-overleden: Wouter Buikhuisen (91). Bedenker van het woord provo. Bekend en berucht geworden door zijn onderzoek naar de biologische achtergronden van crimineel gedrag. Het leidde tot de affaire Buikhuisen. De linkse pers - Vrij Nederland op kop - en ook universiteitscollega's vielen hem zwaar aan. Criminaliteit en afwijkend gedrag werd immers veroorzaakt door de maatschappij! De veronderstelling dat er ook aangeboren afwijkingen tot criminaliteit zouden bestaan, was taboe. Buikhuisen nam ontslag en begon een antiekhandel. Later vestigde hij zich in Spanje. De universiteit Leiden verzoende zich met hem in 2009. Een jaar later gaf hij een college over dezelfde materie, na afloop waarvan hij luid applaus kreeg. De verloren zoon was terug. Een voorbeeld van collectieve verdwazing en op het moment zelf sta je machteloos tegenover de dominante visie.
Persoonlijk wist ik in die tijd niet wat ervan te denken. De denkbeelden van
zijn meer bekende collega Lombroso werden in mijn opleiding vermeld, zonder verdere situering noch discussie. Maar de hetze van links, die de lezingen van Buikhuisen verstoorde en de man persoonlijk onderuit haalde, was een staaltje van die linkse onverdraagzaamheid, die ook vandaag nog leeft. Het is niet of aanleg of maatschappij, maar beide! Als je vandaag naar jonge uithalers van drugs kijkt, dan lijkt het evident dat de maatschappij de hoofdrol speelt: geld-geld-geld. Maar niet elke jongere wordt drugsuithaler.
-nieuwe paus: ziet er wat rationeler uit dan zijn voorganger en zal wellicht geen onaanvaardbare verklaringen afleggen, zoals Franciscus over abortusartsen. Verder vrij onbelangrijk, goed voor de televisie.
-meerwaardebelasting: al maandenlang op de politieke agenda. Over de onrechtvaardige erfbelasting zwijgt men, nochtans is dat pas een kanjer van een probleem van ongelijkheid. Waarom krijgen erfgenamen uit de eerste lijn een voorkeursbehandeling?
-Merz: = Schmerz! De kandidaat voor het kanselierschap haalde het niet in de eerste stemming, waarin 18 leden van zijn eigen partij tegen stemden. In een tweede stemming werden de violen gestemd. De reden ligt wellicht in zijn persoonlijkheid, hij wordt niet Regierungsfähig geacht.
-overleden: Hans Wiegel(83). Nederlands (ex–)politicus met invloed. Berucht omdat hij met Dries van Agt in 1977 snelsnel een kabinet vormde na het mislukte overleg van Van Agts CDA met de PvdA van Joop den Uyl. De drammerigheid van den Uyl was de aanleiding voor van Agt om het met de liberale jonkie Wiegel te proberen. Het duo van Agt en Wiegel was voor cabaretier Wim Kan een godsgeschenk, hij noemde hen paap en smulpaap.
Wiegel was een raspoliticus, in de zin van het politieke spel. Toch had hij ook inhoud: economisch extreem liberaal. En met zijn beslissende tegenstem tegen het referendum liet hij zien waar hij stond qua politieke democratie. Hij bracht zijn boodschap recht voor de raap en had een talent om de slaperige Haagse politiek op te schudden. Aldus was hij een voorloper van Fortuyn en diens opvolgers. In zijn persoonlijk leven werd hij niet gespaard. Zijn eerste vrouw verongelukte, zijn tweede - een zus van de eerste - ook.
-Herman Van Goethem: neemt afscheid als rector van Universiteit Antwerpen. Hij was een politiek rector, woke was hem niet vreemd en Israël evenmin. Twee recente uitspraken: je kan de oorlog in Gaza en de Holocaust niet vergelijken. En ook: ik ben omhooggevallen, van een gewoon mens naar iemand wiens uitspraken zwaar kunnen wegen. Welwel, hopelijk wordt hij inderdaad opnieuw een gewoon mens. En kunnen we zijn uitspraken snel vergeten.
-nieuwe Portugese regering: wordt een doorslagje van de oude. De coalitie AD, bestaande uit de PSD plus enkele kleine partijen, komt op 89 zetels, de socialisten van de PS op 58, radicaal rechts Chega! (=Genoeg!) eveneens op 58 zetels. De absolute meerderheid is 116. Een stabiele meerderheid is opnieuw moeilijk te vinden. Een nieuwe minderheidsregering lijkt in de maak, ofschoon stemmen opgaan voor samenwerking met de PS en voor gedoogsteun door Chega. Deze partij haalt in de zuidelijke en zonnige Algarve 4 parlementszetels, tegenover 3 voor AD en 2 voor PS. De ontevredenheid is algemeen en de hoge score van Chega het resultaat.
De Portugezen zijn lamgeslagen door de politiek en ervaren hun land als corrupt. Is dat terecht? De Corruption Perception Index van 2024 zet Portugal op plaats 43 op 180 van minst corrupte landen, België op plaats 22 en Nederland op 9.
-De Tijd: is een Belgische economische krant met Franstalig broertje L’Echo. Belgicistisch bijgevolg, maar toch kwaliteit in de berichtgeving, ook op politiek gebied. Echter, ze presenteren een nieuwe vormgeving, in het jargon format genoemd. Het gaat nu meer om beleving! Ze gaan dus de andere kranten achterna. Heeft het invloed op de kwaliteit? Zeker wel. De andere kranten bevatten veel lucht, blaasuit; deze krant blaast personen uit de economische sector op, het is meer blaasop. Ik ga ze minder kopen.
-overleden: Jan Terlouw(93). Schrijver en politicus en in beide kwaliteiten uitmuntend. Hij was een integer man, je hoorde hem graag bezig op tv. Op en top democraat ook, die zich nu in zijn partij D’66 niet meer zou herkennen. Op hoge leeftijd gaf hij een lezing over sociaal vertrouwen, dat aan het afnemen was. Enkele sociaal wetenschappers spraken zijn stelling tegen, maar Jan had gewoon gelijk. Zijn jeugdboeken hebben een generatie verblijd, maar het is de vraag of ze overleven in de gekunstelde wereld van computerspelletjes, twitteren en mobiele telefoons, zoals hij het zelf benoemde.
-Nicusor Dan: wint de Roemeense presidentsverkiezingen. Voor Europa is het een goede zaak gezien de nieuwe president voor Oekraïne is. Voor de interne Roemeense politiek ligt het anders, het land is politiek gespleten. Op de corruptie-index staat het land op plaats 65 op 180. Ter vergelijking: Oekraïne staat op 105.
-protest: in Den Haag. Meer dan 100.000 burgers verzamelden zich op het Malieveld om te demonstreren tegen de Nederlandse steun aan Israël en tegen de genocide in Gaza. Een krant bloklettert: Protest is de zuurstof van de samenleving. Sympathiek, zeker. Maar toch. Waarom niet gaan protesteren voor de ambassade van Saoedi-Arabië, de directe geloofsgenoten van de Palestijnen, voor wie dit land politiek noch militair in de bres springt?
-Emmanuel en Brigitte: kibbelen! Het Franse presidentspaar landde in Hanoi voor een officieel bezoek. Er moet wat aan de hand zijn geweest, maar het boordpersoneel houdt de lippen op elkaar. Toch lekte het vermoedelijke scenario uit, dankzij enkele schandaalbladen, die doorgaans alleen de waarheid vertellen(!). Hou nu toch eens op, zou Brigitte geroepen hebben, we gaan landen! De president was er niet van gediend en zou geschreeuwd hebben: vieille tarte! Waarop Brigitte hem een klap in het gezicht gaf, net op het moment dat de deur van het vliegtuig openging.
-nanoship: is een relatievorm! Het gaat om mensen, die moe zijn van achtereenvolgende min of meer diepgaande relaties en zich tevreden stellen met oppervlakkige, vluchtige contacten zonder engagement. Een kort gesprek in de metro, het wisselen van een blik en een glimlach, een grappige maaltijd, contact met de buren, dat is het zo ongeveer. Je trekt je even terug om op je effe te komen, je bent moe van al het gedoe, je wil geen lange verbintenis, geen contact ook voor één nacht, je plooit je terug op jezelf. Situationship is het omgekeerde, een vaste relatie zonder formele banden. Samenwonen zonder te trouwen bijvoorbeeld, maar ook andere vaste relaties zonder wettelijk papiertje.
-brandbrief Europa: de eerste ministers van Denemarken (Mette Frederiksen) en Italië (Giorgia Meloni) namen het initiatief tot een brandbrief aan de Europese Raad over illegale immigratie. De brief werd voorts ondertekend door Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Polen en België. Opvallend genoeg tekenden Nederland (met Wilders in de regering) en Hongarije (met Orban) niet. Zij stellen dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens deelstaten belemmert bij het uitzetten van criminele vreemdelingen. Ze willen een discussie over de interpretatie van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Het verdrag is zo opgerekt dat de verkeerde mensen bescherming krijgen.
Woordvoerder Berset sloeg terug: het Europees Hof politiseren is niet gezond. Een rechterlijke macht mag geen politieke druk ondervinden. Vervolgens vielen politieke partijen en professoren over de klagers heen. Van politieke partijen begrijp je het, dat is hun spel. Maar die professoren? Zijn zij wereldvreemd in hun principiële afwijzing van de stelling dat het Europees Hof zelf politieke uitspraken doet? Waarvan de klagers talrijke voorbeelden kunnen geven. En staat de rechtbank boven de samenleving, als een ongecontroleerd toezichter, een Staat in de Staat, die vrijelijk haar bevoegdheden kan interpreteren?
Zoals meestal is het alweer geroep en getier zonder de grond van de zaak te vatten. Het gaat terug op de Déclaration des droits de l’homme et du citoyen uit 1789. In werkelijkheid werden de rechten van de citoyen stelselmatig vergeten, ook in het Europees verdrag. De persoon is zowel een individu dat bescherming verdient als een burger, met rechten en plichten. Je maakt deel uit van een gemeenschap en van de formele organisatie ervan, zijnde de maatschappij. Die bepaalt wie toegang heeft tot het grondgebied en wat plichten zijn. Bijvoorbeeld de stemplicht, helaas door meer en meer lidstaten overboord gegooid. Als de persoon louter individu is, dan heeft een land of natie geen bestaansreden want iedereen is gelijk met gelijke rechten, waar ook ter wereld. Dat verzin ik niet, dat volgt gewoon uit het bijvoeglijk naamwoord universeel.Welnu, elke wet is kind van haar tijd. Elke gemeenschap en maatschappij heeft het recht om haar moraal vorm te geven. Ook de rechtbank is kind van haar tijd. Kijk eenvoudig naar de inrichting van het nieuwe Antwerpse Gerechtsgebouw, waarvan de binnenarchitectuur is opgevat als van een hotel of station terwijl het vroeger een zeer strenge omgeving was van top naar onder. Alles verandert, toch?!
Er is wel degelijk een probleem en men wil het niet zien. De klagers zijn moedig en de Belgische eerste minister De Wever verdient een pluim. De evidente conclusie: het Europees verdrag moet worden aangevuld met rechten en plichten van de burger.
Herman van Schoten, Albi, Frankrijk, 02/06/2025.
Alle rechten voorbehouden: vanschotenherman@gmail.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten