Translate

351. JANUARI 2024 WAS OOK…

 

-nieuwjaarsconcert: vanuit Wenen. Schoonheid en stijl om het nieuwe jaar in te zetten. Proberen vast te houden. Tegen de lelijkheid van alledag in. 


-vuurwerk: bij de jaarwisseling, ook in gemeenten met een verbod. Dagblad Trouw: is vuurwerk een mensenrecht? Tja, wat men al niet schrijft om een gazet te vullen. Zijn oliebollen een mensenrecht? Is de politie uitdagen een mensenrecht? Is vakantie een mensenrecht? Is niet werken een mensenrecht? Is een auto een mensenrecht? Is de snelweg bezetten een mensenrecht? 


-Ignaas Devisch: is een filosoof met een mening. We zijn alsmaar meer onze emoties gaan uiten, maar daar worden we niet gelukkiger van. Zwijgen zijn we verleerd, we leven in een spreekcultuur. Ik bepleit de mogelijkheid om te zeggen dat mij niets scheelt, maar dat ik gewoon niet de behoefte heb om aan jou te vertellen wat ik in de diepste krochten van mijn ziel voel. We plaatsen gevoelens op een voetstuk, nadat we die eeuwenlang opsloten, zijn ze er nu uitgespoten. Zit je ergens mee? Gooi het eruit! 


Zo zie je maar dat ook filosofen maatschappelijk relevant zijn, zij worden onderschat en psychologen en therapeuten overschat. Leve de filosoof! 


-Brussels Airlines: wil mee met de tijd! Het boordpersoneel kreeg nieuwe uniformen, de stewards mogen opschik gebruiken en de stewardessen zijn er niet meer toe verplicht. Een steward: en wij mogen een sacochke dragen en een sjaaltje! Het is een aarzelend begin van deze vliegmaatschappij, die altijd wat achterop hinkte, een Belgisch sfeertje zeg maar. Voor een echt huiselijk gevoel is meer nodig dan wat frivoliteit. Zoals baby’s van het personeel mee aan boord! Waar blijven die vakbonden?! 


-Jona van Loenen en André Degen: hebben een mening over de barslechte leesprestaties, zoals gemeten in het PISA-onderzoek. Jona stelt dat de neergang in leesprestaties juist het bewijs is dat scholieren zich weten aan te passen. De manier waarop informatie wordt geconsumeerd is drastisch veranderd. Het begrijpen van digitale tools, kritisch evalueren van online informatie, analyseren van beelden en effectief gebruik van technologische hulpmiddelen worden allesbepalend. Het is een evolutionaire stap voorwaarts die het geschreven woord simpelweg niet bijbenen kan. Aldus deze lezer. Wie lezen belangrijk vindt, is dus niet meer bij de tijd, daarop komt het neer! André vindt dan weer dat de school en het Ministerie niet te zwart moeten denken, want het is tenslotte de verantwoordelijkheid van de scholieren zelf! 


Tja, dat komt allemaal in de krant. Van Fabeltjesland?! De Volkskrant betoogt in dezelfde aflevering dan weer dat goed lezen en schrijven de basis voor helder denken is. Maar ze geven wel ruimte aan klinkklare onzin, want ja, we zijn democratisch en elke mening is waardevol! Vluchtige informatie is genoeg, intellectuele vorming en leren denken is maar lastig. En het past keurig in de ideologie van extreem liberaal, dat domme consumenten wil, die hun informatie halen uit publiciteit. 


-zelfscan: in de problemen. Supermarktketen Jumbo maakt bekend dat jaarlijks voor 100 miljoen wordt gestolen in haar winkels. Bestuursvoorzitter van Veen roept de politiek op om dit groeiend probleem aan te pakken. Maar het grootste aandeel in de diefstal wordt veroorzaakt door de zelfscan! Dat moet Jumbo zelf oplossen, toch? Het is positief nieuws want het terugdringen van personeel botst op een grens. Goed zo! 


-Charles Michel: kondigt aan vervroegd te stoppen als voorzitter van de Europese Raad om te kunnen deelnemen aan de Europese verkiezingen. Korte tijd later herziet hij zijn beslissing. Hij is dan toch geen kandidaat voor een Europees zitje en zal zijn mandaat als Voorzitter van de Europese Raad uitdoen. 


De kritiek op zijn voornemen om vervroegd te stoppen was groot. Isolde Van Den Eynde van Het Laatste Nieuws: Michel staat aan de kant van zijn politieke toekomst ipv aan de goede kant van de geschiedenis, zoals hij in Marrakech verkondigde na het uittreden uit de regering van NVA omwille van het VN-migratiepact.  


Michel is een schertsfiguur, omhoog gepiloteerd door de Franse president Macron als zijn zetbaas in de Europese Raad. Als Voorzitter komt hij zwak over, daarover heerst consensus. En dan was er sofagate: de Turkse president Erdogan bood Michel een royale stoel aan, maar er was er geen voor Commissievoorzitter von der Leyen, die plaats moest nemen op een bank. 


Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de Franstalige partij MR van Michel, reageert verslagen. Hij is zwaar teleurgesteld door het afhaken van zijn boezemvriend en heeft het volste respect voor Michel. Dit moet je lezen als een code-bericht, lees:  een concurrent minder! 


Met lapzwanzen als Michel haalt België zijn Europese reputatie onderuit. Dat zulke figuren het zo ver kunnen schoppen, zegt wat over de stand van de particratie. En van het Europese sérieux. 


-Franse regering: valt. Nochtans niet weggestemd. Het is een voorrecht van elke Franse president om zijn regering te allen tijde te herschikken, naargelang het hem belieft. Ditmaal is de regering Borne de pineut. Bedoeling is het regeringsbeleid een nieuwe impuls te geven, lees Marine Le Pen afhouden. Een Franse president heeft veel macht. Het is nog altijd een centraal geleid land. Je zou denken dat een beter machtsevenwicht en een zekere regionalisering welvaart en welzijn ten goede zouden komen. Maar dan open je misschien een doos van Pandora, want dan zou Corsica meteen onafhankelijkheid kunnen eisen. Een moeilijke evenwichtsoefening en voorlopig niet aan de orde, want elke Franse president waant zich een Napoleon of een Lodewijk XIV. 


De nieuwe premier heet Gabriel Attal, 37 jaar! Hij begon aan de linkse kant van het politieke spectrum en schoof op in functie van de peilingen. Wendbaar dus. Het voorgerecht op zijn bordje: het ongenoegen van de landbouwers.


-Stijn Vanderveken: betrapte twee Roemeense dieven in zijn bakkerij, sloot ze op en belde de politie. Ze werden opgepakt en de volgende dag vrijgelaten. Ze kwamen terug om hem uit te lachen. Ze geven verstek bij de zitting van de rechtbank. 18 jaar geleden was de bakker slachtoffer van een eerste overval. Hij heeft het geloof in Justitie verloren. De rechter verklaart zich ontgoocheld over de politiek, die maar wetten blijft uitvinden om gestraften uit de gevangenis te houden. 


Het personeel van de Antwerpse gevangenis Begijnenstraat voert actie. Er zijn nu 737 gevangenen, meestal gegroepeerd per drie in een cel en 73 van hen moeten op de vloer slapen. Men is van plan de actie vol te houden tot het aantal is gezakt tot onder de 600. 


Er is onvoldoende politieke wil. De opening van een nieuwe gevangenis is uiteraard goed nieuws, maar het is veel te weinig. Justitie huurde ook al een keer een gevangenis af in Nederland. De grote reden voor deze ellende: met geld voor Justitie win je geen verkiezingen, dat is de politieke consensus… 


-Frans Constitutioneel Hof: schrapt een belangrijk deel van de nieuwe immigratiewet. Enkele fundamentele bezwaren maar vooral procedurele, slordig werk dus. 


Laurent Fabius, voormalig eerste minister en président van het Grondwettelijk Hof: het Hof trekt zich niets aan van politieke peilingen. 


Belangrijke vaststellingen:

-in 2023 werden 320.000 verblijfsvergunningen uitgereikt;

-de onvrede van de nieuwe Fransen in de banlieues ontploft geregeld;

-de publieke opinie schuift op naar rechts;

-rechters zijn in de ban van rechten, de plichten zijn voor de Staat.


De commentaren in de media zijn niet mals: we hebben een regering van rechters!, een staatsgreep van het Recht!


-Kate: ligt al 15 dagen in het ziekenhuis. William bezoekt haar dagelijks. Er sijpelt geen informatie door, waardoor de Britse en Duitse pers zich afvragen: wat is er aan de hand met de prinses? Het is Bild nog niet gelukt een spion binnen te krijgen. We hebben nochtans recht op informatie! Zouden ze niet beter  Harry’s vrouw Meghan bellen, want die weet altijd wel wat, al is het soms verzonnen. 


-doemdenken: helpt niet, stelt Hannah Ritchie in haar boek Not the end of the world, net uitgegeven. De Schotse data-wetenschapster pleit voor urgent optimisme. Benieuwd wat dat mag betekenen. En overigens, baseren zich niet alle wetenschappers op data? Wat doe ik met dit boek? Rangschikken bij absoluut te lezen of bij overbodig? 


-kenniswerkers in de knel: door mogelijke beperking van hun instroom in Nederland? De woordvoerder van ASML, chipsproductiemachinefabrikant uit Veldhoven, waarschuwt voor de gevolgen. Het bedrijf heeft 42.000 medewerkers wereldwijd, waarvan de helft in Nederland. Daarvan is weer 40 %, een slordige 8.000, kennis-immigrant. Men zou zich door de beperking van de instroom genoodzaakt zien om meer elders te gaan produceren. 


Is dit een probleem? Is de chipsindustrie niet per definitie een internationale aangelegenheid? De hoofdstad ervan is momenteel Phoenix in de VS, dat zich Silicon Desert noemt. ASML is daar eveneens vertegenwoordigd, net als bijvoorbeeld het Taiwanese TSMC, dat 500 Taiwanese specialisten naar Phoenix wil overbrengen. De Amerikanen zijn gehaaid. Zou China de macht overnemen op Taiwan, dan zit TSMC goed in Phoenix! 


Ook in Phoenix zijn protesten tegen de instroom van buitenlandse kenniswerkers. In Amerika, jawel! Spreiding over meerdere landen is de aangewezen weg, toch?!   


-partijfinanciering: de voorgenomen hervorming  is alweer een maat voor niets. De Belgische partijen krijgen jaarlijks 78 miljoen. Ze zijn niet bereid in te leveren. Vooral MR en PS lagen dwars, niet toevallig Franstalige partijen. Altijd weer opnieuw stelt zich de vraag: wie gelooft deze Franstaligen nog? 

  

-Bart De Wever: stelt zich kandidaat als federaal eerste minister van een zakenkabinet met een beperkt aantal ministers. Bedoeling: de financiën beheersbaar maken en sociaal-economische hervormingen voorbereiden. Korte tijd later stelt hij zich opnieuw beschikbaar voor het ambt van burgemeester van Antwerpen. 


De combinatie van deze aankondigingen lokken smalende kritiek uit. Hij weet dat het eerste niet zal lukken en stelt dan maar zijn zitje op het Schoon Verdiep veilig.


Het is een wanhoopskreet. Hij weet niet meer wat aan te vangen om Vlaams Belang af te houden en op federaal niveau niet opnieuw buitenspel te worden gezet. Zoals steeds kan hij het goed uitleggen: de PS houdt vast aan het Belgische status-quo zolang er nog 1 euro op de Vlaamse spaarboekjes staat! Nooit nog een federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen! Applaus op zijn partijcongres! 


Het is paniekvoetbal. Hij ziet de federale bui hangen: Vivaldi II onder leiding van de Franstalige PS-leider Magnette en met een Vlaamse minderheid. 


Het zal zijn eigen schuld zijn. Vlamingen redeneren steevast dat je voor een staatshervorming de Franstaligen nodig hebt. Zonder hen kan niets. 


Je kan ook buiten de grondwet denken. Je kan eraan denken de onwerkbare grondwet te vervangen door een nieuwe, met zo weinig mogelijk artikelen en glasheldere afspraken, opgesteld door de Vlaamse demografische en economische meerderheid. Even pure machtspolitiek, Machiavelli als het ware.


Hoe doe je dat? Door de vorming van een federale regering niet toe te staan zonder nieuwe grondwet. Noodzakelijk daartoe is een Vlaams front, waarvoor NVA en Vlaams Belang de basis vormen en verantwoordelijke andere partijen aansluiten. Als het een of ander partijtje het aandurft met de Franstaligen toch een regering te vormen, dan heb je een groot probleem. Dat nu is typisch Vlaams: onvoldoende Vlaams bewustzijn van demografische en economische macht, om te zetten in politieke macht. De welvaart van Vlaanderen èn van Wallonië is in het geding omdat de federale financiën extreem uit de hand lopen. Beseffen Vooruit en Groen dat of blijven zij aanhangwagentje spelen van hun Franstalige broeder- en zusterpartijen? Snelsnel een zoveelste bricolage-regering vormen is geen staatsmanschap. 


De Wever levert zich uit aan de Franstalige demografische en economische minderheid, gewapend met politieke grendels, waardoor hij gegijzeld wordt. Hij snapt het wel, maar durft niet springen. Hij is een bange Vlaming.


-terugkeerbeleid: van staatssecretaris De Moor niet onsuccesvol. In 2023 werden 1.428 vreemdelingen teruggestuurd naar hun land van herkomst wegens geen geldige verblijfsdocumenten en na het uitzitten van een straf voor criminele feiten. Het gaat om Marokko, Albanië en Roemenië. De Moor zet terugkeerbegeleiders in, die de terugkeer bespreken met de gevangenen en administratief voorbereiden. Je blijft de indruk houden dat deze staatssecretaris haar best doet. 


-Martin Wolf: van het zakenblad Financial Times stelt dat de financiële wereld sociaal nutteloos is. Er moet fors worden ingegrepen in de markt ter wille van mens en milieu. Een gezagvolle mening, die echter niet aan bod kwam in de praatprogramma’s. 


-nieuw vervoersplan De Lijn: botst op weerstand. De minister spreekt van noodzaak en van kinderziektes, maar vele reacties van gebruikers zijn ronduit negatief. Trek je plan is het zware oordeel van sommigen. Het aanbod is kleiner, zeker op het platteland en het alternatief past in de geest van de tijd: je verplaatsing digitaal bestellen. Je moet dus je verplaatsing plannen, als jouw halte niet voorzien is in het gewone aanbod. Er zijn minstens drie knelpunten. 


Ten eerste de kwaliteit van het bedrijfsbeheer, al sinds mensenheugenis bureaucratisch, het lijkt niet alleen op een ouderwets ministerie, het is het ook. In 1990 vond Vlaams minister Johan Sauwens de nieuwe bedrijfsnaam uit: De Lijn. Het is helaas bij een nieuwe naam gebleven, het was window dressing.


Interesseert het iemand bij De Lijn?! Neem bijvoorbeeld het besluit, waarbij de chauffeurs alleen nog moeten rijden; wat er op hun tram of bus gebeurt gaat hen niet aan. De chauffeur verkoopt geen kaartjes meer en informatie hangt af van zijn bereidwilligheid, je moet erom smeken. Dergelijke onzinnige beslissingen worden genomen door managers, die zich willen waarmaken en origineel willen doen. Verkramping, ook om de vakbonden tegemoet te komen. Een detail: de vertrektijden aan de terminus van een lijn kloppen niet altijd met de instructies van de chauffeur, zelf vastgesteld. Minder en betere managers? 


Tweede knelpunt is het geschipper tussen rendabiliteit en maatschappelijke dienstverlening. De ideologie van vandaag neigt naar het eerste, het tweede moet bevochten worden. De Lijn is tot op het bot uitgekleed en daar zit een politieke agenda achter: privatisering. Minister Peeters is van deze privatisering de politieke verpersoonlijking. Gelukkig zal ze na de verkiezingen niet terugkomen. 


Het derde knelpunt betreft de economische visie. De Lijn bestelde 92 elektrische bussen in China met een optie voor nog 408. Is dat het officiële beleid van de Vlaamse overheid?! Directeur-generaal Ann Schoubs verdedigt zich: we moesten wel, er was geen alternatief. Waar halen de Nederlanders, de Fransen, de Portugezen, de Duitsers, de Zwitsers dan hun elektrische bussen vandaan? 


En o ja, kan de firma Van Hool niet ook mooie bussen maken? Waarom moet het altijd zo lelijk zijn, kijk naar onze buurlanden!


-De Lijn: nog in het nieuws door politiecontrole bij 789 passagiers op 40 bussen en trams. Resultaat: 15% zwartrijders, 11 passagiers met drugs, 2 met verboden wapens, 1 persoon geseind en aangehouden. In de - al lang voorbije -  brave tijd was er te veel controle, nu te weinig. De tijdgeest is beslissend, niet de cijfers op het terrein. Wie herinnert zich nog de controle bij het betreden van het perron van het treinstation? Zonder geldig vervoerbewijs kwam je er niet in. Wie mensen wilde ophalen of wegbrengen, kon een perronkaartje kopen. Het perronkaartje werd in België afgeschaft in 1993. Leve het perronkaartje! 


-Thierry Baudet: richt een Vlaamse afdeling van zijn partij Forum voor Democratie op in Genk. Hij wil Vlaamse stemmen voor zijn partij in het Europees Parlement. Prijzenswaardig want humor in de politiek is een zeldzaam goed en gek zijn doet niet zeer. 


-nieuwe, traditionele generatie: ? Een onderzoek bij 10.000 Nederlandse jongeren toont dat het condoom en de pil uit de gratie raken. Eén op de zeven vrouwen tussen 18 en 30 gebruikt een natuurlijke methode. Toch zijn er niet meer soa’s dan vroeger! Zijn ze zich aan het bekeren tot een vaste relatie? 


De Franse Hoge Raad voor de Gelijkheid publiceerde dan weer een rapport, dat aantoont dat jongeren tussen de 25 en 34 neigen naar een traditionele rolopvatting: de man werkt en de vrouw zorgt. 


Combinatie van deze vaststellingen verleidt tot een voorbarige conclusie: gaan we terug naar traditionele rolpatronen? Is het wilde avontuurlijke leven voorbij? Een te snelle conclusie. Wat je wel kan stellen is dat de ik-cultuur een eerste deukje oploopt. En veel vroeger dan je voor mogelijk had gehouden. Een opsteker! 


-Miguel Albuquerque: neemt ontslag als president van de regionale regering van Madeira. Aanleiding is de vondst van een koffer met € 500.000 aan bankbiljetten in een overheidsgebouw. Pedro Calado, burgemeester van hoofdstad Funchal, is aangehouden samen met twee zakenpartners. Justitie verdenkt de president van corruptie. Hij was in 2015 zijn legendarische voorganger Alberto João Jardim opgevolgd, die gedurende 37 jaar de scepter zwaaide over het eiland en het totaal veranderde. Hij legde een snelweg aan met een grote reeks aan tunnels, bouwde industrieterreinen, bouwde en bleef bouwen, ook waar het niet nodig was, bouwen was een geloof en de manier om stemmen te blijven trekken. Hij organiseerde ook een belastingvrije zone voor buitenlandse bedrijven. De schuldenberg werd gigantisch en corruptie zweefde altijd als verdenking over de regering. Het eiland wordt grotendeels recht gehouden door toerisme. Zal er iets veranderen? De socialisten weten van geen hout pijlen maken, het is wachten op de volgende arrangeur. Voormalig Duits bondskanselier Merkel bezocht het eiland en maakte zich druk over al die geldverkwisting. En daar bleef het bij. 


Alberto João reageerde op de actie van Justitie. Het moet gedaan zijn met het kolonialisme uit Lissabon! Madeira is een autonome regio! Dergelijke praat verkocht hij eeuwig en altijd zodra er kritiek kwam. Een figuur uit het autoritaire verleden, een soort Salazar in het klein…


Madeira blijft een schitterend eiland met spectaculaire natuur en bovendien groen! Maar zo volgebouwd en overal toch zoveel mensen. De aardigheid is er een beetje af. 


-Internationaal Gerechtshof Den Haag: velt een tussenvonnis in de genocide-zaak, door Zuid-Afrila aangespannen tegen Israël. Dit land moet alle mogelijke maatregelen nemen om genocide in Gaza te vermijden. 


Een zwakke uitspraak. Men stelt het definitieve vonnis uit, wellicht tot na het einde van de Gaza-oorlog. En het vonnis is uiteraard niet afdwingbaar. Blijft over symboliek, waardoor de Israël-critici zich op de borst kunnen kloppen: wij hebben gelijk! 


Dergelijke kwesties juridiseren is begrijpelijk, maar weinig tot niet productief. Een oplossing voor het conflict is veel urgenter. Dat kan alleen diplomatiek. Maar niet door gesprekken tussen de twee betrokken partijen, waarvan het verleden telkens leerde dat het tot niets leidt. Een groot internationaal initiatief dus en een opgelegde vrede. Dat wordt gegarandeerd ervaren als vloeken in moskee en synagoge. Wie ziet een andere uitweg? 


-Trump: heeft nog slechts één tegenkandidaat in de Republikeinse voorverkiezingen: Nikki Haley. Goed nieuws voor de Democraten, Jo Biden kent nu al zijn tegenstander en kan zijn tactiek erop enten. Nikki Haley is een objectieve bondgenoot want zij verzamelde rond zich de gematigde kiezers, die wellicht deels naar Biden zullen overgaan. Nadeel Biden: zijn populariteit en ook die van vice-presidente Kamala Harris, zo goed als onzichtbaar de afgelopen vier jaar. Zal het Hooggerechtshof Trump toelaten tot de presidentsverkiezingen? Gezien haar overwegend Republikeinse samenstelling denk je van wel. Echter, men moet zich buigen over de bestorming van het Capitool en over beïnvloeding van kiescommissies,  geen lichtvaardige kwesties. Voor Europa maakt het wat uit, maar ook met Biden zal Europa meer de eigen boontjes moeten doppen. Voor Oekraïne wordt het echt spannend. 


-de Staat versus de rechtbank: de Nederlandse landsadvocaat kondigt tijdens de rechtszaak tegen omwonenden van Schiphol aan dat de Staat een rechterlijk bevel  tot krimp van Schiphol wegens geluidsoverlast niet zal uitvoeren. 


Je weet niet wat je leest! Het is een stelling die de scheiding der machten doorbreekt, de Staat staat boven wet en recht! 


Het is tegelijk koren op de molen van hen, die vinden dat rechters zich te politiek gedragen. Rechters moeten recht spreken, geen beleid voeren! Als dit werkelijk doorgaat, dan is het hek van de dam. Kan je dan de milieuwetgeving in de vuilbak kieperen? En in talloze andere kwesties zullen uitspraken betwist worden. Een straf verhaal! 


-boerenprotest: in Nederland, Frankrijk en België. Men tracht ze te kalmeren met kleine toegevingen. Europa is veel te ver gegaan. De Timmermans-doctrine moet van tafel. Tegelijk moeten de mega-bedrijven voor de export krimpen. Onze natuur vervuilen om te kunnen exporteren? Nederland en Vlaanderen zijn er te klein en te druk bebouwd en bewoond voor. Frankrijk bijvoorbeeld is een echt landbouwland. En Portugal zou kunnen uitbreiden, als Spanje niet dwars lag voor Europese subsidies. Europa heeft een landbouwpolitiek nodig in functie van elk land afzonderlijk. Eens te meer doet Europa niet wat nodig is. 


-toiletpapier: is een probleem. Een Nederlander spoelt zo’n 70 rollen/jaar door. Dat kan anders! Een herbruikbaar doekje! Duurzaam je kont vegen! En het mag in de wasmachine, zo wordt beweerd. 


Klopt dat wel? Je kan die doekjes toch niet bij de gewone was doen? Misschien eerst een andere oplossing uitproberen: bamboe! Natuurvriendelijk, biologisch afbreekbaar, zonder chemicaliën, klimaatneutraal, sterk en toch zacht voor de poep. Je kan bijvoorbeeld 48 grote rollen bestellen, gelijkwaardig aan 125 normale rollen, aan de prijs van € 49,99. In Cuba doen ze het nog anders, je krijgt er bij toiletbezoek drie blaadjes aangereikt, die je niet mag doorspoelen want de afvoer is er niet op voorzien. En het bidet, met een spons zoals de oude Romeinen? Krantenpapier, zoals bij mijn grootouders, kan ook, je houdt er wel een zwarte achterkant aan over en wie heeft er nog een krant in huis? Daar hebben de krantenuitgevers nog niet aan gedacht! Daar al hun titels kopie zijn van elkaar, zouden ze nog een titel kunnen lanceren: toiletgazet. En politiek, ja, dit zou een hoofdthema moeten worden bij de kabinetsformatie, zeg nu zelf!  





  • Bidet Towels, Reusable Un-Toilet Paper, 100% Cotton Family Cloth, Zero Waste Alternative Toilet Paper, Eco Friendly, Biodegradable image 1



Herman van Schoten, Armação de Pêra, Portugal, 31/01/2024.

Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten