Translate

334. JULI 2023 WAS OOK…

 

-Internationaal Monetair Fonds: berekende dat de inflatie van de voorbije twee jaar voor 45% werd veroorzaakt door hogere winsten, voor 25% door hogere lonen en voor 30% door duurdere import. Als werkgevers dus weer eens zeuren over de Belgische indexaanpassingen, dan heb je nu een tegenargument. 


-Sigmund: is een cartoon van een onconventionele psychiater in De Volkskrant. Naar aanleiding van de reeks excuses van eerste minister Rutte over de toeslagaffaire, het Gronings gas en dergelijke en van koning Willem Alexander over het Oranje-aandeel in de slavernij verscheen een cartoon met deze tekst: Sorry, ik zeg ‘t wel, maar ik voel het niet. Cartoon helaas niet kopieerbaar. 


-rellen Frankrijk: om de zoveel jaar, doorgaans na de dood van een gekleurde burger door politiegeweld. Reageert de politie racistisch? Vanuit mijn observatiepost weet ik dat niet, het is evenmin uitgesloten. Wat je ziet is dat opstandige jongeren vernielen, als een soort manier van zijn, je doet mee en je hoort erbij. Maatschappelijke achterstelling? Mag daar tegenover worden gesteld dat mannelijke opstandige jongeren weinig presteren in vergelijking met hun studerende zusjes? 


De toevloed van vreemde gezinnen in de steden is zo groot, dat je vanzelf een min of meer permanente confrontatie krijgt tussen hen en de blanke Fransen. Inzetten op kansen is één middel, discipline en werklust een andere. De groene hesjes trouwens niet vergeten: de achterstelling van landelijke gebieden, wat wellicht het grootste probleem is. Het is misschien minder blank tegen gekleurd, maar vooral arm tegen elitair. 


-Jonathan Holslag: gaat in de lokale politiek van Tienen. Hij wil op lokaal niveau iets realiseren. Zijn analyses van de internationale politiek snijden hout, maar je verandert er niets door, zo voelt hij het aan. Weigerde een aanbod van bestaande partijen voor de landelijke politiek. Dat wil hij niet, op de manier zoals het er daar aan toe gaat. Buitenstaanders, aangetrokken als stemmenkanon, maakten het zelden in de politiek, ze botsten in de regel op de cynische partijcultuur. 


-Fremantle Hihgway: is een vrachtschip dat in brand staat voor de kust van de Waddeneilanden. Aan boord 3.700 auto’s waarvan een kleine 500 elektrische. Die raken moeilijk geblust vanwege de batterij. Opnieuw wordt het probleem duidelijk, maar de politiek blijft zweren bij elektrische auto’s. Brand van de batterij kan zich dus ook voordoen in een ondergrondse parkeergarage van een appartementsgebouw. Er zijn geen wettelijke regels, wel een vrijblijvend advies van de brandweer. Het is een onderschat probleem.


-minister Van Quickenborne: wil thuisblijvende moeders aan het werk Er is een reservoir van 50.000 vrouwen, weet hij. Eerder opperde zogenaamd socialist Rousseau hetzelfde. Het Vlaams Belang vindt het hardvochtig. Voltijds opvoeden van kinderen is maatschappelijk zeer nuttig. 


Ik moet er altijd aan denken als ik ‘s ochtends vroeg naar de fitness moet. De een na de andere auto stopt aan de kinderkribbe en de bestuurder/ster gooit de baby of het kleine kind naar binnen en weg zijn ze. Dan denk ik: arme kinderen…


-overleden: Jane Birkin(76). Ze leed al lang aan leukemie en aan een ontsteking van de hartspier en had daardoor een moeilijke levensavond. Iedereen kent haar van het zwoele nummer Je t’aime…moi non plus, van Serge Gainsbourg, waarmee en met wie ze bekend werd. Ik leerde haar kennen in de film Blow-Up, waarin ze een rolletje had. Meer dan over Jane bleef ik tobben over de vraag wat regisseur Antonioni met die film bedoelde? Het was 1966 en je was niks gewend natuurlijk. Jane Birkin werd steevast opgevoerd als de mooie Lolita, je voelde wat voor ze al wist je niet goed wat. Brigitte Bardot weet het wel: quand on est aussi jolie, aussi fraîche, aussi spontanée, avec une voix d’enfant, on n’a pas le droit de mourir. Françoise Hardy, die andere kankerpatiënte, had haar nog een sms gestuurd, waarop ze niet reageerde: ik hoop dat ze niet te veel heeft afgezien. Jane werd levenloos aangetroffen in haar Parijse appartement. Ze is de zoveelste figuur uit mijn generatie die verdwijnt. 


-Béziers: is een zuid-Franse stad. We bezochten de stad een aantal jaren geleden, op zoek naar het gedenkteken voor het Belgische legioen, dat hier tijdens de oorlog 1940-45 gelegen was en waarvan mijn vader  deel uitmaakte. We aten uitstekend in een gloednieuw restaurant van een jong stel, dat zich uitsloofde. Maar het stadscentrum was verloederd, we zeiden: hier komen we nooit meer terug. Wat gebeurde? De nieuwe burgemeester Robert Ménard heeft het centrum opgekuist. De man stelde een avondklok in voor minderjarigen, verbood het buiten hangen van was op balkons, werkte kebabzaken tegen. Nu maakt hij ophef met iets nieuws: een verplichte DNA-pas voor honden, zodat de eigenaar van de door de lieve beestjes achtergelaten drollen kunnen worden opgespoord. Il faut le faire! Aan deze laatste maatregel kan je zien dat zijn acties niet specifiek tegen de Noord-Afrikaanse kolonie zijn gericht want die hebben geen honden. De burgemeester - niet wars van enig extreem aanvoelen - scoort. Hij stemt nochtans niet voor het Front National, le Front de la Gauche, La Ligue Communiste. Als medestichter van Les Journalistes sans Frontières verdedigt hij wel hun spreekrecht in de media. Hij is inderdaad een straffe burgemeester, maar wie het stadscentrum kent van voor en van na de komst van Ménard zal hem toch ook waardering toedragen. 


-overleden: Bea Van der Maat(62). Zangeres en lerares. Bekend van een nummer, dat in Vlaanderen insloeg: I lie and I cheat, dat ze in 1988 zong met haar band Won Ton Ton. Ze moest niets hebben van bekendheid en werd lerares. Alweer verdwijnt een figuur, voor wie je muzikale waardering en menselijk respect had. Prachtig haar nog een keer te zien en te horen op you tube. 


-Myriam Kitir: stapt uit de politiek. Ze bracht het van vakbondsvrouw tot staatssecretaris. Botste op de politieke cultuur. Ze was authentiek, recht voor de raap, strijdvaardig, eigenschappen die hard nodig zijn maar door de politiek ongeschikt worden bevonden. Draaien en halfbakken compromissen sluiten, dat was niet haar stijl. 


-Je suis Parisienne: is een fotoboek van de Nederlandse Marie-Louise Nijsing, met lange ervaring in Parijs. Ze portretteert een eeuw Parijs in 102 portretten. Is de Parijse vrouw anders dan de Amsterdamse? Ja! Is de Parijse vrouw er beter aan toe en beter voor haar omgeving? Nee! 


-Floortje Dessing: is een Nederlandse reisjournaliste met graag bekeken programma’s. Ze loopt op reis ook ziektes op: een tropisch virus op Bali, een infectie in Colombia waarbij larven van een worm door de huid heen in bloedvaten terecht kwamen, knokkelkoorts ook al op Bali, hondsdolheid in Cambodja en een hersenvirus in Zweden. Als de media en de natuurmensen evenveel bekommerd zouden zijn om gezondheid als om het milieu, dan zouden zij de globalisering moeten afzweren en de inperking van wereldwijd reizen bepleiten


-energietransitie: is een hoogmis van verspilling! Aldus journalist Simon Rozendaal in Elsevier. Windmolens en zonnecellen zijn zeer inefficiënte machines. De ergste verkwisting is om met groene stroom waterstof te maken (30% energieverlies) en daar later weer stroom van te maken (nog eens 20% verlies). Met het advies niet lang te douchen zullen we er niet komen. 


-overleden: Milan Kundera(94). Schrijver van o.a. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Zeer bekend, maar oei, nooit gelezen…


-geen gsm in de klas: luidt het advies van de Nederlandse minister Dijkgraaf van Onderwijs. Gezond verstand in het onderwijs? Ja dus! 


-Mark Rutte: stopt als eerste minister van Nederland en als leider van zijn partij VVD. Politiek schrijver Geert Mak is niet mals: Hij stond voor een extreem vrije markt, sterk gericht op globalisering, een beperkte rol voor de overheid en weinig hart voor de publieke zaak. Hij laat problemen achter die bijna alle door hemzelf werden veroorzaakt zoals de landbouw- en stikstofproblematiek, de woningbouw die helemaal op zijn rug ligt, het onderwijs. Wist je dat in Nederland een kwart van de 15-jarigen een brief van school niet kan lezen? Als dat gebeurt in een van de rijkste landen ter wereld, is er iets helemaal mis. Hij heeft Nederland achtergelaten als een schijnbaar geordende puinhoop. Je kan hier nog de Groningse gaskwestie aan toevoegen en de toeslagenaffaire.


Blij dat Mak het verwoordt als een extreem vrije markt. Dat is wat ik altijd bedoel met extreem liberalisme. Doorgedreven links en rechts worden doorgaans veroordelend weggezet als extreem links en extreem rechts. Rutte hoort in dat rijtje thuis: extreem liberaal. 


Gedoodverfde opvolger is Dilan Yesilgöz, huidige minister van Justitie. Zij geniet waardering binnen en buiten de partij. Ze profileerde zich eerder al in niet mis te verstane termen: wokisten willen bepalen wie recht van spreken heeft. Het is een gevaarlijk misverstand dat er zoiets zou bestaan als het recht om niet gekwetst te worden. Meer fundamenteel heeft ze het imago van een diepblauwe liberaal. Met haar zal de eindeloze privatisering van overheidstaken niet worden omgebogen. Er is gelukkig een kans dat het partijlandschap bij de verkiezingen in november overhoop wordt gehaald. 


-migratie-overeenkomst: van de E.U. met Tunesië. In ruil voor veel geld zal dat land de grensbewaking ter harte nemen. Het is een doorslagje van het akkoord met Turkije. E.U.-Commissievoorzitster von der Leyen: we moeten het verdienmodel van de mensensmokkelaars breken. Belgisch staatssecretaresse De Moor: het is absoluut noodzakelijk dat er afspraken gemaakt worden met landen rond de E.U. Vluchtelingenwerk Vlaanderen: De E.U. ontloopt haar verantwoordelijkheid en schuift die af op andere landen. Vraag: wat is die verantwoordelijkheid dan? Moeten wij verantwoordelijk zijn voor de hele wereld? Wat wil men dan? 


-portier auto: openen met de hand die het verst is verwijderd van de deur, waardoor je vanzelf achterom kijkt. Het is een wetsvoorstel van Vooruit, ook al ingevoerd in het VK en daar Dutch reach genoemd. Het lijkt logisch maar er komt alweer een regel bij. Het is wellicht nuttig alle kleine regeltjes voor de auto nog een keer op een rij te zetten: uitstappen, telefoneren, teenslippers, hoofdtelefoon, zonnebril, documenten binnen bereik, tweede bril, gevarendriehoek, winterbanden, met een hand sturen, hondje op schoot of aan de voeten, cruise control


-Groenland: ijsvrij? Het noordwesten van Groenland was vierhonderdduizend jaar geleden ijsvrij – dat is korter geleden dan gedacht. Bij een relatief lage hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer smolten de ijskappen, wat wereldwijd leidde tot zeker anderhalve meter zeespiegelstijging. Dat blijkt uit  onderzoek dat donderdag in Science is verschenen.


Op het moment van smelten, tijdens het pleistoceen tussen ijstijden in, was het klimaat nauwelijks warmer dan nu, en het CO2-gehalte in de atmosfeer was veel lager. De ijskappen waren net als nu uit evenwicht: ijsvorming door neerslag ging trager dan smelt. Omdat die situatie 30.000 jaar lang aanhield, smolt een fors deel van de Groenlandse kappen. Dat droeg bij aan anderhalve meter zeespiegelstijging, van in totaal zeker zes meter stijging in die periode. 


Aldus de NRC. Zou dat ook nu het geval kunnen zijn? De mens wikt, maar de natuur beschikt…


-aanslagen Brussel: op luchthaven Zaventem en in metro Maalbeek uit 2016 eindelijk gevonnist. De lekenjury heeft gesproken. Het arrest blijkt evenwichtig en gedetailleerd te zijn. Het bewijs lijkt te zijn geleverd dat een lekenjury wel degelijk een meerwaarde kan zijn. Nochtans wilde men de assisenjury afschaffen ten voordele van professionele rechters. Hoofdreden was de kostprijs. Er waren nochtans ook inhoudelijke redenen, die minder belangrijk werden gevonden: het onbenul van vele burgers en de manipulatie van de jury door advocaten, met als uitspringer strafpleiter Vermassen in de zaak van de parachutemoord, waarbij hij de jury leugens op de mouw spelde. 


Terzijde dringt zich de vraag op of je van burgers kan verlangen dat ze zich 8 maanden ter beschikking stellen van Justitie en nog eens bijna 3 weken beraadslagen over de schuldvraag. In september moeten zij nog op herhaling voor de beraadslaging over de strafmaat. Dat is een haast bovenmenselijk karwei. Het moet bij deze burgers een levenslang litteken op de ziel nalaten.


-overleden: Sinéad O’Connor(56). Zangeres en politiek activiste. Haar teksten kwamen recht uit het hart, over de muziek kan je twisten. Als activiste lokte ze ophef uit door het publiekelijk verscheuren van een foto van paus Johannes Paulus II. Het ging haar niet om de persoon maar om het instituut. Eigenzinnig, rebels en beetje labiel. 


Herman van Schoten, Schoten, België, 02/08/2023.

Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten