Translate

38. GEOPOLITIEK KAN TRUMP EEN ZEGEN ZIJN.

De man heeft geen stijl, is problematisch in de omgang met vrouwen en haat intellectuelen. Bij zijn plechtige ambtsaanvaarding op de trappen van het Capitool in Washington kon je er niet naast kijken : een veel te lange, rode stropdas onder een openhangende kostuumjas, voortdurend de duim omhoog om genodigden te begroeten, een zelfzekere gelaatsuitdrukking zonder nuances, van iemand die het allemaal weet zonder nadenken, laat staan boeken lezen. Dames en heren, de nieuwe president van de V.S. : Donald Trump.
                                                                                                                
Nu hadden de V.S. wel meer twijfelachtige presidenten. In de persoonlijke sfeer bijvoorbeeld Ronald Reagan, die zijn mandaat beleefde als één grote filmrol. In de politieke sfeer kan je niet om Bush junior heen. Hij presteerde het om de oorlog in Irak te beginnen op grond van politiek-militaire leugens. De dominostenen die daarna gevallen zijn, daarvan hebben we vooral in Europa nog altijd last : Libië en Syrië als belangrijkste oorlogsgebieden en afgeleid daarvan de islamitische aanslagengolf in Europa. Je vraagt je af : kan het erger dan Bush junior ?

Trump boezemt afkeer in omwille van zijn persoon èn omwille van zijn voorgenomen politieke omkering van de internationale status-quo sedert wereldoorlog 2. Als persoon komt hij vierkant uit voor zijn gebrek aan beschaving. Hij zal zonder enige twijfel als rolmodel aanzien worden door heel wat macho’s en ander onbeschaafd gajes, die zich door hem niet langer ingesnoerd zullen voelen door omgangsvormen en respect voor vrouwen. Alleen al hierom is zijn presidentschap bij voorbaat een ramp.

Politiek boezemt Trump internationaal angst en onzekerheid in. Zijn onervarenheid op het gebied van de politiek in het algemeen en van de buitenlandse politiek in het bijzonder, zijn wild uitslaand temperament, zijn positionering tegen de machtspolitiek van Washington, zijn ambitie om geschiedenis te maken en zijn stijl om als een olifant door de porseleinwinkel te denderen, dat alles maakt de internationale politieke wereld erg nerveus. De eerste reacties zijn het noteren waard. Kareltje De Gucht, nooit verlegen om klinkende uitspraken als het hem uitkomt, noemde de voorgenomen uittreding uit internationale handelsakkoorden een ramp voor de mensheid. De Chinese president Xi Jinping wijdde op het Wereldeconomisch Forum in Davos zowat zijn hele toespraak aan Trump, zonder evenwel diens naam te noemen. Hij vreest protectionisme, waarvan China het grootste slachtoffer zou kunnen worden. Teresa - maybe - May denkt met Trump snel zoete broodjes te kunnen bakken om de Brexit verteerbaar te maken, ze zou zich kunnen vergissen. De Mexicanen beven voor de terugtrekking van Amerikaanse multinationals uit hun land en voor de aangekondigde muur aan de grens met de V.S., die er trouwens gedeeltelijk al staat. Er sluipt zelfs al een zekere hysterie naar binnen bij opiniemakers die een parallel zien met de toestand die tot wereldoorlog 2 heeft geleid. De grote vrees is dat Trump wild om zich heen slaat, in het kader van zijn programma America First. Dat is een leuze, een kreet zonder inhoud, zo is de mening van politiek en media.

Daarin heeft men ongelijk. Trump heeft wel degelijk een visie op de wereld en op de positie van zijn land daarin. Protectionisme is een verdedigingsreflex van wie zich aangevallen voelt. Welnu, dat China de fabriek van de wereld is geworden en dat daardoor miljoenen banen zijn verloren gegaan, is een onweerlegbaar feit. Dat Trump die fabrieken en banen terug wil, is begrijpelijk, hoewel niet evident realiseerbaar en met wellicht grote gevolgen voor de kostprijs van producten en voor de internationale relaties. In dat opzicht doet hij denken aan Margaret Thatcher, die met haar vuile voeten doorheen de Europese consensus banjerde  : I want my money back. Het Europese verwijt van protectionisme wordt uiteraard ingegeven door de vrees dat men zijn wagonnetje niet langer comfortabel aan de Amerikaanse locomotief kan hangen. De Europeanen zullen voor hun militaire verdediging moeten gaan betalen ofwel een eigen militair apparaat uit de grond stampen. Het eigenbelang zal op de eerste plaats (moeten) komen, binnen of desnoods buiten bestaande overeenkomsten en verdragen.

Die bezorgdheid is terecht, de angst om de verdwijnende consensus begrijpelijk. Je kan het echter ook anders zien : als een opportuniteit ! Europa heeft haar belangen en tevens haar waarden compleet ondergeschikt gemaakt aan de Amerikaanse. Wat is er overgebleven van de Europese waarden onder de Amerikaanse commerciële pletwals ? Men heeft het altijd maar over de gedeelde waarden tussen Europa en Amerika. Dat is een flagrante onwaarheid (1).

Die opportuniteit dient zich wellicht op de eerste plaats aan in de defensie. Als Europa voor haar defensie moet gaan betalen aan de VS, ligt het voor de hand dat er Europese stemmen opgaan voor een eigen verdediging, met bijvoorbeeld de Franse force de frappe als hoofdingrediënt. Dat gaat een pak geld kosten, maar zal ook het zelfbewustzijn aanwakkeren en banen scheppen. Binnen deze denksfeer wordt nieuwe toenadering tot Rusland bespreekbaar. Over Oekraïne kan ten slotte vrij makkelijk een compromis worden gevonden. Het rollen met de spierballen over de annexatie van de Krim was ten slotte maar voor de galerij, omdat de Amerikanen het wilden. Wat heeft Europa daar te verdedigen ?
Oekraïne behoort tot de Russische invloedssfeer, punt aan de lijn. Als er ergens een politieke Europese grens moet worden getrokken, is het daar. Die nieuwe orde zal nieuwe rust en economische voorspoed brengen voor de beide partijen. Zelfs de boeren uit St.Truiden zouden hun peren opnieuw verkocht krijgen ! En dat Poetin geen lieverdje is, tja, noem eens in de gauwte drie recente Amerikaanse presidenten die dat wel waren ?

Het nieuwe Europese zelfvertrouwen zal vervolgens als een positieve besmetting tal van andere sectoren aansteken, sociaal, cultureel, sportief : ik ben Europeaan ! Die identiteit wordt bovendien bevestigd door de verschillen met het Amerika van Trump : boers, onbeschaafd, cultuurloos. Identiteit betekent je profileren tegenover anderen, weet je wel !

Ten slotte. Met vier jaar Hillary Clinton zou de koude oorlog met Rusland nog vier jaar verder duren. Zij is het, die, als buitenlandminister, Obama aanspoorde tot de bombardementen op Libië. Met Trump is er hoop op een doorbraak. De twee zijn elkaars antipoden. Voor ons zijn beiden slechts relevant in functie van hun geopolitiek en van Europa. Wat ze in hun eigen land uitvlooien zal ons worst wezen.

Inderdaad, Trump kan een zegen zijn voor Europa. Als we onze kans grijpen. 

Noten :

(1) : zie de bijdragen in deze kroniek, getiteld Amerikanisme en Europa heeft een smoel nodig.


Herman van Schoten, Lagos, Portugal, 30/01/2017.
alle rechten voorbehouden : Herman van Schoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten