Translate

97. “JACK IN THE BOX”.

Of u het zich herinnert is twijfelachtig. Niet dat ik aan u persoonlijk twijfel of aan uw geheugen, niets daarvan. Maar het is toch al van zolang geleden. Om precies te zijn : Eurosongfestival 1971. Clodagh Rodgers, United Kingdom.

Zon titel voor een liedje vind je niet zomaar uit natuurlijk ! De titel was plagiaat. Gestolen van dat fameuze broodje van de hamburgerketen Jack in the Box.

Daar is het mij om te doen. Het broodje is niet zomaar een broodje, dat je net zo goed bij McDonalds kon kopen of hier bij ons bij Quick of zo. Nee, het is het broodje van die bepaalde keten en daarom heeft het een echte naam : Jack !

Waarom geef je een broodje een naam ? Je eet Jack op ! Dat is toch eigenaardig. Stel je voor dat de slager je een stuk afsnijdt van Herman, die gekloonde koe? Of, bij de buurtslager, wat intiemer, een filet van Bella. Als de filet op is - want biefstuk van de haas is er niet zo veel natuurlijk - , dan zegt de slager : geen filet meer, overmorgen komt er verse binnen ! Geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om bedroefd mee te delen dat Bella op is, maar dat haar dochter Lara op weg is naar het slachthuis.

Jack is geen eenmalig fenomeen. Orkanen hebben tegenwoordig allemaal een naam. Een van de bekendste is Katrina. Er bestaat zelfs een internationale commissie voor naamgeving. De namen van orkanen worden vastgelegd per jaar en komen om de zes jaar terug. Handig voor de weermannen en -vrouwen. Kunnen de mensen de schuld niet meer op hen steken, Irma of Cindy is immers de boosdoener. Automerken zijn daar gelukkig terughoudender in. Al getuigt het van een grote onbeschaamdheid om een auto Mercedes te noemen. Wie durft zijn beeldmooie dochter nu nog die beloftevolle, geheimzinnige naam te geven ?

Dat personaliseren heeft een diepere betekenis, die ik nu ga onthullen ! Het duidt op infantiliteit ! De fantasierijke psycho-analyticus Freud zou mijn duiding goedkeuren, daar ben ik zeker van, al loop ik natuurlijk wel het risico dat hij met de eer gaat lopen, want zon figuur was hij wel.

Dat infantiel gedoe komt natuurlijk uit Amerika. In ons binnenste, als die Amerikanen er niet bij zijn, vinden wij hen toch al kinderachtig. Je ziet het geregeld aan dat gewelddadige nieuws uit dat gidsland. Is daar iemand niet akkoord met iets ? Wel, dan schieten we erop los. Ergens een land dat niet in de pas loopt ? Bombarderen. Had de atoombom op Hiroshima niet ook een naam ? Even googelen, ja hoor : Little Boy en het vliegtuig heette Enola Gay.

Goed, dit is wat snel door de bocht. Maar de grondhouding is wel onveranderd dezelfde : actie. En daarna eventueel nadenken over de gevolgen. En met vriendelijke namen voor meedogenloze zuiveringsacties verkoopt het allemaal wat beter.

De naïviteit achter dergelijke naamgeving is weliswaar hersenloos maar efficiënt ! Maar hier bij ons is men nog niet helemaal mee. Er ligt nog een terrein braak ! Onze media bijvoorbeeld gaan ervan uit dat de gemiddelde kijker een kleuter is, daarom doen ze zo hun best zich aan te passen aan dat kinderlijke niveau, dat alleen door hen verondersteld wordt want de kijker weet wel beter. Een paar tips.

Neem nu die bij de VRT afgeschafte omroepsters. Die namen je zorgzaam bij het handje om je risicoloos de avond door te loodsen. En behandelden je daarbij zo infantiel, dat je dat op de duur ook bijna werd. Elke avond bijvoorbeeld beloofden ze dat je goed zat bij hen. Vertelden ook vooraf hoe de soapserie die avond zou verlopen, kwestie dat je mee zou zijn. De kijker begeleiden op zijn tv-avond, zo stond er in een brochure, die ik eens bij toeval op de trein vond.

Liep zon omroepster een keer tegen het lijf in het centrum van Antwerpen en moest me bedwingen. Had willen zeggen : dag mevrouwtje, alles goed vandaag ? Even kijken hoor, kleren en schoenen goed uitgekozen vandaag ? Ja hoor, mooi assorti. Wacht, ik strijk even die vervelende plooi uit uw jurk weg. Zal ik u helpen bij het oversteken ? Even wachten hoor, tot het licht op groen springt ! Weet je wat, hang maar aan mijn arm want met die hakken op de kasseien zou u anders nog lelijk kunnen vallen. Lukt het zo ? Een prettige dag nog verder !  

We zouden de media kunnen helpen in het verzinnen van persoonlijke bijnamen voor hun personeel, zodanig dat de kijker er niet meer bij moet nadenken, maar direct weet over wie het gaat. Als je kookpiet zegt, weet toch iedereen dat het om Piet Huysentruyt gaat. En als weerman Frank Deboosere zijn praatje nu eens zou afsluiten met : morgen is het de beurt aan moederkloek Sabine !  Of neem stoute Geena, want die is een keer in haar halve blote op het scherm verschenen, helemaal beschilderd, dat wel. Of geile Saartje, want die heb ik in een film nog naakt aan paaldansen zien doen.

Ik stuur deze tips meteen door naar de ideeënbus, ik bedoel naar slimme Gert. Hij is uiteraard de juiste man want heeft zijn hond leren spreken en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Het zou de herkenbaarheid voor ons, dom publiek, bevorderen. En geef toe, het zou toch wat meer familiair zijn. Eén grote televisiefamilie. En dan mag Jack er uiteraard ook bij.

Daniels, wat mij betreft.  

Herman van Schoten, Lagos, Portugal, 25/02/2018.
alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten