Translate

18. MEDISCH DOSSIER.

De Nederlandse Tweede Kamer stemde in 2016 een wet over het medisch dossier. Patiënten kunnen hun medisch dossier op eenvoudig verzoek online raadplegen. Na de stemming stak een kleine politieke storm op. In de aanloop naar de stemming in de Eerste Kamer profileerden vooral de politieke partijen VVD en SP zich. De VVD was voor, het was goed voor de burger, die daarmee zijn positie versterkt tegenover de medische sector. Hoe meer burgerautonomie hoe beter. De SP was tegen. Burgers komen in de verleiding hun medische gegevens ter beschikking te stellen van commerciële bedrijven. Een wet op maat van de farmaceutische sector. Een pleitbezorger van deze sector betoogde, zonder van schaamte rood uit te slaan, dat dankzij deze wet de farmaceutische sector vlugger doelgerichte medicijnen kan ontwikkelen voor specifieke ziektebeelden. Een voordeel voor iedereen. De firma Philips, die een brandbrief had gestuurd aan de politieke klasse om de definitieve stemming te bespoedigen, weigerde op de buis tekst en uitleg te verschaffen.

Wat is hier aan de hand ? Wat zou erop tegen zijn de burger meer macht over zijn leven te geven ?!

De lezer heeft al begrepen dat het hier een ordinaire zakelijke aangelegenheid betreft. De medische dossiers van de Nederlanders zijn een goudmijn voor de farmaceutische sector.

Er is nog meer aan de hand. De liberale doctrine gaat uit van een bovengemiddelde ontwikkelde burger, die in staat is zijn dossier met kennis van zaken te lezen, te begrijpen en er de juiste conclusies uit te trekken.

Deze vooronderstelling komt over als een déjà-vu-gevoel.

Het doet onwillekeurig denken aan de beurs. De financiële markten zouden zichzelf reguleren door het spel van vraag en aanbod van geïnformeerde beleggers, die rationeel handelen. We weten intussen dat de beurs wordt gedomineerd door grote spelers als pensioenfondsen, door computerprogramma’s en door massapsychologie. De markt stijgt : kopen om zeker de boot niet te missen. De markt daalt : verkopen om de meubelen te redden.

Het onterechte geloof in de rationaliteit van het menselijk handelen wordt psychologisch ondersteund door pseudowetenschappelijke theorieën als die van Abraham Maslow. Deze ontwerper van de zogenaamde humanistische psychologie - nog steeds populair in onderwijsmiddens - gaat uit van een hiërarchische behoeftepiramide. Iedereen is in staat het niveau van de zelfrealisatie te bereiken. In werkelijkheid kan het individu nooit bereiken wat aan de soort is voorbehouden. De mens is erin geslaagd een vliegtuig in de lucht te houden, naar de maan te vliegen, verwoestende ziektes te overwinnen, het internet uit te vinden enz. Maar de individuele burger functioneert uiteraard op een wat lager, menselijk niveau met vallen en opstaan en met eerder bescheiden ambities zoals een mooie carrière, een mooi gezin en vakantie aan een Spaanse costa. En hij is het product van de wisselwerking tussen ratio en emotie en soms ten prooi aan zijn emotie.

Tot slot een kanttekening. Misschien hechten Nederlanders meer belang aan het beheer van hun medisch dossier dan Vlamingen. In Nederland is de groepspraktijk haast algemeen, in Vlaanderen niet. De Nederlandse gezondheidszorg mikt eerder op productie, de Vlaamse op de individuele patiënt. Nederlanders zullen hun gezondheidszorg de beste vinden, Vlamingen op hun beurt de hunne. Feit is dat de uitgaven min of meer op hetzelfde niveau zitten maar dat Vlaanderen kwalitatief minstens even goed scoort als Nederland en kwantitatief beter. Wie de parking van Vlaamse ziekenhuizen in de grensstreek bezoekt, stelt vast dat een derde van de nummerplaten Nederlands is. Dit kan mogelijk zijn weerslag hebben op het vertrouwen in de huisarts. Ik vertrouw mijn solistische huisarts volkomen. Zou ik in Nederland wonen, dan zou ik twijfels hebben wegens die groepspraktijk en bijgevolg een minder persoonlijk contact. Misschien dat ik dan volmondig voor de nieuwe wet zou zijn. Het is de ervaring die de doorslag geeft. Feiten en geen ideologische praatjes.


Herman van Schoten, Schoten, België, 16/05/2016.
alle rechten voorbehouden : Herman van Schoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten