Translate

383. TRUMP WINT!

 

Donald Trump wordt de nieuwe president van de VS. Een grote verrassing voor ondergetekende, ik had een ruime overwinning verwacht van Harris. Hoe kwam dat? Ik kijk door een West-Europese bril en kon mij niet voorstellen dat een anti-intellectueel met simplistische uithalen het zou redden van het gezond verstand. Zo dom zouden de Amerikanen toch niet zijn? Over Harris zegt hij bijvoorbeeld: she is incompetent, she is stupid, she always was. Dat is zijn niveau. Je wil een dergelijke figuur niet.


Waarom wint Trump? Enkele redenen:


1.De onvrede over economie en immigratie heeft het gehaald. 


2.Trump kon een onontwikkelde massa bespelen en hen tegen hun belang doen stemmen dankzij de hulp van media als Fox News. Dergelijke media leven van reclame en polarisatie. De VS zijn in intellectueel opzicht een achterlijk land. 


Waarom verliest Harris? Enkele redenen:


1.Zij is een vrouw. Trump wint voor de tweede maal van een vrouw. Zijn de VS voldoende geëmancipeerd om een vrouw te kiezen? De macho-factor blijft hoog.


2.Haar keuze van Waltz als running mate was ongelukkig. De man kwam over als een brave huisvader zonder uitstraling. Reeds bij zijn aanstelling was ik oprecht verbaasd omdat er minstens drie andere, meer valabele kandidaten waren: Gretchen Whitmer, Josh Shapiro en Gavin Newsom. Zij zullen ongetwijfeld over vier jaar meedoen. 


3.Zij was als vice-presidente onzichtbaar. President Biden had haar moeten toelaten nationale bekendheid te verzamelen tijdens zijn presidentschap. Hij deed het niet omdat hij zelf een tweede termijn wilde. Hij overschatte zichzelf en ondergroef haar kansen. 


4.Zij mikte blijkbaar te eenzijdig op vrouwenrechten, met name abortus. Mensenrechten beslissen geen verkiezingen. Ook pleiten voor Puerto Ricanen brengt economisch niets op. Joe Sixpack laat het steenkoud. Haar partijgenoot Bill Clinton zei ooit: it’s the economy, stupid! 


5.Zij betaalt de prijs voor het wankelmoedige buitenlands beleid van president Biden. De Israëlische eerste minister Netanyahu speelde de laatste maanden met zijn voeten en in Oekraïne blies Biden warm en koud tegelijk. De Russen mogen niet winnen en niet verliezen. Trump speelde zijn geldverkwisting aan Oekraïne uit: Zelensky komt hier elke maand een zak geld ophalen, miljoenen! 


6.Zij betaalt de prijs voor de halfslachtige immigratiepolitiek van president Biden. Slechts de laatste weken kondigde Biden een  verstrenging aan. Te laat en afgekeken van Trump. 


7.Haar partij heeft de band met de vakbonden losgelaten. Alleen bij een crisis in de auto-industrie kwam president Biden morele steun bieden. Je moet, als Democratische Partij,  de vakbonden vanaf de eerste dag achter je zien te krijgen.  


En Europa?


De Brusselse autocraten verwelkomen Trump van harte! Ze doen het echter in de broek. Bij de inval van de Russen in de Krim in 2014 keken ze als schapen naar de Amerikanen, die niets ondernamen. Dat moedigde Poetin aan tot meer actie, met de gevaren voor Europa die we nu kennen. Wat zal er met de wisselvallige Trump uit Washington op hen af komen? 


Bij de winst van Trump in 2016 zei ik aan een Schotse vriend, die van binnenuit vertrouwd is met de Britse politiek, dat Trump een goede zaak was. Immers, nu moest Europa zich wel gaan losmaken van de VS en een eigen profiel ontwikkelen. Hij kwam niet bij van het lachen, hij vond het een originele mening, maar het zou niet gebeuren! Wat heeft Europa in die zin sinds 2016 gedaan? Inderdaad, niets. Ze staan in hun hemd tegenover Trump. 


Wat de VS in eigen land doen, moet ons niet interesseren. Dat ze er in eigen land op los schieten, is hun zaak. Maar in het buitenland raakt hun politiek ons rechtstreeks. Europa moet dringend orde op zaken stellen, maar de aanzet is niet bemoedigend.  


1.De eerste boodschap van Trump aan de Europese lidstaten zal opnieuw zijn: pay your bills! Zullen ze nu eindelijk wel wakker worden en hun militaire verantwoordelijkheid in de NAVO opnemen? Als het even kan niet, men gaat proberen Trump eindeloos te lijmen. Commissievoorzitster von der Leyen stuurde een warme felicitatieboodschap. Zij biedt Europa aan als vazalstaat, in de hoop op een gratis lunch. Op tv bepleitte Marc De Vos van denktank Itinera publiekelijk hetzelfde, dan kunnen we de schade beperken! De Poolse eerste minister Donald Tusk tapt uit een ander vaatje: de toekomst van Europa hangt af van de voorwaarde dat Europa eindelijk opgroeit en gelooft in haar eigen kracht. Ja! Alstublieft zeg! Eindelijk een leider met visie! 


2.West-Europa stond achter Harris, de Balkan achter Trump. Het illustreert de Europese verdeeldheid. Merkwaardig bovendien, want indien Trump Poetin een halve overwinning aanbiedt in Oekraïne, staat hij aan de poorten van de Balkan. Snappen de Oost-Europeanen dat niet? Anderzijds zou Brussel de goede relaties van de Hongaar Orbán met Trump nog kunnen gebruiken. Verzoening tussen Oost- en West-Europa is noodzaak en zwaaien met sancties tegen lidstaten is contraproductief. Eenheid organiseren ipv onwillige lidstaten in het Brussels keurslijf te dwingen, dat is een van de Europese uitdagingen.  


3.Europa maakt beleid op crisismomenten, voor de rest is het stilstand. Stilstand, die opnieuw zal worden verbloemd met een mooi uithangbord: mensenrechten! Ook België doet er driftig aan mee: abortus, euthanasie, homohuwelijk, wereldburgerschap. Belangrijk voor wie het belangrijk vindt, zeker, maar in geopolitiek opzicht window dressing: het kost niets en je kan ermee pronken. Wij staan aan de goede kant van de geschiedenis, weet je wel! En intussen schuil je bij de Amerikanen tegen een hoge prijs: het extreem kapitalisme, dat ook hier wortel heeft geschoten. Onze media nemen alles uit de VS klakkeloos over. We zijn een economische en culturele kolonie van de VS en Europees bewustzijn om daarin verandering te brengen is er niet. Integendeel, men valt op de knieën voor Trump. Geen slagkracht, geen leiderschap. Een uitdaging van formaat.  


Voor de misverstaanders: zijn mensenrechten dan niet belangrijk? Natuurlijk wel, ik zou niet graag leven onder de Hongaar Orbán. Maar de mensenrechten zijn uitgerokken tot een universeel evangelie, worden bovendien eenzijdig groenlinks ingevuld en ten slotte geconsacreerd door activistische rechters. Wie dat niet wil zien: men leze Elchardus (1)! Wie kritiek heeft wordt gedoogd, maar feitelijk uitgesloten, dat is niet anders dan in Hongarije. 


4.De Europese burger kreeg reeds de factuur in de bus van de overambitieuze vergroening want de Eurocraten wilden in deze wereldwijd op kop lopen. Nu zal de burger de NAVO-factuur ook nog voorgeschoteld krijgen. Resultaat: nog meer afkeer van de Unie en nog meer steun voor de antisysteempartijen, die worden uitgesloten. Dat zal zich wreken. 


Het” Europees alternatief: geloof in eigen kunnen.


De verkiezing van Trump is een dusdanige schok, dat het moment is aangebroken voor grondig doordenken ipv altijd weer pappen en nathouden. Het kernbegrip is zelfvertrouwen. Welnu: 


Een zelfbewust Europa betaalt haar NAVO-factuur en koopt daarmee haar nucleaire bescherming. Daar is geen weg langs en dat moet goed worden uitgelegd aan de Europese burger, aan wie tevens een verlichting van de vergroeningskosten wordt voorgehouden. En vervolgens neemt men de vrijheid om de extreem liberale doctrine om te buigen naar een communitaristisch Rijnlandmodel. Communitaristisch betekent: gemeenschapsdenken ipv liberaal individualisme. Rijnlandmodel betekent: een sociale markteconomie, gericht op het welzijn van de burger door behoud cq uitbouw van de verzorgingsstaat in alle lidstaten. Het houdt vanzelf een erkenning van gemeenschappen en dus van de regio’s in en een aanpak van het democratisch deficit. De burger zal ervaren dat zijn stem ertoe doet. Kortom, geen holle woordenkramerij meer over hoge humanistische waarden, maar een concrete gerichtheid op de burger als mens en doel van beleid ipv als consument en verdienmodel (en om de paar jaar als paniekzaaier in het stemhokje). De verzorgingsstaat, dat is het kenmerk van Europa, dat door de extreem liberale aanpak wordt uitgekleed, zoals in Nederland gebeurde onder Rutte.  


Een zelfbewust Europa beschermt vervolgens haar sociaal model tegen illegale immigratie, tegen de uitwassen van de multinationale ondernemingen, tegen de pretentie van vreemde culturen met in de eerste plaats de Amerikaanse non-cultuur, tegen de privatisering van gemeenschapsdiensten, tegen de oeverloze reclame die het leven stukken duurder maakt dan nodig. Een zelfbewust Europa zet een eigen medialandschap op poten met informatie en ontspanning uit de lidstaten ipv al die Amerikaanse brol. Een zelfbewust Europa organiseert eigen sportcompetities, een eigen digitale infrastructuur, Europese prijzen voor uitmuntendheid op wetenschappelijk en cultureel gebied. Europa hoeft geen kloon van Amerika te blijven, als men het wil. Eenheid in verscheidenheid, het kan als men het wil. De burger is gehersenspoeld met kapitalistische ideeën en met de extreem liberale onvermijdelijkheid. Hij kan ook gevormd worden in gemeenschapsdenken, dat is een taak van school en media, als men het wil. 


Velen zullen schamper beweren dat dit Europese model onhaalbaar en niet organiseerbaar is. Het is luchtfietserij, zoals Bart De Wever mij ooit eens toevoegde. Of is het onwil van onbuigzame discipelen van het Amerikaanse model? Ze zijn met zeer velen, de Amerikaanse hersenspoeling is algemeen, zowel bij politici als bevolking. Zelfs de socialisten hebben het laten afweten. De grote boosdoener is de Europese elite. Door haar laat-maar-waaien-beleid gedurende lange jaren heeft zij zich altijd maar meer en meer afhankelijk gemaakt. Het zijn pionnen van het bestaande en lakeien van de Amerikaanse pletwals.  


Ook al lijkt het een utopie, wat zijn we zonder visie, zonder dromen? Wie zich neerlegt bij de status-quo en geen dromen heeft, is intellectueel dood. En hij legt de loper uit voor extreme partijen. Het is de fiere wil van zelfbewuste burgers te streven naar een eigen Europa in dienst van mens en samenleving. Een merkwaardig voorbeeld: ons curieuze landje België, waar weinig of niets lijkt te werken, beschikt dan toch maar over een niveau van sociale bescherming, dat tot de beste ter wereld mag worden gerekend. Buitenlanders, die in eigen land niet aan hun trekken komen, vinden de weg naar onze ziekenhuizen. En ja, in tegenstelling bijvoorbeeld tot de krenterige Nederlandse bescherming, dat mag in België wat kosten, evenveel als en eventueel meer dan de fiscale voordelen van de multinationale ondernemingen, waarvan de omvang onbekend wordt gehouden. We moeten ons oprichten, de Poolse leider Donald Tusk heeft gelijk! In de coronacrisis bleek de haalbaarheid van een Europese aanpak, het kan, als de wil er is. We missen leiders, we missen staatsmannen met een Europese visie. Ook De Wever is slechts een agent van het bestaande. 


Ten slotte:


1.In plaats van de eerste vrouwelijke presidente wordt Kamala Harris slechts een voetnoot in de geschiedenisboeken. 

2.De opvolger van Trump voor over 4 jaar staat al klaar: Elon Musk.

3.Moeten we nu echt opnieuw 4 jaar lang luisteren naar het infantiel geneuzel van Trump? 


Noot:


(1):Elchardus, M., Reset, Ertsberg, 2021. De hier verwoorde ideeën zijn van mezelf, ontwikkeld in lange jaren, maar de geschikte woordenschat ontleen ik aan Elchardus. Dit boek is de blauwdruk voor het alternatief. 


Herman van Schoten, Armação de Pêra, Portugal, 11/11/2024.

Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten