Translate

229. DECEMBER 2020 WAS OOK…

 

-de maand van József Szájer : die zijn sportieve aanleg bewees als politicus, niet vanzelfsprekend ! Hij zoefde langs een Brusselse regenpijp omlaag zoals de brandweer in een film ! Niet dat het brandde, hoewel de grond onder zijn voeten heet werd. Hij werd slechts betrapt op het bezit van verdovende middelen na in zeven haasten een seksfeestje met uitsluitend mannen te hebben verlaten. Het pleit voor hem dat hij de zaken ronduit bekende en zich niet verschool achter zijn diplomatieke status als Europarlementslid ! Goed dat de Poolse paus Johannes Paulus II niet meer leeft, hoewel, je kan je voorstellen dat hij zich omkeerde in zijn graf. Poolse József bewijst de cartoonisten uit zijn land een grote dienst als uiterst geschikte figuur voor hun spotprenten. Ja József, praten en doen zijn twee verschillende zaken…

-KDG en de vrije meningsuiting : de Karel de (veel te) Grote Hogeschool in Antwerpen verdedigt in woorden de vrije meningsuiting. Een docent Rechtspraktijk kwam op het idee, in zijn les over vrije meningsuiting, zijn studenten een cartoon voor te houden uit het scheldblaadje ‘ Scheldt, voorstellende een bepaalde islamitische logica : zij voelen zich beledigd door cartoons en kritiek, maar niet door onthoofding, zelfmoordaanslagen, eerwraak, genitale verminking en dergelijke. Studenten begonnen vervolgens een haatcampagne op sociale media tegen de docent, die gelukkig niet ontaardde in wat de Franse leraar Samuel Paty overkwam, onthoofding dus. De reactie van de Hogeschool, bij monde van woordvoerster Inge Lories : we betreuren dat hierdoor studenten geraakt zijn. Ze sprak haar waardering uit voor de openheid en genuanceerde inbreng van de studenten en noemde de cartoon schokkend en racistisch. De docent kreeg geen sanctie vermits hij niet zijn eigen mening weergaf, maar het debat wilde aanzwengelen.

De Vlaamse rectoren steunen nochtans formeel het open en kritisch debat : ga het debat met jullie leerlingen niet uit de weg, leer ze kritisch te denken en op te komen voor hun mening, in respect voor elkaar. Blijf ze vormen als weerbare burgers, breng ze bij hoe oneindig kostbaar de vrijheid van meningsuiting is. Jullie vinden in ons medestanders.

De praktijk in de Karel de Grote Hogeschool is anders. In 2017 verklaarde men trots in te zetten op diversiteit. En dat werkt ! Het aantal studenten van vreemde afkomst was immers verdubbeld op 4 jaar tijd !

Drie reacties, gewoon omdat deze hogeschool mijn werkkring was. Ten eerste is er een aantal multiculturele missionarissen in bestuur en leiding aanwezig en, zoals bekend, wordt kritiek op een eenmaal aangenomen visie onaanvaardbaar geacht, dat was altijd zo, ook in katholieke tijden. Intern debat werd niet gewenst, wellicht nog altijd niet. 

Ten tweede. Het begrip voor de studenten en voor de betrokken docent illustreert de oude katholieke tactiek van zalven en slaan. De studenten worden gesust en de docent zal het in de toekomst wel nalaten om nog kritisch uit de hoek te komen. Hij weet : nog een keer en hij krijgt een negatieve evaluatie, waarna ontslag mogelijk wordt. Deze mening is gebaseerd op de praktijk. 

Ten derde en ten gronde. Dat ter wille van het aanboren van een nieuw studentenreservoir de normen moeten worden verlaagd is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Die studenten komen vooral terecht in haar sociaal departement – intussen het tweede grootste van de Hogeschool - met wat tegenwoordig pretstudies zijn om diploma’s te kunnen uitdelen. KDG zet in op diversiteit. Een school behoort in te zetten op kwaliteit. Tegelijk is er een aantal managers, dat uit haar winst telt. De hogescholen worden gesubsidieerd per student, inzetten dus op een nog ongebruikt reservoir aan studenten loont. Financiële winst onder een mooie principiële vlag. Universiteiten en hogescholen zijn ondernemingen geworden met een managerscultuur en dat geldt uiteraard niet alleen voor deze hogeschool. 

-Voorlinden : is een museum in Wassenaar. Het is een curieus geval. Het is nieuw en staat op een groot landgoed van eigenaar Joop van Caldenborgh. Hij stopte het in een stichting en schonk het weg. De man werd deze maand 80 en was eigenaar van het intussen verkochte chemieconcern Caldic. Zijn vermogen wordt geschat op 790 miljoen. Hij stopte ook nog 175 miljoen in beleggingen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het museum, voor toekomstige aankopen. Wat maakt deze mecenas bijzonder ? Hij doet iets voor de gemeenschap, genereus kan je wel stellen. En zijn museum is apart, in die zin dat je er geen officiële kunst aantreft, maar nieuwe kunst van gevestigde of nog niet gevestigde kunstenaars. Bij ons bezoek voelden we ons overrompeld door zoveel originele kunst, ofschoon het geheel onsamenhangend was. Zijn beweegreden : nog niet geconsacreerde kunst is veel goedkoper ! Nadeel : er zit ook brol bij. Bijvoorbeeld een uitvergroot muizenhol onderaan een muur. Alles licht en met humor gepresenteerd op een aangenaam groot natuurdomein, kortom een uitstap waard voor wie Den Haag aandoet.

-ruimtereizen : het was druk in de ruimte deze maand, voor zover je van drukte kan spreken in de eindeloze ruimte. De Amerikanen brachten stalen terug van de asteroïde Bennu en de Japanners van de asteroïde Ryugu. Deze laatste reis duurde 6 jaar om 5 miljard km. te overbruggen. De Chinezen lieten zich niet onbetuigd. Hun maanlander bracht bodemmateriaal mee. Zo werden alweer kleine stapjes gezet in de verkenning van de ruimte en is het meegebrachte materiaal bron voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Corona eist alle aandacht op, maar deze geslaagde ruimtereizen verdienen zeker een vermelding. In een normale tijd zou het wellicht groot nieuws zijn !

-stabiliserende besmettingscijfers : alweer slecht Nederlands door de VRT-nieuwsredactie. Stabiliseren =duurzaam, bestendig, niet aan verandering onderhevig, voorbeeld : een munt is in een stabiele bandbreedte gekoppeld aan de dollar. Bedoeld wordt stagneren = vastlopen, tot stilstand komen, voorbeeld : een stagnerende economie. Waarom is dit ergerlijk ? Omdat taal het gereedschap van de journalist is. Als mijn loodgieter zo met zijn gerief zou omspringen, vloog hij buiten !

-woord van het jaar : in Vlaanderen werd het knuffelcontact, in Nederland anderhalvemetersamenleving. De keuze zegt iets over het aanvoelen in Noord en Zuid, Vlaanderen fantasierijk, Nederland doodnuchter. Dit verschil zag je perfect geïllustreerd op een tv-avond, waarbij we eerst keken naar De Slimste Mens op de Nederlandse tv, meteen gevolgd door de Vlaamse variant. De Nederlandse variant is gericht op competitie en ernst, waarbij jurylid Maarten van Rossem is ingehuurd voor ernstige en boeiende weetjes. De Vlaamse variant is gericht op grappen en grollen, waarbij de wisselende jury de lol moet aanzwengelen. Het Vlaamse niveau is jaar na jaar verlaagd, tot soms ordinair toe, daarom keken we lang niet altijd. De Vlaamse variant is gebaseerd op surrealistische humor, waartoe Nederland uiteraard te nuchter en zakelijk is. En hun presentator Filip Freriks is een droogstoppel eerste klas.

-opleidingsniveau ouders en migratieachtergrond : werd bestudeerd door het Nederlandse Centraal Planbureau. Uit een studie over vele duizenden kinderen tussen 2 en 15 jaar, gericht op reken- en taalvaardigheid, gedrag en werkhouding en rekening houdende met demografische achtergrondinformatie, bleek het volgende. Een laag opleidingsniveau van ouders gaat vaak gepaard met leerachterstand bij het kind, al vóór aanvang van de basisschool. Kinderen met een migratieachtergrond beginnen eveneens met een achterstand, maar werken deze geleidelijk weg gedurende hun schoolloopbaan. Op de leeftijd van 15 jaar presteren zij gelijkaardig als kinderen zonder migratieachtergrond, mits uit vergelijkbaar sociaal-economisch milieu. Conclusie : het opleidingsniveau van de ouders speelt een hoofdrol in de kansen voor het kind. Eigenlijk is dit de bevestiging van wat ook vroeger in alle generaties speelde, maar de achterstand van moslimkinderen noopte tot nieuw onderzoek. Voorts blijken meisjes beter te presteren dan jongens, wat reeds bekend was. Meisjes willen meer vooruit, terwijl jongens blijven kampen met de gevolgen van hun verwenopvoeding.

 -1,5 meter afstand  in de kerk : wordt betwist door dominee Henk-Jan Prosman in een twistgesprek in NRC Handelsblad met cabaretier Youp van ’t Hek, die gelijke coronabehandeling wil in theater en kerk. De dominee zegt letterlijk : de Staat heeft gewoon geen bevoegdheid in de kerk. Dat is de nagel op de kop ! Erkende religies gaan nog altijd uit van het primaat van hun geloof boven het Staatsgezag. We hebben geregeld kritiek op de islam, maar ook de christenheid is die mening toegedaan, ook al belijden ze officieel de scheiding van Kerk en Staat. Opgevoed in de katholieke traditie herinner je je het belang dat werd gehecht aan het Kerkelijk Recht, dat gewoon naast het Staatsrecht werd geplaatst. Godsdiensten zullen nooit veranderen, wat dat betreft. Je moet ze niet verbieden, maar ze wel hun plaats wijzen : onder het Staatsgezag, geen erkenning door de Staat, geen subsidies tenzij onder Monumentenzorg. De Franse laïcité blijft het lichtend voorbeeld.

Een commentator : in naam van God en zijn collega’s mag heel veel niet. En heel veel wel, bijvoorbeeld elkaar naar het leven staan.

-brexit : de saga eindigt op een akkoord. Iedereen tevreden ! Toch kan je een vraagteken zetten achter de gevolgde methode. Een handelsovereenkomst van liefst 2.000 bladzijden ! Zouden de parlementsleden dat allemaal gelezen hebben ? En het is ongetwijfeld een moeilijk te verteren blok regels, uitzonderingen en overgangsmaatregelen. Was dat nodig ? Voor zijn ultieme afreis naar Brussel verklaarde de Britse eerste minister Johnson in zijn parlement dat geen Britse eerste minister akkoord kan gaan met een gelijk speelveld. Dat houdt immers in dat de Britten zich moeten schikken, telkens Brussel nieuwe spelregels bedenkt. In de grond zei hij iets wat, achteraf bekeken, zonneklaar is : je kan niet onafhankelijk worden van Brussel en tegelijk haar spelregels moeten respecteren. Anders gezegd : je bent in of uit, de tussenweg van een apart akkoord redt de verstandhouding, maar is principiële onzin. Waarom niet gewoon de regels van de Wereldhandelsorganisatie volgen en eenzijdig of in overleg tarieven opleggen ? De E.U. wilde  eerder al een overeenkomst afsluiten met Canada, waarbij geschillen niet voor een internationaal Hof komen, maar bedisseld worden in een soort scheidsrechtersprocedure. Is dat gezond ? Straks stapelt de E.U. handelsovereenkomst op handelsovereenkomst, waar alleen nog de specialisten in de materie aan uit kunnen. 

Voor de hereniging van de beide Ierlanden en voor de Schotse onafhankelijkheid is het geen goed nieuws, dat wordt wellicht op de lange baan geschoven. Erasmus-uitwisseling is gedaan, de vissers aan de beide kanten van het Kanaal klagen al. 

Hopelijk staat in de overeenkomst ook de afwikkeling van de Britse verplichtingen in Brussel : pensioenen, huren, personeelskosten en dergelijke. En ook de regeling van internationale lidmaatschappen binnen Europa. Eind van het liedje : Het VK stelt zichzelf buiten Europa. Dat weten we dan.

-overleden : Sara Carreira (21). Portugees aankomend zangeresje à la Isabelle A. Telg uit muzikale familie. Bekende nummers : Vou ficar en Sem Ninguém. In Portugal vinden nog altijd zware aanrijdingen plaats, ondanks de sterke modernisering van het wegennet. De Portugezen hebben een reputatie als de Belgen, wat dat betreft. Onze vrij ruime ervaring op het Portugese wegennet is niet slechter dan in België, maar er is natuurlijk veel minder verkeer.

-overleden : Valéry Giscard d’Etaing (94). Voormalig Frans president en Europees voortrekker. Zal bekend blijven om zijn maniertjes : hautain, als een kasteelheer uit de Auvergne, met een geaffecteerd taaltje.

-aardverschuiving : in de buurt van Oslo. Huizen ingestort, tiental vermisten, 1.000 bewoners geëvacueerd. De oorzaak zou de samenstelling van de ondergrond zijn, zogenoemde snelle klei. Je verwacht dit niet in dit noordelijk land. Scandinavië komt weinig in het nieuws wat betreft rampen. 

-tentenkampen : tijdens deze feestdagen komt nog eens de uitzichtloze ellende op het scherm van de tentenkampen in Bosnië, op Lesbos en aan de kanaaltunnel in de buurt van Calais. De politiek doet weliswaar veel verkeerd, maar heeft nu toch een punt : wat moet je hiermee ? Die mensen blijven komen, een menswaardige opvang lokt nieuwe vluchtelingen aan. Het probleem is en blijft dat vluchtelingen opvang in de eigen regio moeten zoeken en vinden. De verantwoordelijkheid van landen als de Golfstaten en Saoedi-Arabië is groot. Europa kan onmogelijk het leed van de wereld torsen. 

Herman van Schoten, Schoten, België, 03/01/2021.

Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten