Translate

63. MEI 2017 WAS OOK…

Elke maand weer gebeurt er van alles, interessant en boeiend, maar te vluchtig voor een artikel in dit hooggeroemd blogboek. Het zijn vaak kleine gebeurtenissen en feitjes, die best betekenisvol kunnen zijn, maar toch niet altijd het schreeuwerige breaking news halen, waarmee de media ons willen vastlijmen aan hun kanaal. Soms zijn het maar akkefietjes, die je net zo goed zou kunnen twitteren natuurlijk, maar dat is zo kinderachtig, nietwaar meneer Coucke : Oostende-Anderlecht 1-0, goed bezig !

Daarom het ideetje van een vaste maandelijkse rubriek. De selectie is volstrekt onvolledig, willekeurig, gevoed door de media en door persoonlijke ontmoetingen en ervaringen. Voorvalletjes die zich in mijn geheugen hebben vastgekleefd, zo van vergeet mij niet.

Mei 2017 was ook de maand van :

-Melania Trump in Brussel. Ze vergezelde haar presidentiële echtgenoot, maar dacht er duidelijk het hare van. Haar uitgestreken gezicht was voor velerlei interpretatie vatbaar. Boos dat ze dit allemaal moest ondergaan ? Nijdig omdat ze niet bij haar echtgenoot de president mocht slapen, wat haar tot de risée van haar collegae-eerste dames kon maken ? Ongeïnteresseerd ? Hoogmoedig tegenover die trutten van echtgenotes van de andere presidenten en premiers ? Balorig over het geplande bezoek met haar collegae-eerste dames aan de sacochenwinkel van Delvaux, waarvoor ze verstek gaf ? Daarmee stil maar betekenisvol protesterend tegen de klassieke beeldvorming van vrouwen als tweederangswezens, die zich met hun lege hoofd best beperken tot kokketeren, behagen en zwijgen ? Als het dat was, dan verdient ze een beloning : een bank vooruit. Maar ja, haar man gaat er elke keer twee achteruit, dus dat schiet niet op. Kortom, Melania had haar poker-face opgezet, als een masker en het was raden naar wat er in haar omging. Ongelooflijk maar waar : het gilde der psychologen – altijd als de kippen erbij om gebeurtenissen al begeleidend naar zich toe te trekken – bleef oorverdovend stil. Waar bleef hun duiding ?!

-De aankondiging van het einde van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De organiserende producent acht het Dictee over haar hoogtepunt heen, althans volgens de kijkcijfers. Daar gaat het dus om, de kijkcijfers. Cultuur is een product als een ander, foei. Wie dit heeft beslist behoort te worden verbannen naar een cultureel verbeteringsgesticht, zoals onder Mao en ook nog in mijn prille jeugd. Nu had dat Dictee er ook wel een potje van gemaakt, het was doorgeschoten naar een verbaal circusnummer. Bij de voorleestekst van Kees van Kooten in 2013 hield ik het voor bekeken, taal aan de trapeze. Toch jammer, er had immers altijd een potentiële winnaar in me gezeten…

-De promotie van ex-premier Cameron van Groot-Brittanië tot voorzitter van de Britse Alzheimerliga. Werpt dit een licht op zijn onbezonnen beslissing van het brexit-referendum ?

-Terroristische aanslag in Manchester na concert Ariana Grande. De onpopulaire socialistische leider Jeremy Corbyn houdt zijn Engelse landgenoten de ongemakkelijke waarheid voor : wie oorlog maakt in verre landen moet op de weerbots bedacht zijn.

-Het einde van Michel Preud’home als trainer van voetbalclub Brugge. Hij beklaagt zich over de pers, die hem vijandig gezind was. Leeft deze man in een bubbel ?! Als er te klagen valt, dan wel over zijn gedrag naast het veld. Een heetgebakerde puber, die zijn zin niet krijgt. Voorbeeld voor de jeugd. Dag meneer Preud’homme, hopelijk teister je het scherm niet meer met je onfatsoen.

-Een oudere dame, die we toevallig ontmoeten op een zomers terras, heeft zin in een babbel. Ze had in haar leven twee grote liefdes. Sommige mensen kunnen niet eens op één grote liefde bogen, prijst ze zich gelukkig. Het is een godsgeschenk. Maar het moment dat ze zich zou uitkleden voor haar tweede lief was wel aangrijpend en moeilijk.

-Artikel De Standaard over cultuurverschillen tussen Vlaanderen en Nederland aan de hand van enquête bij Nederlandse studenten in Vlaanderen. Dat zijn er 9.830. Redenen voor studeren in Vlaanderen : 1. uitgeloot in Nederland, 2. goedkoop. Grootste ervaren verschillen : het onbekende is gevaarlijk (Vlaams) – het onbekende is interessant (Nederlands) ; hiërarchisch denken (Vlaams) – gelijkheidsdenken (Nederlands) ; gesloten gordijnen (Vlaams) – open gordijnen (Nederlands). Dingen die je zelf ook ervaart. Het lijkt op een kleine cultuurkloof. Men verbaast zich erover want het is toch hetzelfde taalgebied ?  Mijns inziens ligt de oorzaak voor de hand : de mentale verfransing van Vlaanderen sinds 1830.

-Winst van het Eurovisie Songfestival voor Portugal ! Salvador Sobral zong een liefdesliedje en ja, het is echt op zijn Portugees. Meer nog dan dat had hij een mooie boodschap in petto : ik houd niet van fastfoodmuziek zonder inhoud, mijn liedjes moeten een betekenis hebben, ik zing met mijn hart. Moedig in deze tijd van mechanisch lawaai.

-Vette kop in dagblad De Tijd : Leerlingen zijn klanten ! Er moet met andere woorden aan verdiend worden, men komt er rond voor uit. Duidelijk en idioot.

-Zangkoren in de aanloop naar de Engelse Cup Final voetbal, gevolgd door God save the queen door zangeres Emily Haig, massaal meegezongen. Dan zoemt de camera in op het groene grasveld, waar op een gigantisch spandoek een publicitaire boodschap in enorme letters ligt uitgespeld : Fly Emirates. Dat geeft toch geen pas ! Gezond nationalisme tegenover kil mercantilisme ?

-Omslag in het Europa-denken van Angela Merkel : de tijden dat Europa blind kon varen op Amerika zijn voorbij, de Europeanen moeten hun lot in eigen hand nemen. Hèhèhè ! Zie artikel 38 van dit blogboek, getiteld : Geopolitiek kan Trump een zegen zijn  !

-Het overlijden van Roger Moore. De beste James Bond-vertolker ooit volgens de media en ze hebben wellicht nog gelijk ook. Toch vooral een charmeur eerste klas. Kon je wat van opsteken, als man zijnde.

Herman van Schoten, 01/06/2017.

alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten