Translate

292. MEI 2022 WAS OOK…

 

-Rut Larson: sprong uit een vliegmachien! Ze is 103 en deed het in tandem in de buurt van Stockholm. Haar reactie: ik heb nu wel wel zin in een gebakje. 


-Nederlandse arbeidsinspectie: waarschuwt voor de druk van arbeidsmigratie op de samenleving. De baten zijn voor de werkgevers, de lasten voor de samenleving. Arbeidsmigratie zet druk op de woningmarkt, watergebruik en milieu. Het Nederlandse kabinet heeft geluisterd. Minister van Gennep van Sociale Zaken ziet geen ruimte voor nieuwe arbeidsmigranten. Nederland verzet zich tegen het voornemen van de Europese Commissie voor versoepeling van de arbeidsmigratie uit Noord-Afrika. Hopelijk houdt Nederland de poot stijf. 


Je kan de krapte op de arbeidsmarkt gedeeltelijk ook anders oplossen: door betere arbeidsvoorwaarden. 


-Féerie Florale: zo kondigt de Antwerpse Handelsbeurs een bloemententoonstelling aan. Het onderschrift luidt: where flowers meet history. Wel, dat vraag ik me dus af. Ligt Antwerpen misschien in Frankrijk of in Engeland? En kennen de initiatiefnemers wel hun history


-overleden: Sis van Rossem(77). Kunsthistorica en bekend geworden door haar tv-optreden in Hier zijn de van Rossems. Nuchter, recht voor de raap, een verademing tegen alwetende broer Maarten. Je denkt met weemoed aan haar terug. Haar woordenschat was nogal ongekuist.


-Noord-Ierland: hield verkiezingen. Voor het eerst eindigt de katholieke Sinn Fein (27 zetels) voor de protestantse DUP (25 zetels). De verschillen zijn meer dan religieus: de katholieken willen aansluiting bij Ierland en de protestanten willen bij het Verenigd Koninkrijk blijven. De Alliance Party (17 zetels) haalt een uitstekend resultaat (+ 9 zetels) en vertegenwoordigt die Noord-Ieren, die de oude tegenstellingen voorbijgestreefd achten. 


De regeringsvorming zit in het slop. DUP moet, ingevolge de Goede Vrijdag-akkoorden van 1998, als tweede grootste partij een vice-eerste minister aanwijzen, maar weigert dat voorlopig zolang het Brexit-akkoord over de zeegrens met de rest van het Verenigd Koninkrijk - concreet met Schotland en Engeland - niet gewijzigd wordt. Goederen uit die landen moeten inderdaad bij de douane worden ingeklaard, wat aanzienlijke problemen blijkt op te leveren. Londen heeft al laten weten desnoods eigenmachtig het akkoord te zullen wijzigen, wat een conflict met de EU zou uitlokken, met onvoorspelbare gevolgen. De definitieve oplossing zou de aansluiting van Noord-Ierland bij Ierland zijn, waardoor men deel uitmaakt van de EU.   


Kan men dan niet regeren zonder DUP? Vormt de Alliance een alternatief? Onze media verkondigen steevast dat de vice-eerste minister uit de andere gemeenschap moet komen. Dit klopt niet. De Goede Vrijdag-akkoorden van 1998 voorzien een coalitieregering waarvoor drie partijen in aanmerking komen : unionisten, nationalisten en “other”. Alliance valt onder “other”. De eerste minister wordt aangeduid door de grootste partij, de vice-eerste minister door de tweede grootste partij. Alliance zou eventueel de tweede partij kunnen worden bij nieuwe verkiezingen, wettelijk voorgeschreven indien na 6 maanden geen regering is gevormd. 


Hoe ook, de Noord-Ieren zullen nog een zekere tijd nodig hebben om in meerderheid te beseffen waar hun toekomst ligt: in het VK of in Ierland en Europa. Wachten op een nieuwe generatie, die het verleden achter zich kan laten? 


-CD&V : in paniek na desastreuze peiling. Voorman Coens geeft zijn ontslag, concurrent Mahdi neemt wellicht over. Hij wil de partij uitbouwen op de combinatie van economisch centrum-links en cultureel centrum-rechts, wat de logica zelf lijkt. Het verleden echter speelt de partij parten. Doorheen de Belgische geschiedenis heeft zij permanent waterdrager gespeeld voor het belgicisme en daardoor voor de Franstalige dominantie en het Hof. De partij steunde ook actief de katholieke dictatuur, alles uit naam van consensus. Deze feiten maken de partij definitief ongeloofwaardig.


De nieuwe tegenstelling is zij die hebben versus zij die niet hebben. Daarin is geen plaats meer in het midden van het bed voor CD&V, er zijn alleen nog eenpersoonsbedden. Ondanks de sociale verworvenheden, die ze mee gestalte gaf - een grote verdienste - , is de partij een historische smet op Vlaanderen. 


-implantaten: in het museum! Een buurman is fijnschilder en werd gevraagd door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen om een kopie te maken van een deel van een tweeluik uit de 16°eeuw, dat eigendom was van een buitenlands museum. Hij mocht zijn prestatie tonen en toelichten, o.a. aan een klas Nederlandse leerlingen. Een meisje: meneer, de madonna heeft een ontblote borst. Waren er toen al implantaten? 


-enquete VRT: toont aan dat 76% van de Vlamingen wil dat niet-westerse nieuwkomers maximaal onze gewoonten en cultuur overnemen. De respondenten werden tevens bevraagd naar hun partijvoorkeur, waaruit bleek dat zelfs bij de aanhangers van PVDA en Groen een meerderheid deze mening is toegedaan (PVDA 65% en GRoen 57%). 80% van de Vlamingen wil ook dat deze nieuwkomers Nederlands leren. Deze resultaten staan in schril contrast, zowel met de realiteit van nieuwkomers op het terrein, met de officiële partijstandpunten van enkele partijen als met de mentaliteit van de Vlaming zelf, voor wie taal onbelangrijk is en die bijvoorbeeld gedoogt dat hij aan de Vlaamse kust in het Frans wordt bejegend. Het Franskiljonisme in Vlaanderen bestaat nog altijd, bijvoorbeeld in de traditionele golfclubs, die zich koninklijk mogen noemen, zoals Royal Antwerp Golf Club, Royal Ostend Golf Club en Royal Latem Golf Club: eerste taal Frans. Taal leeft niet in Vlaanderen, je vraagt je af of deze enquête in elkaar is gezet om interessant te doen? 


-polygamie: onder de aandacht in India na klacht bij Hooggerechtshof van 28-jarige vrouw, die werd verlaten door haar man. Ze wil dat een man alleen een tweede vrouw kan nemen mits schriftelijke toestemming van de eerste. Dat heet progressief. In dat land worden deze praktijken nog vooral religieus geregeld. De regering belooft een uniform burgerlijk wetboek te zullen invoeren, ook t.a.v. huwelijk, echtscheiding en erfenis. Gevreesd wordt dat het zal beschouwd worden als een aanval op de islam. Net als t.a.v. de historische wreedheden van het katholicisme, behoor je ook hier niet te kijken naar heilige boeken, maar naar de praktijk op het terrein. Dan is de conclusie niet moeilijk. 


-overleden: Jeroen Brouwers (82). Bekend schrijver, misantroop en criticaster. Hij zette het literair wereldje graag op stelten, wat hem niet in dank werd afgenomen. Hij was erudiet en van alle literaire markten thuis, lees ik. We hebben niet één boek van hem, waarom niet? Door zijn somberheid wellicht. Ik heb geen mening. Wie erft zijn bibliotheek? 


-l’Alliance Citoyenne: is een vereniging, opgericht in Grenoble in 2012. Ze komt op voor de rechten van de moslim. De vereniging is nu over heel Frankrijk actief en heeft meer dan 5.000 leden. Op 1 mei 2022 organiseerde zij in een gemeentelijk zwembad van Grenoble gemengd zwemmen, dat wil zeggen met en zonder burkini. Op 16 mei heeft de gemeenteraad hierover positief gestemd. Maar de prefect van de Isère verbiedt de burkini op last van de minister van Binnenlandse Zaken wegens in strijd met de laïcité. De rechtbank van Grenoble heeft deze beslissing bekrachtigd. Een artikel hierover in de blog is in voorbereiding. 


-Hubert Berghs: is 66 en woont in Genk. Hij kwam in het nieuws door een boete voor een snelheidsovertreding, begaan op 1 januari 1970. De man was toen 14 jaar en mocht uiteraard nog niet met de auto rijden. 221 andere mensen kregen een gelijkaardige boete in de bus. Foutje in de computer. 


-Rotterdam: toneel van rellen na een verloren voetbalwedstrijd. Ontgoochelde supporters krijsten: we gaan Rotterdam slopen! Er werden vernielingen aangericht en er werd gegooid met vuurwerk, fakkels, stenen, flessen. De politie pakte 72 relschoppers op. Tja, wat moet je ermee? De goede raad van pedagoochelaars ter harte nemen en deze burgers een tweede, derde, vierde kans geven? Of orde op zaken stellen? 


-zal België het Frans verbieden?: is een vraag die Ruslands buitenlandminister Lavrov opwierp tijdens een interview voor een Franse zender. Zou Frankrijk dat aanvaarden? Zo verdedigen wij het Russisch in Oekraïne! Wat een eer ! De Belgische taalwantoestanden op het wereldtoneel! Stel je voor dat de VRT Belgen alleen nog in het Nederlands zou interviewen! Gedaan met de meeste Franstaligen, waaronder MR-kopman Bouchez en atleten Borlée en Thiam. Ze vertikken het elementair Nederlands te leren. Lavrov heeft gelijk, althans voor België!  


-taalkronkels: 


-waardevolle ideeën krijgen een plekje in het verziekingsprogramma !; 

-uw kind gebruikt zijn/haar mobiele telefoon niet en is uitgeschakeld;

-wij werken met gerenommeerde merken die allemaal autoritair zijn op hun vakgebied;

-In Shanghai zag ik een lid van een populaire zanger, omringd door fans; 

-nu in de aanbieding : shit-take, nu € 3,29 per 150 gram;

-vrijdag is het informatiecentrum gesloten vanwege de officiële opening; 

-we snijden het brood pas op de winkelvloer, hierdoor is het brood verser dan vers;

-dankzij waterontharder geen droge handen meer na het handen wassen ! ;

-komt u uw drankje-hapje binnen halen, brengt u het ook weer terug ! 


-regenboogvlag : zorgt voor opschudding in school in Borgerhout. Leerkrachten hingen de regenboogvlag uit, terwijl de hoofddoek verboden is. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck: leerkrachten zouden hun progressieve opvattingen wat meer achterwege mogen laten. De regenboogvlag kan worden gezien als promotie voor een levensstijl die te koop loopt met het lichaam en de seksualiteit. Leerkrachten zijn helaas vaak geen afspiegeling van de maatschappelijke opvattingen van hun omgeving…


-aanslag in Texas: met 22 doden. Het houdt nooit op in de VS, wat dat betreft. Er zijn in dat land meer vuurwapens dan mensen. Je wordt het niet gewoon natuurlijk, maar je haalt wel de schouders op: statistisch is de volgende aanslag voor binnen enkele maanden. Is het een achterlijk land? Die kwalificatie is verboden door de politiek correcte Gutmensch. Maar ja dus, een achterlijk land in meerdere opzichten. Dat Europese media er zo naar opkijken en na apen is onbegrijpelijk. 


-erken een kind! : is de tip die rondgaat bij vluchtelingen die in Frankrijk gestrand zijn en het Kanaal naar Engeland willen oversteken. Zes mannen uit Ivoorkust erkenden hetzelfde kind als hun kind. Op die manier hoopten ze een verblijfsvergunning in de wacht te slepen. De moeder gaf toe dat elk van de mannen de vader kon zijn, vermits ze zich een en ander niet meer kon herinneren. Wellicht werd zij betaald. De Franse Justitie blijkt de controle over de vluchtelingenstroom niet aan te kunnen. Blijven proberen kan succes hebben.  


-Wouter Torfs : is grootaandeelhouder van de gelijknamige schoenenketen. Hij gaat naar zijn pensioen toe en aanvaardde het voorzitterschap van de CAW’s = centra algemeen welzijnswerk. Hij staat bekend als een ondernemer met een sociaal personeelsbeleid en wil in de non-profit zijn steentje bijdragen. Uitstekend idee! De sector kan een bijdrage uit de profitsector best gebruiken! In de nonprofit heerst toch nog een zekere wolligheid en realiteitszin kan altijd worden verbeterd. Al zal Torfs wellicht vooral worden ingezet voor de belangenverdediging van de sector bij de subsidiërende overheid. Respect dus voor de man, al vond ik in zijn winkels nooit mijn gading. Wie uit is op een klassieke lederen herenschoen moet tegenwoordig ver zoeken…


-Charlene: weer in opspraak. Er wordt beweerd dat ze contractueel 12 miljoen heeft bedongen bij haar gemaal, Albert van Monaco, om haar rol van eerste dame te blijven opnemen. Ontsnappen is er echter niet meer bij. Monaco zou het prinsbisdom te land en ter zee bewaken, zodat ontsnappen zonder goedkeuring van Albert niet mogelijk is. Wordt het geen tijd om Paola-kenner Mario Danneels op het dossier te zetten, zodat het allemaal in detail kan worden uitgezocht?  


-Schiphol: is vol. Chaos in de vertrekhal, onvoldoende personeel, een massa volk dat eindelijk en tegelijk vakantie wil. Loonvoorwaarden, uitwijken naar andere luchthavens, versoepelen van de slot-regels, het zijn maatregelen die tijdelijk soelaas kunnen bieden, maar het fundamentele probleem van de luchtvaart niet oplossen: er wordt te veel te goedkoop gevlogen. Een vliegtuig nemen wordt aangevoeld als een bus nemen naar een nabij land. Met name voor het milieu moet dat massaal vliegen worden teruggedrongen. Men weet perfect hoe: tickets duurder maken, kerosinetaks, lagekostenmaatschappijen binnen dezelfde regels dwingen van arbeidsvoorwaarden en landingstarieven. Men zal het zolang mogelijk uitstellen met als voorlopig vermoedelijk resultaat dat de lagekostenmaatschappijen het Europese verkeer overnemen en de grote nationale maatschappijen intercontinentaal vliegen. Zullen we dan maar de auto nemen? 


Terzijde: de arbeidsvoorwaarden van het grondpersoneel zijn slecht. Schiphol-topman Benschot: we willen niet meer sturen op kosten, uitbesteden en flexibiliseren maar op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. 


O ja, zijn de Nederlandse Staat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam geen aandeelhouder? Steunen zij deze extreem liberale aanpak? 


-Dimitri Verhulst: is een Vlaams schrijver. Hij maakt zich zorgen over wat nog mag en wat niet in de literatuur. Hij bedoelt de woke-censuur, waardoor humor onder vuur ligt. Bij elk politiek correcte checkpoint gaat een hoop goede grappen verloren. Zijn nieuwe roman Hebben en zijn werd in de NRC afgekraakt. 


-Christopher Steele: is een voormalig spion van de Britse MI6. Hij verklaarde dat de Russische president Poetin al 5 jaar ziek is: kanker en parkinson. Zelden was een slecht gezondheidsrapport positief nieuws, nu wel. Men schijnt zich te bezinnen over een nieuwe westerse aanpak. In Litouwen had op 27 mei een geheim beraad plaats met experten uit de belangrijkste landen. De doelstelling zou zijn geweest: hoe krijgen we Poetin weg. Waar rook is, is vuur. Of is het nepnieuws? 


-Brigitte Bardot: verbreekt het stilzwijgen naar aanleiding van een retrospectieve over haar en Romy Schneider in Saint-Tropez van 03/08 tot 18/09/2022. Romy, de ster van de film Sissi, had een relatie aangeknoopt met Alain Delon, die zelfs vier jaar duurde. Zodoende kwam ze geregeld op de Golf van Saint-Tropez. Ze leerde Brigitte kennen en men vreesde voor zware concurrentie omdat Saint-Tropez het territorium van Brigitte was. De twee sloten vriendschap en Romy kwam zelfs geregeld zwemmen in de villa La Madrague. Dat wilde ze echter plots niet meer doen, omdat ze een keer verrast werden door fotografen. Men kent de tragische geschiedenis van Romy. Ze had het overlijden van haar zoon David niet kunnen verwerken, die een keer het huis had beklommen, gevallen was en zich op de spijlen van een hek had gespietst. In 1982 nam ze een overdosis slaappillen. Brigitte herinnerde er nog aan dat Romy een optrekje had gekocht in Ramatuelle, maar daar wilde ze niet op bezoek gaan omdat het een voormalige kippenstal met legbatterijen betrof: er zijn tegenwoordig meer regels voor auto’s dan voor dieren. Alles wat ik doe staat in het teken van dierenwelzijn. Zou prins Laurent op de vernissage komen? 


-’t Ros Beiaard: is uitgegaan in Dendermonde. Het gebeurt normaal tienjaarlijks, nu echter na twaalf jaar wegens corona de afgelopen jaren. Een folkloristische gebeurtenis, waar de massa op af komt. Dat een dergelijke traditie in stand wordt gehouden, pleit voor de mensen van deze stad. Bovenop het houten gevaarte van 800 kg. tronen de heemskinderen en dat zijn vier jongetjes uit hetzelfde gezin. Dat men die vandaag nog vindt! De VRT bracht er een ruim verslag van en dat is beter dan al dat voetbal natuurlijk. Maar ja, een kleine flater moet je de VRT gunnen. In de ondertiteling op tv verscheen de tekst: volgende keer binnen acht jaar in 2030. Verwarrend want wat bedoelen ze? Binnen de acht jaar betekent tussen nu en 2030. Maar met de vermelding 2030 wordt het jaar vastgeklikt, een tegenspraak dus. Bedoelde men over acht jaar? En waarom niet volgende keer in 2030?! Muggenzifterij? Een medium dat geen belang hecht aan haar belangrijkste instrument, de taal dus, mag je daar een beetje kritiek op hebben? Als uw loodgieter zo met zijn materiaal zou omgaan, zou u hem niet willen. 


-tegeltjeswijsheid:


soms denk ik

op het werk

dat ik in een

strip van Asterix

en Obelix zit..


ik ben omringd door

doetnix, kannix, wilnix

en weetnix.


Herman van Schoten, Schoten, België, 31/05/2022.

Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten