Translate

137. DECEMBER 2018 WAS OOK…


-Nobelprijs vrede : voor de Yezidische activiste Nadia Murad en de Congolese arts Denis Mukwege voor hun strijd tegen verkrachting en voor vrouwenrechten. Dit zijn moedige personen, voor wie je je pet afdoet. Waar geen rechtsstaat is worden vrouwen altijd nog meer bedreigd dan mannen. De media brengen de prijsuitreiking als gelijk welk ander thema en gaan intussen in eigen land voort met hun seksistische reclame. Vrouwen aan het hoofd van de media, zou dat wat ten goede veranderen ?

-migratiepact Marrakech : splijtzwam in de Belgische politiek maar ook internationaal vermits een aantal landen afhaakte, waaronder de VS en Australië, nochtans echte immigratielanden. Eerder leidde een voorgenomen handelsakkoord met de VS ook tot grote animositeit in Europa, het werd zelfs afgeblazen. De les : politici moeten leren te luisteren naar hun bevolking ipv hun zin door te drammen. We leven gelukkig in een tijd waarin de politiek niet meer zonder meer haar zin kan doen, actie- en drukkingsgroepen roeren zich en antisysteempartijen hebben de wind in de zeilen. Is er een politieke cultuuromslag in de maak ?  


-val Belgische regering : over het migratiepact van Marrakech. Op zich is het begrijpelijk en aanvaardbaar, regeringen immers komen en gaan. Maar de nieuwe minderheidsregering Michel weigert het vertrouwen te vragen ! Een nieuwe aanvaring met de grondwet en de grondwettelijke praktijk, na de ongrondwettelijke verkiezingen van 2010, door toenmalig minister van Justitie Turbelboom hardnekkig verdedigd wegens goedkeuring achteraf door het nieuw verkozen parlement ! Hoe kon dat parlement iets goedkeuren, als het ongrondwettig was gekozen ? Iets gelijkaardigs herhaalt zich nu. Het motief bij de politieke partijen is : hoe verkiezingen vermijden, want daar is men als de dood voor. België blijft een surrealistisch landje met veel te veel politiek personeel van povere kwaliteit. Advocaat Fernand Keuleneer : we laten de Kamer stemmen over iets waarvoor de Kamer niet bevoegd is (Marrakechpact). We vervangen ministers zonder de rol van de Koning te erkennen. We maken een regering met een à la carte programma en vragen dus niet het vertrouwen.

Eerste minister Michel houdt een voluntaristische toespraak in de Kamer met een waslijst aan voorstellen om de linkse oppositie tegemoet te komen, in de hoop hun steun te krijgen. Hiermee breekt hij zijn eigen beleid af en bovendien is er geen financiële dekking voor. Het was dan wel een bevlogen toespraak, maar het deed denken aan een naïeve adolescent, die de wereld wil verbeteren. Hij ziet ten slotte in wat al een week duidelijk was : hij moet zijn ontslag aanbieden aan de koning. Daarmee is de kiescampagne voor de verkiezingen van mei 2019 van start gegaan. Dat wordt spannend omdat alle andere partijen de NVA buiten de volgende regering willen houden. In het nadeel van de NVA speelt tevens dat er geen verklaring zal komen over de herziening van de grondwet. Nochtans, zoals in de vorige paragraaf uitgelegd, een regering kan ook achteraf een grondwetswijziging goedkeuren ! Dat de grondwet een vodje papier is, werd nog geïllustreerd door kamerlid en grondwetspecialist Vuye : de invoering van het algemeen stemrecht in 1919 en de toetreding tot een aantal internationale organisaties in de jaren 50 gingen in tegen de grondwet. Ik meen me te herinneren uit mijn geschiedenisboeken dat ook het referendum in de koningskwestie na Wereldoorlog 2 ongrondwettelijk was.

Een boeiend feuilleton, dat wel.

-brexit : Brits eerste minister May komt hulp zoeken in Brussel om haar scheidingsovereenkomst in haar parlement aanvaardbaar te krijgen. Ze krijgt kussen en een kop thee, verder niets. Wat willen die eilanders eigenlijk ? Voor geen enkel scenario lijkt er een meerderheid te bestaan ! Een afgang van formaat. En zeggen dat de Britse diplomatie decennialang als de beste ter wereld gold. En nu hebben die diplomaten niet in de gaten dat hun land geen gelijke machtsfactor en dus geen gelijke onderhandelingspartner is, dat integendeel Europa de lijnen uitzet, dat is de realiteit ! De kwestie van het ultieme vangnet voor het vermijden van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland schijnt het grote pijnpunt te zijn. Maar wellicht is dat deels tactische munitie voor wie het akkoord wil verwerpen en overigens willen de Britten weg, dus dan is een harde grens het evidente gevolg, toch ? Neen dus, toch niet, dat vangnet komt er in het belang van Ierland, een lidstaat, wiens akkoord ook nodig was. Of heeft lidstaat Ierland een geheime agenda : de samenvoeging met Noord-Ierland ?! Alweer een boeiend feuilleton !

-klimaatconferentie Katowice : een vervolg op de conferentie van Parijs. Resultaat : een mager compromis en het voor zich uitschuiven van pijnpunten, waarover geen akkoord kon worden bereikt. Zijn dit soort conferenties zinvol of eerder praatbarakken met als slotverklaring een lijvig document dat bovenop de stapel eerdere documenten wordt gelegd ? Weer een feuilleton, zij het minder boeiend, maar daarom niet minder belangrijk.

-China naar de maan : letterlijk ! Hun ruimtevoertuig zal landen op de achterkant van de maan. Niet dat we het niet mogen zien natuurlijk, maar die kant is nog onontdekt. Ze doen mee, de Chinezen ! Een mooie ontwikkeling.

-overleden : Jean-Pierre Van Rossem, op de leeftijd van 73. Financieel genie met zijn beursvehikel Moneytron, culminerend in een eigen F-1-renstal. Politiek activist, die bij de eedaflegging van koning Albert in de Belgische Kamer riep : Vive la République ! Algemeen beschouwd als enfant terrible en veroordeeld tot gevangenisstraf wegens oplichting. Alles aan hem was uitvergroot : zijn figuur, zijn denkbeelden, zijn gedrag. Eigenlijk was hij een stripheld, maar dan in het echte leven. Volledig on-Belgisch en on-Vlaams en dat maakte zijn verschijning amusant in dat zo middelmatige landje, waar luidop je gedacht zeggen haast als een misdaad wordt beschouwd.

-luchthaven Lelystad : De Europese Commissie stelt dat de nieuwe luchthaven de markttoegang voor nieuwe gegadigden niet volledig mag afsnijden. De Commissie bemoeit zich dus met de Nederlandse politiek, die Lelystad wil zien als overloop voor bestaande vakantievluchten van Schiphol. Weer een voorbeeld van Brusselse bemoeizucht en weggegeven soevereiniteit.

-Belgisch priester veroordeeld : wegens geen hulp aan persoon in nood, die zijn zelfmoord aankondigde. De priester stelde het biechtgeheim boven alles. Nu kan je denken : ja, alla, dat is een laatste opflakkering van de uitgedoofde katholieke suprematie. Dat is echter voorbarig. In enkele landen, waaronder Canada en Groot Brittannië, is de sharia aanvaard. In wezen is dat krak hetzelfde : religieus recht boven wettelijk recht. In de beide gevallen vormt het religieus recht een staat in de staat. Wanneer elke burger zijn eigen rechtsorde kan kiezen, welnu, dan opteer ik voor een rechtsorde zonder belastingen. Ik bedoel : diverse rechtsordes in eenzelfde democratie, dat is juridisch onmogelijk en is tevens de uitdrukking van geformaliseerde apartheid. Dit voorvalletje is geen fait divers, maar raakt de kern van de democratie.

-hockey : Belgische mannenploeg wereldkampioen. Tegen Nederland ! Geweldig natuurlijk, maar toch een kritische noot. De VRT vond het niet nodig de wedstrijd uit te zenden, zodat we op NPO keken. De Nederlandse verslaggevers toonden zich ontgoocheld, maar dongen niet af op de Belgische overwinning. De ploeg komt niet in aanmerking als kandidaat ploeg van het jaar ! Reden : de preselectie was al gemaakt. Tja, een Belgenmop ! Men ziet dan toch het idiote van de situatie in en voegt de ploeg alsnog als vierde genomineerde toe, terwijl het reglement slechts drie genomineerden voorziet ! Wie wordt ploeg van het jaar ? Juist !

-gilets jaunes : na eerdere toegevingen aan de gele hesjes besliste de Franse regering Google, Amazon, Facebook en Apple te gaan belasten, voorziene opbrengst 500 miljoen. Minister Le Maire : het kan niet zo zijn dat bedrijven grote winsten maken dankzij Franse consumenten, maar uiteindelijk minder belasting betalen dan ons midden- en klein bedrijf. Hèhèhè !  Moet daar eerst zo’n protestbeweging voor nodig zijn…

-Belgique boven : tien jaar na de feiten heeft het Belgische gerecht de beklaagden in het Fortisdossier definitief buiten vervolging gesteld. De aanklacht was nochtans niet mals : valsheid in geschrifte in de jaarrekeningen, oplichting en inbreuken op het toezicht op de financiële sector. Beleggersactivist Geenen : het laten aanslepen van de kwestie was van meet af de bedoeling. De overname van ABN-Amro was roekeloos wegens onvoldoende kapitaal voor een te hoge overnameprijs. Over blootstelling giftige CDO’s werden opzettelijk foutieve berichten verspreid om de kleine belegger toch maar te kunnen aanmoedigen om in te tekenen op de kapitaalverhoging. De rol van graaf Lippens in het manipuleren van de politici is nooit onderzocht.
Het parket kon het misdrijf niet binnen de “redelijke termijn” bewijzen. De indruk heerst dat dat niet toevallig was : een bewust gebrek aan mankracht en expertise en mogelijk politieke beïnvloeding. De bank was too big to fail, weet je wel. Dat betekent dat roekeloos bankieren en risico’s afwentelen op de gemeenschap wordt aanvaard. Het parket verweert zich : de gedeeltelijke schadeloosstelling van de aandeelhouders, op grond van een Nederlands vonnis maakt de vervolging minder belangrijk. Maar het ging verdorie om een strafgeding ! Alweer surrealistisch.
Ook inzake Dexia heeft Geenen zijn kritiek klaar : CEO Miller stapt naar de toezichthouder CBFA wegens abnormale zaken in zijn eigen bank. CBFA-topman Servais raadt hem aan zich daarmee niet te bemoeien, vermits het om staatszaken gaat. Servais is de voormalige kabinetschef van toenmalig financieminister Reynders en is nog steeds voorzitter van het FSMA = opvolger CBFA, dat nooit tussenkwam. Van de rommelproducten van Dexia was 90 % afkomstig uit Frankrijk en minister Reynders maakte met de Fransen een akkoord om 50 % van de gevolgen ten laste van België te nemen. Reynders werd prompt benoemd tot Commandeur in het Légion d’ Honneur. Deze erfenis hangt België nog altijd boven het hoofd.
Het is meer dan een vermoeden dat zowel de affaire Fortis als Dexia bekokstoofd werden in nauwe samenwerking met het Franstalige financieel establishment van toen, bestaande uit een collusie van financiële sector, toezichthouders en politiek, dat intussen uiteraard flinke klappen heeft gekregen. Het doet ook denken aan een totaal andere kwestie : het onderzoek naar de Bende van Nijvel, dat op onwettige wijze werd overgeheveld naar een Franstalige rechtbank, waarop het onderzoek een stille dood stierf.

Bij zijn consultatieronde na het ontslag van de regering ontvangt koning Filip de kopstukken van alle partijen, behalve die van het Vlaams Belang en van de Vlaamse fractie Vuye. Dus wel open-grenzen-Ecolo en extreem links Pvda, maar niet grenzen-toe-Vlaams Belang, noch de constitutionele Vlaamse expert Vuye. Het staatshoofd doet bijgevolg aan partijpolitiek, hij is geen koning van alle Belgen.
Regeert Belgique nog altijd België ?

-handdruk verplicht : in Denemarken ter bezegeling van het verkrijgen van staatsburgerschap. Het eerste positieve signaal over burgerschap in lange tijd…Zou de Turks-Belgische Groen-politica Meyrem Almaci nu wel bereid zijn om Vlaams-Belang-politicus Tom Van Grieken de hand te drukken ?

-nieuw gemeentebestuur Antwerpen : het is er dan toch ! In een onverwachte combinatie van NVA-VLD en SPA. Een goede zaak omdat de te liberale kantjes hopelijk afgevlakt worden ten gunste van sociale accenten. Concreet : het OCMW – de sociale dienst van de gemeente zeg maar - vormde zich om tot zorgbedrijf en de cliënt werd klant, alsof het om een supermarkt zou gaan. Ook werden sociale activiteiten toevertrouwd aan privé-spelers. Welnu, dit gaat te ver. Een sociale dienst mag efficiënt worden beheerd, uiteraard, maar geen bedrijf worden in de contacten met de bevolking. Zoals Bárbara Wong zei : de school kan geen onderneming zijn, want haar opvoedingslogica is niet die van de markt. Geldt uiteraard ook voor de zorg voor mensen.

-vloedgolf : alweer over Indonesië. De mens wikt en de natuur beschikt. Zou je geneigd zijn te denken, ware het niet dat het systeem van tsunami-alarm al enkele jaren buiten werking was. De president komt ter plaatse en belooft dat het opnieuw zal worden aangelegd. Wat een ongehoorde lef, dat die man niet ter plekke aangepakt werd…

-IS-weduwen terug : op grond van een Belgisch rechterlijk bevel. De kinderen en hun moeders moeten teruggehaald worden door de Belgische overheid op straffe van een dwangsom per dag. De rechter oordeelde ook dat het in Syrië veilig is vermits journalisten er kunnen komen en gaan. Een terechte uitspraak ? Of weer een activistische rechter ?

Jihadexpert Montasser AID’emeh : dit probleem had zich nooit gesteld als de Belgische grondwet zou voorschrijven dat mensen met een dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit verliezen op het moment dat ze zich aansluiten bij een groepring als IS. Dan weten ze : zodra ik naar het kalifaat vertrek, kan ik niet meer terug. De twee vrouwen hebben jarenlang het radicaal-jihadistische gedachtegoed verspreid, meisjes gerekruteerd en zware bedreigingen geuit. De overheid heeft hen in 2014, toen hun mannen waren gesneuveld, al eens teruggehaald, maar ze zijn opnieuw naar Syrië vertrokken, zijn daar opnieuw getrouwd met een jihad-strijder en hebben nieuwe kinderen gekregen. Het zijn geen naïeve vrouwen, die braaf hun man zijn gevolgd.

Je zou zeggen : haal de kinderen terug en laat de moeders ginds. Maar dat botst dan weer op het kinder- en mensenrechtenverdrag. Een dilemma dus. Ook hier zie je weer dat zomaar internationale verdragen onderschrijven, waardoor je soevereiniteit inlevert, lichtzinnig is. Bij elk internationaal verdrag behoort een clausule te worden opgenomen, die ervan deel uitmaakt, dat al het in het verdrag bepaalde onderworpen blijft aan de Belgische soevereiniteit. Intenties van menselijkheid in internationaal verband afspreken is goed, de soevereiniteit gratis weggeven kan niet door de beugel.

-tolheffing : Vlaanderen bestudeert het plan van tolheffing op alle wegen. Brussel doet mee, Wallonië houdt het bij een verkeersvignet op de autoruit. De verkeerssituatie in Wallonië is verschillend van die in Vlaanderen, met veel minder files en meer verspreide bewoning. Sommigen vinden twee systemen in een land absurd, anderen zien er het zoveelste bewijs in van de twee verschillende democratieën. Hoe dan ook : we zullen de portemonnee moeten trekken. In deze kwesties hoor je weinig van Nederland. Kunnen we daar gratis blijven rijden ?

Herman van Schoten, Lissabon, Portugal, 30/12/2018.
Alle rechten voorbehouden : vanschotenherman@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten