %, hier worden we slechts geklopt door de Grieken en de Italianen. Bumperkleven en uitstappen om de ander het eens duidelijk te zeggen komt zeer geregeld voor. GSM gebruiken en GPS instellen al rijdend is een veel voorkomend probleem.

Nu, wij rijden wel eens doorheen Europa, onze vaststellingen zijn weliswaar persoonlijk maar toch niet irrelevant. Zo rijden Duitsers in Duitsland erg hard, trekken Britten zich op het vasteland weinig aan van snelheidsregels, rijden Fransen in eigen land behoorlijk agressief. Nederlanders staan in eigen land strikt op hun voorrangsrecht, zodat je verdomd goed moet uitkijken. Hun fietsers in de steden zijn een plaag voor de veiligheid van de voetganger. De slechte reputatie van de Portugezen kunnen wij dan weer niet bevestigen. De Portugees is overigens getraind in het voorrang geven aan voetgangers, opvallend. Defensief rijden is een aandachtspunt in zowat elk Europees land, dat we kennen.

Wat leren de autorijscholen hun leerlingen in dit verband aan ?! Je hebt er je twijfels bij. Het aanleren van invoegen op de autobaan met voldoende snelheid bijvoorbeeld is compleet verkeerd, een invoeger moet zich aanpassen aan het opkomend verkeer en voorrang geven of zelfs stoppen ! De verkeersregels voor rotondes in diverse Europese landen, telkens licht verschillend, worden evenmin aangeleerd.

De wegentaks op de autobanen : het verkeer wordt niet zelden opgehouden door tolstations op zeer drukke punten, bijvoorbeeld de ring rond Lyon, de autobanen rond het Spaanse Sitges (om de haverklap een euro of zo insteken), de oude brug over de Taag in Lissabon. Deze en dergelijke stroken zijn zo druk dat ze tolvrij behoren te zijn. Tolstations behoren ook bemand te zijn, zodat buitenlanders met weinig ervaring terzake of met vreemde munten (Britten met name) toch snel kunnen passeren.

De maximale snelheid ligt ook te hoog, de Amerikanen geven in dit geval het goede voorbeeld. Als iedereen verplicht trager rijdt, verliest niemand tijd, toch ?!

Ten slotte : waar blijft het Europees verkeersreglement ?!

-Melinda Gates : reisde door India, Malawi em Ethiopië. En zegt : meer dan 200 miljoen vrouwen beschikken niet over voorbehoedmiddelen. Voorbehoedmiddelen zijn het beste wapen tegen armoede. Niet technologie maar geboortebeperking is de sleutel tot vooruitgang.

Belangrijk want zij is iemand met naambekendheid ! Wetenschapper James Lovelock tien jaar geleden : wie niet ziet dat klimaatverandering en overbevolking de twee kanten zijn van dezelfde munt is onkundig of een leugenaar.

-Belgische justitie : 7 jaar na zijn veroordeling bij verstek wegens ontvoering van en doodslag op het tweejarig kind van zijn ex-vriendin wordt de voortvluchtige Mounir Kiouh door de Marokkaanse politie opgepakt in Tétouan. Hij zal een nieuw proces krijgen in Marokko. De aanhouding gebeurde nadat de familie van het vermoorde meisje de man had opgespoord in Marokko en klacht had neergelegd bij de Marokkaanse autoriteiten. Al die jaren deed de Belgische justitie niets, aldus de familie. Zou justitieminister Geens nu opnieuw verklaren dat bij de Belgische justitie toch niet alles verkeerd loopt ?

-reiwa 1 : de nieuwe Japanse jaartelling als gevolg van de beëdiging van de nieuwe keizer Naruhito. Sympathiek want exotisch. De positie van de Japanse keizer is, voor een westerling, onwerkelijk. Hij stamt dan wel niet meer van de goden af sinds de Japanse nederlaag in de tweede wereldoorlog, maar hij staat nog altijd hoog verheven boven zijn volk, dat hem aanbidt. Dat wijst op een autoritaire trek bij dit volk. Is democratie een universele waarde, of een westers recept ?

-cultuurislam : Tigba Yavuz is een Turks-Nederlandse onderneemster. Geef je leven niet op voor een man, zegt ze en dat trekt natuurlijk de aandacht. Een huwelijk is niet nodig, vindt ze, wat voor toegevoegde waarde heeft het voor mijn rechten ? In islamitische landen is het huwelijk een gevangenis voor de vrouw. Het gaat om vertrouwen, de man moet bij de vrouw passen. De hoofddoek verklaart zij door de cultuurislam. Mensen, die zich minder thuis voelen in de westerse samenlevingen, klampen zich vast aan het origineel van vroeger in het thuisland, ook als dat thuisland intussen geëvolueerd is naar minder fanatiek religieus. Door de week werkt ze keihard in haar tandheelkundig centrum in Zaandam, het weekeinde is voor mijn man !

-nieuws en media : door de band gericht op sensatie en ongelukken. Voor positief nieuws moet je niet naar het journaal kijken…. Ook in deze kolommen moet ik gericht op zoek gaan naar positief nieuws, ik turf het zelfs ! Zouden de media hun blik niet kunnen verruimen en naast alle dramatiek van het dagelijks leven wereldwijd ook aandacht besteden aan positieve gebeurtenissen ?

Herman van Schoten, Schoten, België, 01/05/2019.
Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten