Translate

71. GEHAKT IN DE KUNSTGALERIJ.

Ik beken : ik ben een fanaat van wat in Vlaanderen gekapt heet. Hoe vaak heb ik me niet beklaagd dat Vlaanderen geen wekelijkse gehaktdag kent. Het is natuurlijk te weinig om asiel te vragen in Nederland...
Nu wil het toeval dat ik een onverwachte ontmoeting heb in Antwerpen. Als zelfverklaarde cultuurminnaar bezoek ik doelbewust een kunstgalerij. Italiaans design en plastiek, het betere werk. Erg mooie kleine beelden, glad gepolijst en begerenswaardig. De bediende ontvangt me hoffelijk en zet vervolgens de lectuur van haar populair weekblad voort.
Dan komt de uitbater binnen, we schrikken beiden. Hij valt me in de armen. Hij was in een vorig leven mijn slager en ik een trouwe klant. Hij had een biologisch-dynamische beenhouwerij, nog voor heer van Dale daar weet van had. Helaas, hij stopte en deed de zaak over aan een jongmens, dat binnen het jaar op de fles ging. Waardoor ik onthand geraakte, waar zou ik nu vlees kopen ? Mijn slager - oh ! zijn gehakt ! - ging het hogerop zoeken en handelt nu in kunst. Daarvan getuigt zijn gekweekt paardenstaartje.
Mijn ex-slager verklaart het te betreuren dat hij mij niet mocht ontmoeten op de vernissage. Had hij mijn adres maar gehad ! Het moet er gestikt hebben van Italianen. Overrompeld mompel ik iets over werk, de vrouw en u weet hoe dat gaat, de exacte bewoordingen ben ik even kwijt. Hij leidt mij persoonlijk rond en gebiedt de lezende bediende mij terstond te voorzien van een glas champagne.
Tijdens de rondgang kwijt ik mij van deskundige vragen. Af en toe laat ik een bescheiden kreet optekenen : mamma mia. Het is een schitterende verzameling van kleine beelden, die je makkelijk kwijt kan in je interieur, zelfs in een vitrinekast. Mijn keuze zou niet moeilijk zijn. Kunst kan verleidelijk zijn. Toch maar niet doen, kopen in een opwelling is zelden goed. En de galerij is er morgen nog en overmorgen allicht ook.
Na de rondgang komt het onvermijdelijke. Ik had me koortsachtig voorbereid op een galante ontsnappingsroute, maar had ze niet gevonden. Mijn ex-slager kijkt me met taxerende varkensoogjes aan en spreekt vertrouwelijk : en, al een keuze gemaakt ? Ik besluit ter plekke  de strategie van mijn moeder te volgen, ze laat zich niet imponeren. Zij werd erg oud en kon zich het een en ander veroorloven. Menselijk opzicht was niet meer haar sterkste punt. Ik laat de stilte intreden, leg mijn gezicht in de plooi, kijk hem recht in de ogen en spreek klaar en duidelijk : uw recept voor gehakt, dat had ik graag gehad.
De man schrikt even, behoudt zijn tegenwoordigheid van geest, herstelt zich en wint tijd. Nogal altijd dezelfde grapjas, probeert hij, mij amicaal op de schouder kloppend. Ik besluit nu al mijn troeven op tafel te gooien en beken een vleesmolen te hebben gekocht wegens veel te veel vet in slagersgehakt. Ik haal er nog mijn huisarts bij en het matige succes van mijn eerste pogingen, ondanks toegevoegd ei. Mijn vrouw had er aandachtig van geproefd en bedeesd geconcludeerd dat het gehakt van de slager ook niet slecht was.
Dan spreekt mijn galerijhouder : er moet een beetje vet spek in en de kruiden, maar dat is een familiegeheim. Kom, laten we nog een glas drinken.
Waarna ik, met belletjes in het hoofd, naar huis kan. Zonder recept en zonder kunstwerk.
Herman van Schoten, Schoten, Belgiƫ, 20/09/1999.

alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten