Translate

340. SEPTEMBER 2023 WAS OOK…

 

-Marieke Blom: is hoofdeconome bij de bank ING. Zij laat zich af en toe uit in praatprogramma’s. Ditmaal ging het over vergroening en samenleving: mensen gaan niet groener denken als je ze bang maakt. 


-abaja: verboden in het Franse onderwijs. Toch trokken nog 300 meisjes in dit islamitisch kledingstuk naar school. Een deel kleedde zich vervolgens om, de weigeraars werden naar huis gestuurd. Is dit nu een anti-moslim actie van de Franse regering?


Je kan de abaja zien als symbool van weigering van aanpassing aan het gastvrije land, waar men rechten heeft gekregen, bijgevolg als een belediging. Nochtans hoor je burgers ook zeggen: hoe mensen zich kleden, dat is toch hun zaak! Is het tolerantie en mag de eigen cultuur niet dominant zijn? 


Er speelt een tweede aspect. Abaja en hoofdkapje worden beleefd als bevestiging van de ondergeschikte positie van de vrouw. Hun godsdienst staat 4 wettelijke vrouwen toe, die mentaliteit van mannelijke suprematie is net weg. Vooruitstrevende jonge vrouwen in Turkije en Iran komen op voor hun recht zich westers te kleden. 


Er speelt een derde aspect. Het komt in de grond neer op ik-ik-ik boven de gemeenschap. Dat is een algemene kwaal. Zo geeft het mijns inziens geen pas dat een man in korte broek een kathedraal betreedt en de vodden, die mensen op straat dragen en die voor modieus doorgaan, geven een signaal van ontschaving mee, dit is het terugdringen van beschaving. 


Er zijn talloze voorbeelden van de wanverhouding tussen individu en gemeenschap : eten in het openbaar vervoer, luid lawaai uit een autobox, dubbel parkeren, in vrijetijdskledij het nieuws op tv presenteren, gekke voornamen vaak ook nog verkeerd gespeld, publiek getoonde tattoos, kortom ik-gedrag in de openbare ruimte, die wordt gezien als uitbreiding van de privé-ruimte. Onlangs op een late tram huiswaarts: 6 jongeren, van wie eentje met een e-sigaret en maar dampen, terwijl de anderen jolijt hadden. Eentje plofte naast mij neer, ik bleef verdiept in een boek maar was klaar om me te verdedigen. Losgeslagen, halve wilden. Goede manieren en beschaving zijn een strijdpunt geworden. Een ouderwetse cursus etiquette! En het verbeteringsgesticht! 


Anecdote: lang geleden liep ik met mijn moeder de kerk binnen op de Grote Markt in Turnhout. Zij was herstellende van een gecompliceerde beenbreuk, steunde op me en stak haar arm door de mijne. We werden langs achter benaderd door de suisse van de kerk, die bestond toen nog. Hij tikte me op de schouder, we draaiden ons om en de man schrok toen hij het aangezicht van mijn moeder zag. Hij was ervan uitgegaan dat we een jong koppeltje waren, die op een intieme manier zijn heilige kerk betraden. Hij excuseerde zich. Dus: dergelijk gedrag werd toen niet gedoogd en bovendien, je werd erop aangesproken. 


Gedogen om geen verantwoordelijkheid te moeten nemen is een laffe politieke grondhouding. Het is permissiviteit, geen tolerantie. We zijn van surplus-repressie - meer repressie dan nodig - beland in surplus-tolerantie. Een ouderwetse reactie? Neen, beschaving…


-Pieter Omtzigt: zet met zijn nieuwe partij de Nederlandse politieke peilingen op zijn kop. De media zien in hem iemand die de inhoud boven de poppetjes stelt. Is dat zo? Omtzigt staat een nieuwe politieke cultuur voor, hij mikt op een fatsoenlijke manier van politiek bedrijven. In de grond is dat methode, geen inhoud. Nu vraag je je af of de kiezer zo geïnteresseerd is in de manier van werken? Of wil de kiezer oplossingen zien voor huizenhoge problemen? Kortom, een grote overwinning voor Omtzigt, dat moet nog maar blijken. 


Omtzigt verklaarde tussendoor weinig zin te hebben in verkiezingsdebatten met veel volk rond de tafel, zoals momenteel de mode is in Hilversum. Waar de verkeerde opvatting over democratie heerst dat veel hoe dan ook democratischer is dan weinig. Dat het niveau dan keldert, dat willen ze niet onder ogen zien: we hebben toch maar lekker alle meningen rond de tafel! Van mensen die zich nauwelijks informeren, nooit een boek lezen, napraten wat in de mode is. Alleen daarom al krijgt Omtzigt mijn stem. Ojee, ik ben niet stemgerechtigd…


-Marjan Slob: is aangesteld als denker des vaderlands in Nederland. Ze vindt dat mensen vaak langs elkaar heen praten, omdat ze zich niet realiseren dat er andere manieren zijn om de wereld te ervaren. Onopgemerkt lekt er dan betekenis weg. Daar kunnen filosofen iets aan doen. Ze ziet zichzelf graag als een conceptueel loodgieter die lekkages opspoort en de betekenis weer laat stromen.


Fraaie woorden maar klopt het ook? Ja, ik vind geen tegenargument! Maar nu uit ze zich toch wel controversieel. Er is ophef over een studentenclub, die haar nieuwe leden wilde ontgroenen door o.a. de opdracht om in een steeg een vrouw te naaien en daarvan videogewijs verslag te doen. Slob stelt dat die studenten ook zelf slachtoffer zijn van de verwachtingen die dwingend in hen worden gesteld. Kom nou Marjan, de student die deze opdracht niet weigert, heeft geen ballen aan het lijf. Zo is dat, toch?! 


-nieuwe computer: en printer aangeschaft. Na 7 jaar hebben de beide computers kuren, het gaat niet meer. De printers idem dito. Grote kuis nodig. Apple organiseert overigens de veroudering door nieuwe bestuurssystemen niet meer aan te bieden. Het zijn gangsters. De nieuwe printer doet het niet, na 2,5 uur en na contact met de verdeler: o jee, fabrieksfout, stuur maar terug…De twee nieuwe Devolo’s om het wifi-signaal naar de studeerkamer te sturen doen het evenmin, alweer fabrieksfout! Al goed dat ik dat dingen niet kocht in de Mediamarkt, maar een vakman in huis haalde… 


-C.W. Aakster: heeft een mening! De economie produceert veel en de consumenten nemen de productie deels af. Voor een ander deel aarzelen ze. Daarom is er een omvangrijke reclamebranche die de consument ervan tracht te overtuigen dat hij zichzelf tekort doet als hij een product niet koopt. Ook dat werkt deels. Maar veel producten zijn overbodig, gebruiken kostbare grondstoffen en zijn schadelijk voor het milieu. Er kan vermoedelijk wel zo’n 30% af zonder ernstige schade aan het welbevinden. Een mening!


-universiteit Gent: beperkt aanbod vegetarische maaltijden in haar restaurants. De studenten lusten het maar matig. Universiteit Antwerpen volhardt in de heropvoeding van haar studenten. Tegen 2030 moet het vegetarisch aanbod 80 % van alle maaltijden bedragen. Rood en bewerkt vlees zal geweerd worden. Oei, zijn ze niet een detail vergeten? Als er iets is dat bewerkt wordt, dan is het wel een vegetarische maaltijd, anders is er smaak noch kraak aan. De realiteit zal de in alle opzichten vooruitstrevende universiteit wel inhalen, ondanks haar bevlogen rector…


-scouts naar Zuid-Korea: om deel te nemen aan de wereldjamboree. Sympathiek, maar de weersomstandigheden werkten niet mee, het was er niet te harden van de hitte en ze kregen er nog een tyfoon bovenop. Brute pech. Maar toch nog even een ander aspect belichten. Jongelui zijn over het algemeen gevoelig aan de ecologische voetafdruk. Telt die bezorgdheid niet voor een reis naar Zuid-Korea? 


-parkeren in Antwerpen: nu beperkt tot bewoners. Bezoekers zijn aangewezen op betaald parkeren ondergronds. Felle reactie, o.a. van een poetsfirma, wiens personeel overal in de stad bij particulieren gaat schoonmaken. Reactie gemeente: o.k., we gaan het aanpassen, ook bedrijven kunnen een vergunning krijgen. Hoe is het weeral mogelijk, dat wist een klein kind vooraf! Domheid in het kwadraat. Maar met de NVA wordt het anders! Overigens, mijn parodontoloog woont in Deurne, in een wijk die moeilijk te bereiken is met openbaar vervoer, tenzij je een tweetal uren uittrekt en twee keer overstapt. Ik ben overgeschakeld naar hun tweede vestiging in Westmalle! 


-Esther Ouwehand: is leidster van de Nederlandse Partij voor de Dieren. Het partijbestuur wilde haar afzetten. Er ontspon zich een strijd tussen principiële doordrammers en compromisbereide jongeren. Dat herken je: lang geleden was er een gelijkaardige strijd binnen de Duitse Groenen. Men noemde dat de fundis tegenover de realos. De fundis kunnen nooit een naar omvang betekenisvol publiek aanspreken., daarvoor zijn ze te radicaal. Dat is in Vlaanderen ook het probleem van Groen.


Opmerkelijk trouwens dat er een partij bestaat met slechts één thema: de dieren. Dan kan je net zo goed een partij oprichten voor gepensioneerde dokwerkers, voor huurders, voor Vlamingen in het buitenland, voor linkshandigen enz. Het is een signaal voor het slecht functioneren van de democratie. 


-Godvergeten: is een tv-reeks over seksueel misbruik in de katholieke Kerk in Vlaanderen. Na al die jaren van onthullingen is de reeks toch nog schokkend. Wijlen kardinaal Danneels trachtte de crisis te bezweren met zijn gekende sussende en zachte manier van (dicht)praten. 


De oorzaken zijn bekend: het celibaat - God heeft de man voorzien van een seksueel aanhangsel, maar de priester mag het niet gebruiken, tegennatuurlijk dus en tegen de wil van God - . Complicerende tweede oorzaak: de wereldlijke macht van de Kerk. Men had zelfs een parallel wetboek: het kerkelijk recht, waarin je zelfs kon promoveren, met Rik Torfs als bekend vertegenwoordiger. Het kerkelijk recht was de belichaming van de politieke positie van de Kerk: een Staat in de Staat. De macht van de Kerk is ogenschijnlijk weg, maar ze heeft nog altijd invloed op Justitie en haar subsidies door de Belgische Staat blijven aanzienlijk. Slimme Rik tovert een onweerlegbaar argument voor het behoud van de staatssteun uit de katholieke hoed: haar sociale functie! Het geloof brengt mensen samen, zij beleven hun gemeenschap! Een doelpunt dat kan tellen! 


Maar ja, is dat de eerste functie van het geloof? Je hebt toch de indruk dat de - verticale - aanbidding van God centraal staat? Ik herinner me het internaat van vroeger, waar de paters in zijkapelletjes van het kerkgebouw dagelijks hun privé-mis opdroegen. De priester stond ook met de rug naar zijn gemeenschap. Later, toen de klad erin kwam, heeft men de kerk opengegooid naar de gelovigen en - zelfs! - naar de vrouw, al is er nog altijd geen vrouwelijke priester. De gemeenschap was niet het uitgangspunt, God was het alfa en het omega. Gemeenschappelijk aan alle belijdenissen is voorts zingeving voor onbegrijpelijke natuurlijke fenomenen. Door ze uit te besteden aan een god of aan goden kreeg men er enigszins vat op.  


Trouwens, slimme Rik, je ondermijnt je eigen redenering. Er zijn nog wel meer maatschappelijke bezigheden met een sociaal karakter en als voorbeeld noemde je zelf het theater (inderdaad ook gesubsidieerd). Maar als je geloof op dezelfde lijn zet als theater, ja, dan is het ook theater! En dan daal je af van je sacrale uitzonderingspositie naar de nuchtere profane wereld. Bezigheden met een sociale functie zijn legio: buurtfeesten, vrijwilligerswerk, groepsreizen, voetbal (waar moeten die hooligans anders naartoe?), politieke partijen (oei, ook gesubsidieerd…), sport in het algemeen. Door het zelf desacraliseren van je geloof geef je toe dat het niet meer is dan een andere hobby. 


Ten slotte: wat verhindert de gelovigen om samen te komen zonder subsidie?  


Er is maar één deugdelijke oplossing: de grondwettelijke afschaffing van de erkenning van erediensten, waardoor een gelijk speelveld ontstaat voor iedereen, ook voor niet-erkende godsdiensten. Moet de lekenstaat zich daarmee bemoeien? Ja, zegt slimme Rik, want door de erkenning heeft de Staat er ook controle over! Ja Rik, ga fietsen! Waar was die controle dan op de katholieke Kerk? En is die controle op de andere belijdenissen zo effectief? Het is een theoretisch argument, je gaat de misdaad toch ook niet subsidiëren om ze beter in kaart te krijgen?! Het is de taak van de Staatsveiligheid en daar is geen subsidie voor nodig. De scheiding van Kerk en Staat is in de feiten niet gerealiseerd. Rik Torfs praat recht wat krom is. 


-Rob de Waal: heeft een mening! Hij ergert zich aan de voorstelling in de media van de oorlog in Oekraïne als van democratie tegenover autocratie. Oekraïne is een door en door corrupt land, geregeerd door oligarchen, die elkaar bestrijden. Het verzet tegen de Russische agressie is evident en moedig. Maar noem het geen strijd in naam van de democratie! Een mening!


-besnijdenis: in het nieuws. Androloog Guy T’Sjoen en uroloog Piet Hoebeke, beiden professor aan de Gentse universiteit, scharen zich achter het voorstel van Kamerlid Goedele Liekens. De terugbetaling door de ziekenkas van de kosten van besnijdenis moet worden afgeschaft! Goed zo Goedele! Nu nog een meerderheid vinden… 


-Spanje viertalig: het Spaanse parlement heeft het gebruik van het Galicisch, het Baskisch en het Catalaans in het parlement goedgekeurd. Zodoende is het Castiliaans niet langer de enige officiële taal in dit Hoge Huis. Een en ander was de wortel die eerste minister Sanchez de Catalanen voorhield om hun steun te verwerven voor zijn nieuwe regering. Een verdere stap in de regionalisering van het land. 


-Madeira: beleeft het beste toeristisch seizoen ooit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Algarve is er geen seizoensdip wegens aangename temperaturen het hele jaar door. Er is ook werk zat in de bouw en de horeca. Toch leeft 1 op de 4 Madeirezen in armoede. Redenen: lage lonen en een zwakke sociale zekerheid. De winsten uit de horeca versassen naar grote ondernemingen in het buitenland. Zelf ondervonden: betaling van ons saldo in een hotel werd op onze bankrekening in rekening gebracht vanuit Duitsland. 


Deze maand waren er verkiezingen voor het regionale parlement. De conservatieve combinatie PSD-CDS wint zoals altijd, voor de eerste keer met 1 zetel tekort voor de absolute meerderheid. De partij PAN - 1 zetel - zal depanneren, dit is de Partij voor de dieren en de natuur! Een tegennatuurlijke combinatie! De klassieke honing pakt niet meer. Traditioneel was de benadering deze: heeft dit dorp nog geen industrieel park? Dan bouwen we het, ook al staat het daarna 10 jaar leeg. Toegangswegen te moeilijk? U heeft recht op de zoveelste tunnel! Lokale feesten? Subsidie! Geen bouwgrond? Wij toveren de bedding van de rivier om tot bouwgrond! Waar al het geld vandaan komt? Schulden en Lissabon, dat extra betaalt en zelfs een lagere BTW op deze archipel toestaat. Belangrijkste inkomstenbronnen: toerisme, waarvoor wekelijks van alles wordt verzonnen, van rally’s tot bloemenfeesten. En een taksvrije zone, ah ja! 


Het is een prachtig eiland, maar als je praat met de arbeiders aan de levada’s (=aangelegde waterkanalen voor bevloeiing van velden en voor watervoorziening), dan hoor je wat over hun arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Een kennis verloor haar baan in een groot hotel na faillissement (kunstmatig?). Ze krijgt geen uitkering en verhuurt nu kamers in haar huis aan toeristen. Je ziet ze van jaar tot jaar wanhopiger worden. Wij kunnen haar niet redden en overigens is het eiland te steil en te duur (logies, auto) om er geregeld naartoe te gaan. Een bevriende ober in een hotelletje: ze behandelen ons als slaven. Wanneer staat er eens een echte socialist op?! (Maar dan niet van het soort van ons mateke natuurlijk…)


-VLD: houdt een congres. De Vlaamse politieke partij heeft dringend een nieuwe voorzitter nodig. Hun eerste minister De Croo lanceert de trouwe partijsoldaat Tom Ongena. Echter tegen de partij-statuten in, die een open verkiezing vereisen. Geen probleem. Ipv de leden digitaal te laten stemmen over de drie kandidaten, zoals gebruikelijk in deze partij, organiseert men een congres in een zaal met een beperkt aantal plaatsen, hoofdzakelijk ingenomen door trouwe leden, en men verandert even de statuten, waarna Ongena het wint met….59 %. Het scenario was goed voorbereid, dat zeker. Toch nog iets vergeten: de naam Open VLD te veranderen in Gesloten VLD. 


Herman van Schoten, Schoten, België, 01/10/2023.

Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten