Translate

51. VERSLAG LANCERING BLOGBOEK, LAGOS, PORTUGAL, 23/02/2017.

Twintig Nederlandstaligen uit Lagos en omgeving zijn op 23/02/2017 aanwezig in het Cultureel Centrum van Lagos bij de voorstelling en de lancering van het blogboek Hermanspreekt.blogspot.pt. Senhora Professora Filipa da Maia Fernandes, organisator van deze literaire ontmoeting, verwelkomt in het Portugees de genodigden. Zij schetst kort hoe zij de auteur heeft leren kennen als leerling Portugees, begeesterd door Portugal en de Portugese taal. Zij meldt de afwezigheid van de Belgische consul uit Faro, die zich heeft verontschuldigd. Zij verwelkomt in het bijzonder mevrouw dra. Joaquina Matos, burgemeester van Lagos en nodigt haar uit enkele woorden te spreken.

De burgemeester spreekt in het Portugees en Engels. Zij feliciteert de auteur met zijn initiatief. Ze beklemtoont het belang van deze en dergelijke activiteiten van en voor residenten van niet-Portugese oorsprong. Het gemeentebestuur voert een open politiek en nodigt iedereen permanent uit om suggesties te melden ter verbetering van de gemeentelijke diensten en voorzieningen. De burgemeester toont zich fier over haar stad, die mag bogen op historische, geografische en toeristische troeven, waardoor Lagos een bijzondere plaats inneemt in Portugal en in de Algarve. Ten slotte overhandigt zij de auteur een geschenk : het fotoboek Terras do Infante, een gezamenlijke uitgave van de gemeenten Aljezur, Lagos en Vila do Bispo. In deze laatste gemeente, zo besluit ze, ligt de Kaap St. Vincentius, waar de zee en het land elkaar ontmoeten en die gedurende eeuwen beschouwd werd als het einde van de wereld.

De auteur dankt de burgemeester in het Portugees voor haar medewerking aan deze literaire namiddag en voor haar aanwezigheid. Hij situeert zichzelf en zijn echtgenote t.a.v. Portugal. Ze bereisden meer dan 25 jaar het land van noord tot zuid en van oost tot west en ook de eilanden. Om het literair te verwoorden : ze doorkruisten Portugal vanaf Guimarães, bakermat van de Natie, tot Lagos, bakermat van de Ontdekkingen. De burgemeester kan deze woorden zichtbaar waarderen. Zij wenst het gezelschap een leerrijke middag toe en neemt afscheid.

De literaire namiddag verloopt nu verder in het Nederlands. De auteur dankt eerst de organisatoren van deze namiddag, Senhora Professora Filipa tevens voor haar aanmoediging om de blog op te zetten en te publiceren en Senhor Hugo, beiden van Hufilagos, voor de technische ondersteuning. De auteur stelt zichzelf en zijn blogboek voor. Hij is gepensioneerd leraar van de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen, afdeling Sociaal Werk. Zijn studenten waren tussen de 18 en 22 jaar, een heerlijke leeftijd op zich maar ook om les aan te mogen geven. Discussie en argumentatie waren een standaard onderdeel van de lessen. De leraar nodigde de studenten uit een standpunt in te nemen, in soms heikele maatschappelijke thema’s. Zijn debatmethode bestond erin vervolgens een tegengesteld standpunt in te nemen en aan te kleden met tegenargumenten. Een botsing van meningen was het gevolg. De levensles was duidelijk : niet strijden om je eigen grote gelijk, maar argumenteren en luisteren naar de standpunten en argumenten van anderen. Een intellectuele houding, die, in het onderwijs vandaag de dag, allerminst gemeengoed is.

De titel van het blogboek, het eerste artikel en het opgestoken vingertje op de foto kunnen de indruk wekken van preken in plaats van spreken. Het is met opzet gedaan, om de lezer uit te dagen. De glimlach op de foto is ironisch bedoeld. Immers, wie zichzelf te serieus neemt, stelt zich aan. In dit blogboek zit dan ook een flinke mate van zelfrelativering ingebouwd.

De auteur overloopt de 50 artikelen. De aanwezigen kunnen simultaan op hun tablet en op een geprojecteerd scherm volgen. De namiddag wordt in lifestream uitgezonden en er blijken 8 directe volgers te zijn. De bijdragen zijn van uiteenlopende aard. Er zijn korte, humoristische niemendalletjes over het leven van alledag, poëtische beschouwingen en ernstige bijdragen over belangrijke maatschappelijke themata.

Eén thema wordt nader toegelicht : het functioneren van Justitie. De artikelen over Maddie McCann (artikel 5) en Amanda Knox (artikel 50) illustreren het disfunctioneren van Justitie in Portugal en Italië. Het nog te verschijnen artikel over de parachutemoord voegt België toe aan dit lijstje van problematische rechtspraak. De zaak Maddie McCann is uiteraard bekend onder de aanwezige residenten. Er is recent een nieuwe ontwikkeling. Het Portugees Hooggerechtshof heeft op 31/01/2017 een definitieve uitspraak gedaan in de zaak, die was aangespannen door de ouders McCann tegen Gonçalo Amaral. Deze laatste was de leider van het gerechtelijk onderzoek, werd van de zaak gehaald, nam ontslag en publiceerde het boek Maddie : de waarheid van de leugen. De eis tot schadevergoeding van € 500.000 wordt verworpen. Het Portugees Hooggerechtshof oordeelt dat de vrijheid van meningsuiting van auteur Gonçalo Amaral prioritair is aan de mogelijke morele schade, opgelopen door het echtpaar McCann door publicatie van diens boek. Het Portugees Hooggerechtshof baseert de uitspraak op Europese regelgeving.

In dit opzicht kan de uitspraak worden vergeleken met die van een Nederlandse rechtbank in de zaak van de politicus Geert Wilders. De beide zaken zijn ten gronde onvergelijkbaar. De ene kwestie betreft een gezinsdrama, de andere een bewust uitgelokte provocatie aan het adres van Marokkanen in Nederland. De Nederlandse rechtbank baseerde zich op exact dezelfde Europese regelgeving om Wilders te veroordelen wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, wat zij als een noodzakelijke inperking van de vrije meningsuiting beschouwt. De Portugese uitspraak zal in de Europese Unie in de toekomst evident worden uitgespeeld in kwesties van de vrije meningsuiting.

De auteur leest vervolgens een korte reisbrief uit de Algarve, getiteld Charly de kikker (blogartikel 12). Daarna is het pauze en wordt een verfrissing aangeboden in de cafetaria van het Cultureel Centrum.

Na de pauze leest de auteur het artikel voor, getiteld Geopolitiek kan Trump een zegen zijn (blogartikel 38). Dit thema lokt discussie uit. Zou het inderdaad zo zijn dat de buitenlandse politiek van de nieuwe Amerikaanse president Trump de Europese politieke klasse kan wakker schudden ? Zou Europa haar wagonnetje afhaken van de Amerikaanse locomotief en een eigen Europees buitenlands beleid formuleren ? Enkele aanwezigen vinden het een aardige gedachte, maar wellicht een wensdroom, gegeven het gemis aan politici met Europees statuur. Angela Merkel is zo ongeveer de enige die er voor in aanmerking komt. Misschien moeten we Europa zien als een bouwwerf. Je hebt afbraakfirma’s nodig, waarna andere firma’s de zaak weer opbouwen. Een deelneemster wijst op de media, die elkaar unisono napraten in hun afwijzing van Trump. Een Engelssprekende deelnemer snijdt vervolgens de brexit aan. Deze discussie verloopt in het Engels. Wellicht hebben de Britten zichzelf in de voet geschoten. De man wenst de mening van de auteur te kennen. Deze stelt binnenpretjes te hebben gehad, gezien de nog steeds koloniale houding van de Engelsen t.a.v. Europa. Zij schrijven ons, de Europeanen, vanuit hun eng eilandperspectief, graag voor hoe wij Europa behoren te zien. De discussie spitst zich toe op Schotland. Voor de een kan Schotland zich economisch geen onafhankelijkheid veroorloven, voor een ander net wel.

Na deze uitgebreide en inspirerende discussie loopt de literaire namiddag naar zijn einde. De auteur leest nog een laatste, kort stukje voor, getiteld Een nieuw badpak (blogartikel 6). Hij verwijst naar de mogelijkheid in te tekenen op de blog, waardoor men automatisch een mail krijgt bij publicatie van elk nieuw artikel of bericht. Hij dankt de deelnemers voor hun aanwezigheid en de geanimeerde en beschaafde discussie. Na afloop blijven enkele aanwezigen hangen en gaat de discussie nog even verder.

Herman van Schoten, Lagos, Portugal, 25/02/2017.

alle rechten voorbehouden : Herman van Schoten.




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten